Foto: Shutterstock
Ikvienam cilvēkam patīk reizēm sevi palutināt ar kādu pelnītu gardumu vai uzkodu starp ēdienreizēm. Bieži vien tie ir saldumi vai neveselīgas ātrās uzkodas, kas kaitē kā veselībai, tā skaistumam, jo satur daudz ogļhidrātu. Savukārt, lai izvēlētos pareizo našķi, ir jāzina, ko meklēt, un kas būs veselīgi.

Rudenī, rūpējoties par organisma veselību, ieteicams ēst riekstus. Tajos ir sirdij veselīgie un nepieciešamie tauki, olbaltumvielas, omega-3 taukskābes, šķiedrvielas, vitamīni un minerālvielas, raksta Health.com.

Visas šīs riekstā esošās vielas cilvēkam palīdz justies paēdušam un nomāc apetīti, kas, sekojot līdzi uzturam un ikdienā apēstajam, var palīdzēt uzturēt sevi formā.

Kuri rieksti būs piemērotākais našķis, lai ar rudens drēgnajiem vakariem kopā neatnāk arī kāds lieks kilograms?

Rieksti ir veselīgi, bet tos jāiemācās ēst mazos daudzumos, jo sastāvā ir daudz tauku un kaloriju, kas ikvienam ir nepieciešamas, tomēr, uzņemot par daudz, var kaitēt kā figūrai, tā veselībai.

Ieteicams izvairīties no riekstiem, kas grauzdēti eļļā, vislabāk tos ēst nepastrādātus. Gatavojot riekstus augstā temperatūrā, tiek iznīcinātas labās barības vielas.

Veikalos nopērkami dažādi riekstu maisījumi un dažādos veidos pagatavoti rieksti, bet nevajadzētu ēst sālītus vai cukurotus riekstus, jo tad ļaunums, ko nodarīsiet veselībai un figūrai būs lielāks, nekā ieguvums - viss, kas ir uzņemts, ir sālī vai cukurā mērcētas kalorijas.

Visos riekstos ir aptuveni vienāds kaloriju skaits, protams, vienmēr ir izņēmumi, piemēram, pekanriekstos vienā saujā vidēji ir 200 kilokalorijas, kas ir vairāk nekā mandelēs vai Indijas riekstos, bet jebkurus riekstus ēdot ar mēru, tie var būt labs diētas papildinājums.

Rūpējoties par figūru, noteikti nevajadzētu pārspīlēt ar pekanriekstiem un makadāmijas riekstiem, kuros ir divreiz mazāk olbaltumvielu un gandrīz uz pusi vairāk tauku. Infografika parāda, cik gramu tauku un olbaltumvielu ir saujā konkrēto riekstu, pēc šāda grafika katram iespējams izvērtēt, kurus riekstus lietot savā uzturā, jo, lai organisms produktīvi strādātu, tam nepieciešami gan tauki, gan olbaltumvielas.

Dažādi rieksti spēj uzlabot cilvēka veselību, piemēram, zemesrieksti ir pārpilni labajiem taukiem un satur E vitamīnu, kas ir ļoti veselīgs un nepieciešami smadzeņu attīstībai. Bet valrieksti uzlabo sirds veselību. Tie samazina iekaisums un trombu veidošanos artērijās pēc treknu ēdienu ēšanas. Par to, kādas ir dažādu riekstu labās īpašības, un kā tie ietekmē veselību, lasi rakstā.

Labākie un sliktākie rieksti veselībai

Foto: Shutterstock
Rieksti noteikti ir viens no dabas piemēriem, tam, ka laba daudz nevajag. Šajā mazajā un cietajā nieciņā slēpjas neticami daudz
veselīgu vielu
– sirds veselībai noderīgie, "labie" tauki, proteīni, vitamīni un minerālvielas. Protams, šīs labās lietas var arī pārēsties un nodarīt veselībai vairāk ļauna, nekā laba.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!