Foto: Shutterstock

Šoruden vairāk nekā jebkad saprotam, cik dzīve ir dārga – visās šo vārdu nozīmēs. Pārtikas cenu brauciens kosmosā daudziem sit pa maciņu, neatstājot citu variantu, kā savu iemīļotāko produktu vietā meklēt kādu lētāku alternatīvu. Taču lēts ne vienmēr nozīmē, ka tas ir slikts. Sertificēta uztura speciāliste Viktorija Zakarkeviča, "Instagram" konta "uzlabo" satura radītāja, dalās ieteikumos, kuras produktu alternatīvas būs izdevīgākas, bet ne mazāk veselīgas.

Lai uzturs būtu pilnvērtīgs, no zivju produktiem neizbēgt, jo, piemēram, lasis un citas treknās zivis satur vislielāko omega-3 taukskābju daudzumu. Taču lasis nav no tiem lētākajiem produktiem. Kā ekonomiskāku alternatīvu Zakarkeviča iesaka galdā likt siļķi – ja kilograms laša maksā aptuveni 30 eiro, tad siļķe – vien ap 10 eiro, taču vērtīgās omega-3 taukskābēs tajās ir pat vairāk. Uz jautājumu, vai uzturvērtības saglabājas arī sasālītajās siļķēs, uztura speciāliste atbild apstiprinoši, taču tad jāņem vērā, ka tajās būs arī salīdzinoši liels sāls daudzums: "Ieteiktu sekot līdzi, lai nav virs 2-3g sāls uz 100g, un tad citas ēdiena sastāvdaļas nesālīt."

Labs variants griķu vietā ir izvēlēties miežus – cenu ziņā tie ir izdevīgāki un neatpaliek arī uzturvērtības aspektā. "Starp citu, mieži tās pašas pērļu grūbas vien būs, tikai nav noslīpēti, ar vairāk minerālvielām un lētāki." Savukārt nepiesātinātie tauki atrodami ne tikai riekstos, kas mēdz maksāt ap 20 eiro kilogramā, bet arī sēklās. Tās iespējams iegādāties aptuveni uz pusi lētāk. Uztura speciāliste īpaši izceļ linsēklas, jo taukskābju saturs tajās ir viens no vērtīgākajiem.

"Ja vēlies samazināt kopējo gaļas patēriņu, bet minstinies, jo vegāno produktu izmaksas nav mazas, atceries, ka soja ir viens no labākajiem vegānajiem olbaltumvielu avotiem, turklāt tā ir lētāka nekā gaļa," teic Zakarkeviča. Tāpat uztura speciāliste iesaka paturēt prātā, ka uzraksts "BIO" automātiski nenozīmē, ka produkts būs labāks.

Vai zināji, ka akniņas ir vitamīnu un minerālvielu bumba? Ja salīdzina cāļa krūtiņu ar akniņām, tad uzturvērtības ziņā līderis ir viens – aknās ir daudz vairāk B12 un A vitamīna, kā arī dzelzs un folijskābes. Jāpiebilst gan, ka piesardzīgiem ar akniņu lietošanu uzturā jābūt podagras pacientiem un grūtniecēm.

Zakarkeviča norāda, ka basmati rīsu vietā iespējams izvēlēties brūnos rīsus, kas var būt pat vairāk nekā uz pusi lētāka alternatīva. Šķiedrvielas tajos būs pat nedaudz vairāk. "Rīsus izvēlies pēc principa – tumšāks ir labāks. Jo mazāk tie būs apstrādāti, jo vairāk minerālu un šķiedrvielu tajos būs," skaidro uztura speciāliste.

Savukārt tomātu pastas var aizstāt ar konservētiem tomātiem. Šis risinājums varētu noderēt reizēs, kad tiek gatavoti ēdieni, kuros jāizmanto lielāks apjoms, piemēram, maltās gaļas mērcēm, makaroniem un sautējumiem, stāsta Zakarkeviča.

Kas attiecas uz saldētiem augļiem, ogām un dārzeņiem, tie gandrīz vienmēr būs ne tikai ievērojami lētāki nekā nesezonā plauktos nostāvējušie, bet arī vitamīniem bagātāki (līdz pat 50 procentiem). Kāpēc? Jo tie netiek pakļauti gaisa, gaismas un temperatūras izmaiņām.

Pievēršot uzmanību produktu sastāvam, iespējams dzīvot veselīgi arī augošo cenu laikā, uzskata uztura speciāliste. "Veselīgs uzturs var būt maciņam draudzīgs, ja zini, ko meklēt, un neiekrīti uz mārketingu."

Kurš atceras, cik jūlijā veikalā maksāja griķi? Piens? Sviests, olas, krējums, rupjmaize? Portāla "Tasty" redaktores atceras. Jūlija sākumā viņas sāka eksperimentu, fiksējot tā brīža lētāko produktu cenas dažādās produktu grupās. Septembra sākumā izstaigāja veikalus vēlreiz. Kā sadārdzinās pārtikas produkti un kur vislabāk ietaupīt, lūko šajā rakstā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!