"Gribētu pievērst jūsu uzmanību jaunam projektam "OnPlate". Latvijā izstrādāts produkts, diētisks šķīvis. Palīdz sabalansēt uzturu un tievēt. Es jau mēnesi ēdu pēc šķīvja plāna un zaudēju četrus kilogramus. Tāpēc gribēju palīdzēt citiem uzzināt par šādu produktu," vēstulē Rutks.lv raksta lasītāja. Tā kā sociālajos tīklos lasījām vēl vairākas atsauksmes par šo šķīvi, nolēmām par to noskaidrot, ko vairāk.

Izrādās to radījušas divas profesionālas uztura speciālistes - Līga Balode un Tatjana Tepo. Abas, strādājot ar pacientiem un stāstot par pilnvērtīgu uzturu un tā ietekmi uz cilvēka veselību, bieži pielietojušas tā saucamo "šķīvja principu" - zīmējušas pareizu porciju pacientiem uz lapiņas, lai padarītu vieglāk saprotamu, stāstot, kā jāizskatās, šķīvja saturam. "Tad radās ideja, ka būtu lieliski, ja cilvēkiem būtu šāds paraugs mājās uz galda. Tā radās veselīga uztura šķīvis "OnPlate", kurā ne tikai likt ēdienu, bet kurš māca, kā to darīt pareizi, un ikdienā palīdz ēst veselīgāk, dod rezultātus," stāsta Balode.

Veselīga uztura šķīvja "OnPlate" ideja īstenota 2014. gada septembrī, pēc ilgas plānošanas. Tajā ar speciāliem iedalījumiem parādīts, cik daudz vienā ēdienreizē nepieciešami konkrēti produkti un atsevišķas uzturvielu grupas, turklāt iedalījums nodrošina optimālu porcijas lielumu.

Kā galvenos ieguvumus Līga Balode min, ka, ievērojot šķīvī atzīmētos principus, var iegūt un saglabāt veselīgu svaru, veikt pareizo izvēli no katras produktu grupas, ēst uzturu ar augstāko uzturvērtību, kā arī iekļauties dienā ieteicamo kaloriju daudzumā.

"Esam uzsākušas projektu "Life with OnPlate", kurā šobrīd darbojas meitenes, kas izmanto "Onplate" šķīvjus ģimenē, tādējādi mācoties jaunas receptes, jaunus gatavošanas veidus un pavisam jaunu šķīvja satura izkārtojumu. Šobrīd projekta ietvaros lielākais sasniegums ir zaudēti 10 kilogrami, bet, mūsuprāt, tas nav galvenais, bet gan tas, ka šajā laikā ir izveidojies pavisam jauns priekšstats par to, kā tad jāizskatās ikdienas uzturam. Projekta mērķis ir jaunu, veselīgu recepšu apkopošana un publicēšana mājaslapā gan no mūsu puses, gan no veselīgā uztura šķīvja lietotāju puses," skaidro Balode. Viņa arī pastāstīja, ka plāno veidot grupas, kur "OnPlate" lietotāji varētu diskutēt par sevi interesējošiem jautājumiem un veidot atbalsta grupas.

Šķīvji top, sadarbojas ar Jelgavas keramikas ražotni, ko pārvalda uzņēmums SIA "Keramika-AN". Tur tie tiek arī apdrukāti un apdedzināti krāsnī.

Abas uztura speciālistes plāno iekarot arī citu valstu tirgus, tādēļ jau sākotnēji produkts ir trīs valodās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!