Avokado ir mīksts un krēmīgs auglis, kas tiek audzēts siltā klimatā, ir ļoti iecienīts Meksikas un Dienvidamerikas virtuvē un kļūst aizvien populārāks dažādās pasaules vietās. Avokado ir vienīgais auglis, kas nodrošina ievērojamu daudzumu mononepiesātināto tauku, kā arī gandrīz 20 vitamīnus un minerālvielas.

Kādi ir veselības ieguvumi no avokado?

Regulāri uzturā lietojot avokado, var samazināt risku saslimšanai ar dažādām slimībām, kā arī parūpēties par kopējo veselību – avokado samazina aptaukošanās risku, diabētu, sirds slimības, uzlabo gremošanu un samazina risku resnās zarnas vēzim, vienlaikus rūpējoties par veselīgu sejas ādu un matu izskatu, palielina enerģiju un vēl daudz ko citu, ziņo portāls www.medicalnewstoday.com.

Foto: Shutterstock

Avokado ir auglis, kas ir taukiem bagāts un holesterīnu nesaturošs produkts. Tas ir avokado lielākais ieguvums (82% no avokado ir tauki, līdzīgi kā olīvās). Šis tauku veids mūsu organismam ir ieteicams.

Avokado ir vērtīgs produkts cilvēkiem ar sirds un asinssvadu slimībām, pirmkārt, avokado sniedz taukus, no kuriem lielākā daļa ir nepiesātinātie tauki, it īpaši mononepiesātinātie (70%, tāpēc, ka satur taukus, kas ir sirdij draudzīgi), otrkārt, nesatur holesterīnu, treškārt, satur vairāk kālija nekā banāni vai kartupeļi un, ceturtkārt, satur daudz šķiedrvielu (7 g uz 100 g avokado), stāsta sertificēta uztura speciāliste Āgenskalna klīnikā Jeļena Pavlova.

Mononepiesātinātie tauki uzlabo arī glikozes līmeni asinīs cilvēkiem, kuriem ir traucēta šūnu jutība pret insulīnu (2. tipa cukura diabēts bez insulīna injekcijām).

Avokado ir atrodami B grupas vitamīni, C, E vitamīns. Papildus kālijam avokado ir arī citas minerālvielas, piemēram, magnijs, kalcijs, fosfors, cinks, dzelzs u.c. Satur tādus antioksidantus kā beta-karotīns, no kura mūsu organismā veidojas vitamīns A un luteīns, kas nodrošina acu veselību, palīdzot novērst kataraktas un makulas deģenerācijas attīstību, uzsver uztura speciāliste.

Kā vislabāk avokado lietot uzturā?

Lai noskaidrotu, vai auglis ir nogatavojies un gatavs lietošanai uzturā, viegli jāuzspiež – ja avokado ir stingrs, un piespiežot nav nekādu izmaiņu, tad dažas dienas ir jāpagaida un jāatļauj tam kārtīgi nogatavoties. Ja avokado vēlies griezt šķēlēs vai pievienot salātiem, tad negaidi pārāk ilgi, lai tas nav pārāk mīksts, taču, ja gatavosi mērci vai smērēsi kā sviestu uz maizes, tad pagaidi līdz tas kārtīgi būs nogatavojies un kļuvis pavisam mīksts.
Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!