Foto: Shutterstock
Līgo vakarā jeb gada īsākajā naktī, laikā, kad nedrīkstot iet gulēt, bet esot jādejo un jādzied cauru nakti līdz rītam, gribot negribot arī ēst un dzert sanāks ilgāk kā parasti. Kā neapjukt pie smagi nokrautā galda, nenomirt badā, meklējot diētiskākās opcijas, bet arī pabaudīt tradicionālos našķus? Piedāvājam mazo mini skaidrojumu par tipiskākajiem Jāņu nakts gardumiem.

Līgo svētku galds nav iedomājams bez dažiem tipiskākajiem produktiem. Aplūkosim tos un izanalizēsim, kurus varam lietot bez bēdu, bet ar kuriem aizrauties nevajadzētu.

Alu ar mēru, bet slāpes veldzē ar ūdeni

Foto: Shutterstock
Protams, pavisam atteikties no spēka dziras svētkos būtu muļķīgi. It īpaši, ja ir iespēja baudīt pašmāju brūvējumu. Bet būtu svarīgi atcerēties, ka dzēriens ir jāizbauda un jāmalko, nevis ar to jāremdē slāpes, tam paredzēts ir ūdens. Ja izdzersi divas lielas alus krūzes jeb, ja tomēr jāiztiek ar veikalā iegādātajām puslitra alus pudelēm, tad vari rēķināties, ka jau būs uzņemtas aptuveni 400 kilokalorijas. Turklāt alus lieliski veicina apetīti, un tam klāt reti kurš no mums grauž selerijas kātus, daudz biežāk priekšroka tiek dota ķiploku grauzdiņiem, siera gabaliņiem vai jebkam fritētam. Līdz ar to alu vajadzētu baudīt nesteidzoties un uz katru izdzerto alus daudzumu izdzert tikpat daudz ūdens. Tāpat svētku vakarā atsakies no šķidruma uzņemšanas ar saldinātajiem dzērieniem vai sulām, jau tā noteikti beigās tiks uzņemtas vairāk kalorijas kā parasti, nav jēgas tām pievienot klāt vēl tukšās šķidruma vaininieces. Piemēram, glāzē apelsīna sulas vien ir simts kalorijas, labāk padzeries ūdeni un tad pabaudi pašmāju brūvēto alu vai kvasu bez sirdsapziņas pārmetumiem.

Jāņu siers

Foto: Shutterstock
Siera apaļā forma jeb siera ritulis simbolizē sauli un pasauli tās veselumā, laužot gabaliņus no rituļa, mēs katrs paņemam gabaliņu saules spēka. Ja gribam kārtīgi un pēc visām tradīcijām nolīgot, bez Jāņu siera neiztikt. Vēl labāk, ja siera dēļ atsvaidzinām senās receptes un prasmes, un gardumu pagatavojam pašas. Patiesībā Jāņu siers ir daudz labāka alternatīva ikdienā ierastajam Holandes vai Krievijas sieram, jo tipiski uz simts gramiem tas satur vien 200 kilokalorijas. Jāņem gan vērā, ka siers nav pamatēdiens, un visas nakts garumā pietiks, ja nobaudīsi pāris šķēles, nevis pāris rituļus. Arī šķēles labāk griez plānas un piekod klāt kādu tomātiņu vai gurķīti. Labs variants ir saimnieces pagatavotā siera šķēle apvienota ar svaigu zemeni – sātīga, bet veselīga uzkoda. Bet pārējos siera plates piedāvātos jaukumus, kā Brī vai kamambēra sieru ignorē, tos ēdīsi citā reizē, atvēli visas kalorijas Līgo gardumam. Vairāk par Jāņu siera labajām īpašībām lasi šeit.

Šašliks

Foto: Shutterstock

Speķa pīrādziņi

Foto: Shutterstock

Tikko cepts speķa pīrādziņš, kas tik labi smaržo, tikko izvilkts no krāsns, reti kuru no mums spēj atstāt vienaldzīgu. It īpaši, ja tie ir nevis no veikala, bet pašu mīcīti, pašu cepti. Tāpēc nav ko vienu reizi sev gadā liegt pīrāgu prieku, bet arī svarīgi paturēt prātā, ka droši vien pietiks ar trijiem vai četriem (atkarīgs, protams, no pīrādziņu izmēriem) pīrādziņiem uz visu nakti. Vidēji simts gramos gaļas pīrādziņu ir 400 kilokalorijas, kas nav šausmīgi daudz, bet arī ne maz. Ja ir iespējams izvēlies, ka svētkos no konditorejas izstrādājumiem baudīsi vien pīrādziņus, bet citām opcijām gan saki stingru nē, kā piemēram, cepumiem, čipšiem, kūkām, tortēm vai smalkmaizītēm. Tās varēsi baudīt visu cauru gadu, protams, arī ar mēru, nevis kā ikdienas uzkodu.

Salātu bļodas

Foto: Shutterstock

Salāti ir laba opcija, kā remdēt izsalkumu, uzņemt svarīgo dienas vitamīnu un minerālvielu devu, kā arī atturēt sevi no neveselīgo produktu pārēšanās. Bet arī šeit jābūt uzmanīgiem, ja uz galda stāv salātu bļoda, pilna zaļumu, pārlieta ar citrona sulu un nedaudz eļļas, tad protams, var atslābt un nav nepieciešams skrupulozi skaitīt kalorijas bļodas saturam. Bet ja uz šķīvja tiek krāmēti siera salāti, vai burkāna salāti, kas sajaukti ar pamatīgu majonēzes devu, pavisam noteikti jāievēro mērenība. Tas pats attiecas uz it kā nevainīgajām dārzeņu platēm, kur svaigos un tiešām veselīgos dārzeņus mīlam iemērkt krējuma, humusa vai citās treknās mērcītes. Ja pavisam nespēj atteikties no mērces nobaudīšanas, nosolies sev, ka iemērksi katru ceturto dārzeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!