Foto: Shutterstock
Kad termometra stabiņš kaut nedaudz noslīdējis zem nulles, daudziem var parādīties dažādas ādas problēmas. Vējš un sals tai noteikti nenāk par labu. Ādas stāvokli ir iespējams uzlabot ne tikai ar kosmētisko līdzekļu palīdzību, bet arī ar pilnvērtīgu uzturu.

To, kādi produkti pabaros tavu ķermeni un palīdzēs uzlabot ādas stāvokli ziemā, stāsta uztura speciāliste Inga Pūce.

Graudaugi aizsargspēju stiprināšanai

Pūce atzīmē, ka graudaugi satur daudz vitamīnu, kas izcili nostiprina ādas aizsargspēju pret ārējiem apstākļiem. Ziemas laikā īpaši ieteicami ir pilngraudu produkti, kas satur gan minerālvielas un virkni B grupas vitamīnu, gan eļļā šķīstošos vitamīnus (E, D), kas ādai sniedz nepieciešamo mitrumu, uzlabo ādas krāsu un novērš sausuma, niezes un apsārtuma pazīmes. Šo pārtikas grupu savā ēdienkartē tieši ziemā ieteicams izmantot nedaudz vairāk nekā ierasts.

Kopā ar graudaugiem – piena produkti

Foto: Shutterstock
Graudaugiem atbilstoša un draudzīga produktu grupa ir piena produkti, kas ne tikai palīdz vērtīgajām vielām uzsūkties organismā, bet arī apmierina mūsu ķermeņa vēlmes pēc ziemas laikā tik nepieciešamajām taukvielām. Tāpēc neliels ieteikums no uztura speciālistes – auzu pārslu putru ziemā gatavot ar pienu, nevis ūdeni, jo šo kombināciju kuņģis pārstrādā veiksmīgāk un uzsūkšanās process norit raitāk, kas pamanāms arī uz ādas. Gada aukstākajā periodā ieteicams vairāk lietot šādus piena produktus: sviestu, pienu un jogurtu, kas, kā uzskata Pūce, palīdz cīņā ar ādas priekšlaicīgu novecošanos.

Bez taukiem neiztikt

Ziemas periodā noteikti nevajadzētu atteikties no labos taukus saturošiem produktiem, it īpaši dažādām eļļām. Gada dzestrākajā periodā eļļu uz ādas smērēt var jebkura ādas tipa cilvēki – tā pabaros un mitrinās ādas virsējo slāni. Uztura eksperte iesaka izmantot tādas eļļas kā sezama, kokosriekstu, saulespuķu, kā arī olīveļļu un rapšu eļļu.

Dārzeņi jāēd arī ziemā

Lai rūpētos par savu ādu, dārzeņi ir jāēd ne tikai vasarā, tos iesaka lietot cauru gadu. Ādai īpaši draudzīgi ir tumšie dārzeņi, ieskaitot baklažānus, brokoļus, avokado, zaļos salātus un dīgstus. Savukārt tiem, kas ziemas laikā cīnās ar sausu galvas ādu, uzturā ieteicams papildus lietot burkānus un pākšaugus, kas ir lielisks B6 vitamīna avots un palīdz cīņā par veselu galvas ādu, kā arī dod organismam mundrumu.

Našķojies ar žāvētiem augļiem

Tā kā minerālvielu lietošana uzturā ir viens no veselīgas ādas priekšnoteikumiem, uztura speciāliste iesaka ziemā našķēties ar žāvētiem augļiem. Rozīnes, žāvētas dzērvenes, kā arī āboli satur gana lielu daudzumu dzelzs, kā arī kāliju un kalciju, kas mitrina ādu, cīnās pret ādas niezi un uzlabo nagu, matu un zobu stāvokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!