Cilvēkiem, kas veiksmīgi zaudējuši svaru un rezultātu spējuši saglabāt, ir viena kopīga lieta – viņi visi izmainīja savu uzturu. Parasti tas ietver porciju kontroles, neveselīgas pārtikas ierobežošanas un vides un emocionālo pārēšanās izraisītāju identificēšanas kombināciju. Taču daudz diētu nespēj nodrošināt tai paredzēto mērķi – svara zaudēšanu, kas ar laiku liek no jaunā uztura plāna atsacīties.

Ja tu šobrīd svārsties starp dažādām diētām, ļoti vēlies izmēģināt to, kas draudzenei palīdzēja atbrīvoties no viņas liekajiem kilogramiem, vai jau esi pievērsusies diētai, bet kaut kas nešķiet īsti lāgā, turpinājumā iepazīsties ar signāliem, kas, visticamāk, liecina – tevis izvēlētā diēta ir lemta neveiksmei.

Tu nenovēro citas pozitīvas izmaiņas veselībā

Ja tev ir daudz svara, ko zaudēt, progresam ir citi pozitīvu izmaiņu rādītāji, piemēram, vidukļa apkārtmērs, holesterīns, cukura līmenis asinīs vai asinsspiediens. Ja tevis izvēlētā diēta ir paredzēta tikai svara zaudēšanai un neparedz citas iepriecinošas izmaiņas veselībā, tas nav veselīgākais veids, kā notievēt. ''Izvēloties piemērotāko uztura plānu, jāņem vērā vairāki faktori,'' portālam ''The Healthy'' stāsta sertificēta dietoloģe Kristīne Kirkpatrika. ''Galu galā tavu progresu ietekmēs ģenētika, slimību un dzīvesveida izvēļu vēsture, hroniskas slimības, svars un, protams, uztura plāns.''

Jaunais uzturs ir pilnīgi pretējs tavam līdzšinējam


Diēta, kas neatbilst tavām vajadzībām vai ikdienas dzīvei, ir nepiemērota. Nevari iedomāties svētdienas vakariņas, kuras centrālais elements nav gaļa? Tādā gadījumā ievērot veģetāru vai vegānu diētas plānu būs teju neiespējami. Darba dienu vakaros vakariņu pagatavošanai tev nav iespējams veltīt vairāk nekā 15 minūtes? Diēta, kura paredz salīdzinoši ilgu maltīšu pagatavošanas laiku, ātri vien tevi sāks kaitināt, kas pieturēšanos tai padarīs īpaši grūtu.

''Ilgtspējība, iespējams, ir lielākā panākumu atslēga,'' stāsta dietoloģe Kirkpatrika. ''Pareiza diētas plāna atrašanas pamatā nav tas pats uztura plāns, kas derēja tavai labākajai draudzenei, mammai, kolēģei, kaimiņam vai slavenībai.''

Tu vairs nevari baudīt maltīti kopā ar draugiem vai ģimeni


Cik bieži tu ēd, jo apkārtējie ir izsalkuši? Kolēģi nolemj doties pusdienās pēc tam, kad tu jau it kā esi paēdusi, bet tāpat tu viņiem pievienojies. Draugi, ar kuriem esi satikusies, lai pavakariņotu, izvēlas maltīti sākt ar uzkodu, tāpēc arī tu pasūti uzkodu. Tavs mīļotais pasūta desertu, kuru atnes ar divām karotītēm... Žurnālā ''Global Journal of Health Science'' publicētajā pētījumu pārskatā secināts – maltītes dalīšana (šajā gadījumā kopīga ēšana) ar kādu citu rada lielāku labsajūtu un laimes izjūtu.


Viens no iemesliem, kas apgrūtina pieturēšanos diētas plānam, ir stingri aizliegumi atkāpties no plāna pat vienu vai pāris reizes, kas savukārt tevi attur no maltītes baudīšanas kopā ar citiem. Tāpat, ja jaunais uztura plāns paredz ēst kaut ko tādu, ko neviens tavā ģimenē vai draugu lokā neēdīs, tev būs nepieciešama vēl lielāka motivācija un gribasspēks, lai pieturētos pie diētas, kad redzēsi, kā otrs stumj māgā picu vai ko citu tikpat kārdinošu.

Diēta nemudina paralēli nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm


Foto: Shutterstock
Jebkurš uztura plāns, kas mudina izlaist fiziskās aktivitātes vai par tām ''aizmirst'', ir apšaubāms. Žurnālā ''Progress in Cardiovascular Diseases'' publicētajā pētījumu pārskatā secināts – fizisko aktivitāšu un kaloriju samazināšanas kombinācija var uzlabot svara zaudēšanas iespējas. Kā arī sportam ir liela loma svara zaudēšanas progresa uzturēšanā.

Neskaitot svara zaudēšanu, fiziskās aktivitātes var nodrošināt daudz citu ieguvumu veselībai. Tās uzlabo insulīna rezistenci, novērš bezmiegu, uzlabo plaušu darbību, palielina enerģiju, stiprina kaulus, novērš hroniskas sāpes un daudz ko citu. Tāpat izkustēšanās, it īpaši no rīta, var dot pārliecības sajūtu – viss dienas laikā darāmais ir paveicams, kas savukārt var veicināt citus veselīgus ieradumus, piemēram, atteikšanos no saldumiem, kurus piedāvā kāds kolēģis.

Diēta pilnībā izslēdz kādu produktu grupu un rada nepatīkamas blaknes


Foto: Shutterstock
Lielākā daļa uztura speciālistu tev pateiks, ka nav neviena pārtikas produktu grupa vai barības vielas, no kurām būtu jāatsakās pilnībā. Parasti diētas, kas aizliedz makroelementu patēriņu, piemēram, ogļhidrātu (kas ir svarīgi enerģijas nodrošināšanai), nav ilgtspējīgas ilgtermiņā un ir slikta uztura plāna indikators. Visticamāk, tu spēsi no jebkā atteikties uz īsu laiku, bet, ja mērķa – zaudēt svaru – dēļ atsacīsies no konkrētas pārtikas produktu grupas, nomestais svars atgriezīsies, tiklīdz tu atgriezīsies pie ''vecajiem'' uztura paradumiem.

Tāpat ikviens, kas reiz mēģinājis atbrīvoties no kādas liekās tauku krokas, zina – svara zaudēšana nav viegla, bet tai nevajadzētu būt mokošai. Ja, pieturoties pie diētas, tu jūties izsalkusi, tas var nozīmēt – tu neuzņem sātīgas kalorijas, piemēram, no dārzeņiem. Bet ja tevi māc aizkaitināmība, iespējams, organisms jūtas ''nepiepildīts''. ''Izsalkumu var izraisīt arī garlaicība, dehidratēšanās vai miega trūkums,'' skaidro dietoloģe Kirkpatrika.

''Šādu aizbildināšanos mēs, protams, varam izmantot, lai kaut uz brīdi justos labāk par maltīti, kuru labāk nevajadzēja ēst. Taču labāka pieeja būtu ieklausīšanās savā ķermenī.'' Ja to nedarīsi, būs lielāks kārdinājums padoties nepārtrauktai ēšanai, kad jau atkal kāds no kairinātājiem rada izsalkumu, piemēram, slikta diena darbā vai strīds ar partneri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!