Foto: Shutterstock

Ikviens, kas izmēģinājis dažādus uztura ierobežojumus, piekritīs, ka tie parasti ir īstas mocības. Turklāt ilgtermiņā neskaitāmi ierobežojumu ne vienmēr ir veselīgi. Tomēr, ja vēlies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem un uzlabot savu veselību, tev būs jāatsakās arī no dažādām lietām, kas, iespējams, tavā uzturā ir ļoti būtiskas. "Prevention" ir apkopojis piecas lietas, no kā noteikti jāatsakās, ja vēlies šmaugu vidukli un labāku pašsajūtu.

Speciālisti norāda, ka ievērojamus uzlabojumus sajutīsi arī tad, ja šo produktu daudzumu vienkārši samazināsi. Sākumā mēģini vienkārši lietot noteiktus produktus retāk, bet pēc tam samazini porcijas izmēru, piemēram, glāzē saldināto dzērienu nelej līdz malām vai iegādājies mazāku paciņu ar saldumiem. Protams, ir iespēja izvēlēties arī līdzīgu, bet veselīgāku produktu.

Veselīga ēšana nozīmē pārdomātu produktu patēriņu un izpratni par to, kas nonāk tavā organismā. Ja vēlies uzlabot savu veselību un zaudēt kādu lieku kilogramu, speciālisti iesaka atteikties no vairākiem produktiem vai vismaz ievērojami samazināt to patēriņu.

Cukuroti dzērieni

Dažādi dzērieni, kam pievienoti cukuri, ir produkts, kuru no uztura izslēgt ir salīdzinoši vienkārši. Katru reizi, iegādājoties limonādi, paskaties, cik daudz cukura ir vienā pudelē un cik daudz tā būs vienā glāzē. Speciālisti dienā rekomendē uzņemt 25 līdz 35 gramus cukura. Gandrīz visu dienā nepieciešamo ir iespējams uzņemt ar glāzi sulas, nemaz nerunājot par dažādām limonādēm. Cukura bumbas ir arī saldinātie kafijas dzērieni – vienā porcijā var būt pat līdz trim reizēm vairāk cukura nekā nepieciešams uzņemt visas dienas laikā.

Par to, kā ražotāji mēdz slēpt cukuru, lasi šeit.

Saldinātas brokastu pārslas

Brokastu pārslas ir vēl viens produkts, ar kura palīdzību tu nemanot uzņem ļoti daudz cukura. Saldinātās brokastu pārslas, mulsis un ātri pagatavojamās auzu pārslu biezputras ar dažādām garšām parasti ir ļoti bagātas arī ar cukuru. Tās nereti gatavo no rafinētiem graudiem, un tie satur ļoti maz šķiedrvielu. Šos brokastu ēdienus mēģini aizvietot ar pilngraudu brokastu pārslām, kuru sastāvā nav ļoti daudz cukura, vai auzu pārslu biezputru, kam garšu piešķir svaigi augļi.

Jāpiebilst gan, ka ne visi produkti, uz kuriem norādīts, ka tie ir pilngraudu, ir patiešām veselīgi. Par to, kā neapjukt, lasi šeit.

Pārstrādāta gaļa

Padomā divreiz pirms iegādājies uz aiznes mājās to bekona vai šķiņķa gabaliņu. Pētījumi pierāda, ka veikalos nopērkamā pārstrādātā gaļa, piemēram, bekons, šķiņķis vai cīsiņi, palielina gan dažādu sirds slimību, gan diabēta risku. Tāpat šiem produktiem nereti pievieno nātrija nitrātu, kas palīdz tos ilgāk saglabāt, bet, kura lietošana paaugstina vēža risku.

Sastāvdaļas, kuru nosaukumus nevari izrunāt

Nav ne jausmas, kas tās par vielām, kas norādītas produkta aprakstā? Labāk noliec to atpakaļ plauktā. Konservanti un mākslīgās krāsvielas, kuru nosaukumus bieži ir sarežģīti izrunāt, nepalielina produkta uzturvērtību, turklāt netrūkst vielu, kas organismam var nodarīt kaitējumu. Labāk neriskē – ja nezini, kas tas ir, neēd!

Transtauki

Transtauki palielina tavu kopējo holesterīna līmeni, vienlaikus samazinot tā sauktā "labā holesterīna" daudzumu. Pētījumi apliecina transtauku saistību ar dažādām sirds slimībām un īsāku dzīves ilgumu. Transtauki ir atrodami dažādos cepumos, našķos un saldētajos, iepriekš sagatavotajos ēdienos, piemēram, saldētā picā.

Šeit tu vari uzzināt vairāk par dažādiem taukiem un ar tiem saistītajiem mītiem un faktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!