Foto: Shutterstock

Kafija, kola un enerģijas dzērieni daudziem kļuvuši teju par labākajiem draugiem, kas sniedz mundrumu, kad enerģija izsīkusi. Diemžēl kofeīns, kas ir šo dzērienu sastāvā, nav enerģijas avots, bet gan "pātaga", kas liek organismam sasparoties, sagrabinot un liekot lietā pēdējās enerģijas atliekas. Tāpēc, kad kofeīna stimulējošā iedarbība beigusies, parasti iestājas vēl lielāks atslābums un velk uz miegu. Portāls Zdorovie.com piedāvā trīs citus produktus, kas dāvā organismam enerģiju.

Nav gan tā, ka no kafijas pilnīgi un galīgi jāatsakās. Tasīte melnā, aromātiskā dzēriena no rīta palīdzēs pamosties un veselībai ļaunumu nenodarīs. Gluži otrādi, jo kafija satur arī daudz vērtīgu vielu, piemēram, hlorogēnskābi, lignānus un B2 vitamīnu, iedarbojas kā antioksidants, mazinot vēža risku. Bīstama ir pārlieka aizraušanās ar kafiju (speciālisti neiesaka dzert vairāk par trīs tasēm dienā) vai, vēl trakāk, ar enerģijas dzērieniem, īpaši, ja tajā pašā laikā kārtīgi neizgulies un uzturs ir nepilnvērtīgs. Tad dzert tasi pēc tasītes vai bundžiņu pēc bundžiņas ir tas pats, kas nepārtraukti pātagot vecu un vārgu zirgu, liekot tam aulekšot. Vienā mirklī dzīvnieks vienkārši var saļimt, un tas pats var notikt ar cilvēka sirdi.

Lai organismam pietiktu enerģijas, tam ir nepieciešams veselīgs un pilnvērtīgs uzturs, kurā organismam pietiekamā daudzumā ir vitamīni, minerālvielas un citas vērtīgas vielas. Tikpat svarīgs ir pietiekams miega daudzums un regulāra izkustēšanās.

Lūk, trīs citi produkti, kas var aizvietot kafiju, sniedzot možumu, uzlabojot garastāvokli un koncentrēšanās spējas! Arī neviens no tiem gan nevar aizvietot pilnvērtīgu un veselīgu uzturu, bet gan tikai kalpot kā mazs palīgs, kad ātri nepieciešams atgūt možumu.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Arī zaļā tēja gan satur kofeīnu, kam piemīt stimulējoša iedarbība, taču tā daudzums vienā tasītē tējas ir mazāks nekā tasē kafijas. Zaļajā tējā bez kofeīna ir arī ļoti daudz antioksidantu, mikroelementu un citu vērtīgu vielu, kas tiešām organismam sniedz enerģiju.

Viena no vērtīgākajām aminoskābēm zaļās tējas sastāvā ir teanīns, kas uzlabo smadzeņu darbību un koncentrēšanās spējas.

Zaļās tējas sniegtais uzmundrinošais efekts saglabājas gandrīz pusdienu, taču "neuzvelk" nervu sistēmu tik ļoti, cik kafija.

Foto: iStock

Kā jau minēts, galvenais enerģijas avots organismam ir vitamīniem, mikroelementiem un citām vērtīgām vielām bagātīgs uzturs. Minerālvielas vislielākajā koncentrācijā ir gaļā, jo lopiņi ēd zāli, dārzeņus, graudaugus un visas vērtīgās vielas no tiem uzkrājas viņu organismā.

Liellopa, vistas un tītara gaļa nav tik trekna kā cūkgaļa, un tajā ir ievērojams daudzums olbaltumvielu un aminoskābju, kas organismā paaugstina dopamīna un noradrenalīna līmeni. Šie hormoni uztur možu garu un sniedz spēkus.

Gaļa satur B12 vitamīnu, kas nomierina un turklāt mazina miega traucējumus, ja tādi ir. Vismaz trīs reizes nedēļā apēdot 150 gramus liesas gaļas, asinīs palielinās dzelzs līmenis un uzlabojas darbspējas.

Šis gardais našķis ļoti ātri aktivizē smadzeņu darbību un uzlabo koncentrēšanās spējas. Šokolāde ir teicams magnija un hroma avots, kas nodrošina organismu ar enerģiju. Kā zināms, ar šokolādes ēšanu gan nevajadzētu pārlieku aizrauties, jo tā var iedzīvoties liekajos kilogramos.

Jāpiemin, ka šokolāde satur aminoskābi triptofānu, kas nepieciešama serotonīna jeb tā dēvētā laimes hormona sintēzei organismā, tādējādi paaugstinot tā līmeni. Labā noskaņojumā, protams, visi darbi sokas raitāk.

Šokolādes vietā var lietot arī kakao, kas atšķirībā no kafijas nepaaugstina asinsspiedienu un nav tik kaitīgs tiem, kuriem problēmas sagādā augsts asinsspiediens.

Papildus izmantota informācija no portāliem WebMd.com un MedicalDaily.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!