Foto: Shutterstock
Lasītāja jautā: "Man izdevās tikt vaļā no 50 liekajiem kilogramiem. Taču "viss sagāja riepā" – proti, nu esmu tieva, bet vēdera daļa ir apaļa. Kādēļ tā?"

Uz jautājumu atbild uztura speciāliste Lizete Puga: "Katram cilvēkam ir citādāka ķermeņa uzbūve – visi neesam vienādi. Jā, diētas ierobežojumi ir galvenā atslēga, lai samazinātu svaru, tomēr fiziskās aktivitātes ķermeni uztur kārtīgā stāvoklī un palīdz veidot formas. Protams, 50 kilogrami ir daudz un var gadīties, ka nesavelkas āda – un runa nav par taukiem. Tad drīzāk risinājums ir plastiskā operācija."

Vēl uztura speciāliste min, ka tauku nogulsnēšanos un mazināšanos kādā zonā ietekmē vecumposms, veselības stāvoklis, aptaukošanās tips. "Ja cilvēkam ir izteikta abdominālā aptaukošanās, tad tauki izgulsnējas vēdera zonā. Citiem atkal tie vairāk uzkrājas uz kājām, dibena... Jārēķinās arī, ka pat ar diētu un sportu jūs iegūsiet savu unikālo veidolu – katram ir sava kaulu struktūra un konstitūcija, nevar cerēt, ka visi, ja neēdīs, kļūs, teiksim, kā Viktorija Bekhema. Tā nebūs," pasmaida Puga.

Fitnesa trenere Ineta Rijniece daudz strādā ar cilvēkiem, kas koriģē svaru un formas – gan kā fitnesa trenere, gan uztura izaicinājumu vadītāja. Daudzus gadus piedalījusies un guvusi godalgotas vietas dažādos bodibildinga čempionātos. Un ar visu to viņai ir pieredze, kad vēdera zona neapmierinājusi: "Ja cilvēks nomet lieko svaru un vēdera zona tomēr saglabājas, iesaku pārbaudīt, vai nav diastāze. Es pati daudzus gadus, gatavojoties sacensībām, pārdzīvoju – tieku vaļā no liekajiem taukiem, bet vēders tik un tā – kā ir, tā ir. Izdzeru glāzi ūdens un – izskatos kā grūtniecības trešajā vai ceturtajā mēnesī. Izrādījās, man bija diastāze četru centimetru platumā." Šāda problēma jārisina kopā ar ārstu.

Vēl Rijniece zina teikt: "Pēc lielas, straujas svara samazināšanas bez sporta "palikusi riepa" ir loģisks iznākums. Āda vienkārši nespēj savilkties, ja vienlaicīgi netiek trenēts ķermenis, netiek trenēta vēdera un muguras muskulatūra, precīzāk, dziļā muskulatūra." Viņas klientu vidū ir ne viens vien, kurš, zaudējot krietnu kārtu tauku un apvienojot jaunus uztura paradumus ar sportu, tomēr spēj arī savākt formu, un "riepas" nav.

Izteiktākam vēderam var būt arī kādi ar veselību saistīti iemesli, piemēram, ginekoloģiskas problēmas sievietēm, paaugstināts stress, dažādas nepanesamības u.c.

Tālāk vairāk nekā desmit "Delfi.lv" raksti, kuros gūt izpratni un idejas, kādēļ tauki izgulsnējas vēdera rajonā un kā šo zonu slaidināt.

Vai no alus tiešām var izaugt 'alus vēders'?

Foto: Shutterstock

Kad runa ir par alu, tā automātiski ietver arī "alus vēderiņa" tēmu. Kā izrādās, šī parādība mēdz būt ne tikai vīriešiem, bet arī sievietēm un aktīva dzīvesveida piekritējiem, kuri izvēlējušies vai ietur neīsto diētu. Tuvojoties Jāņu dienai, kad alus kļūst par dzērienu Nr.1, Veselības centru apvienības (VCA) uztura speciāliste Anita Baumane atklāj, vai šis raudzētais dzēriens patiešām var būt "alus vēderiņa" vaininieks.

Lasīt vairāk

Deviņi iemesli, kāpēc tev neizdodas iegūt slaidu vēderu

Foto: Shutterstock

Tauku krāšanās vēdera rajonā kaitē ne tikai tavam vizuālajam tēlam, bet arī veselībai – tie var veicināt sirds slimību, diabēta, insulīna svārstību un pat dažādu audzēju veidošanos. Tiesa, liekie kilogrami no vidukļa ne vienmēr pazūd tik ātri, cik gribētos. Iepazīsties ar health.com apkopotajiem iemesliem, kas kavē tauku slāņa samazināšanos uz vēdera.

Lasīt vairāk

Treniņu ieteikumi un plāns problēmzonu uzlabošanai katram auguma tipam

Foto: Shutterstock

Kā zināms, mūsu figūrā ir iespējams izšķirt piecus galvenos auguma tipus, vērtējot tos atkarībā no ķermeņa formām un uzbūves – smilšu pulksteņa forma, bumbiera forma, ābola forma, apgriezta trijstūra forma un kvadrāta forma. Katrai no tām ir savas īpatnības, kā arī problēmzonas – vietas, kur liekais svars uzkrājas visredzamāk, kā arī tieši no šīm zonām to ir visgrūtāk likvidēt.

Lasīt vairāk

Iepazīsti sava ķermeņa taukus – kāpēc tie ir nepieciešami un kā ietekmē veselību

Foto: Shutterstock

Neapšaubāmi, taukiem ir ne sevišķi laba reputācija, un, lai arī liekais svars un aptaukošanās ir nopietna problēma, kas palielina noteiktu slimību risku, tauki nerūpējas tikai par liekajiem kilogramiem. Patiesībā ir vairāki tauku veidi, kur katram ir sava loma, kā arī tie mums ir patiešām noderīgi un nepieciešami.

Lasīt vairāk

'Presītes' vien nelīdzēs. Ieteikumi, kā atbrīvoties no mīlas rokturīšiem

Foto: Shutterstock

Liekas – cīņa ar lieko svaru un nevēlamajām tauku krociņām kaut reizi dzīvē ir nomocījusi teju katru sievieti. Dažkārt neapmierina visas ķermeņa zonas, bet citkārt tā ir kāda konkrēta ķermeņa daļa, piemēram, tā dēvētie mīlas rokturīši. Neskatoties uz šķietami jauko apzīmējumu, mīlas rokturīši lielākoties nemaz nav tik jauki, un daļa dāmu, arī kungu, labprāt vēlētos no šīs mīlestības atbrīvoties.

Lasīt vairāk

Liekie tauciņi uz vēdera: rīcības plāns apkārtmēra samazināšanai

Foto: Shutterstock

Tieši vēders ir viena no izplatītākajām ķermeņa problēmzonām – lai arī kā cenšamies no vēdera tauciņiem atbrīvoties uz neatgriešanos, tie turas pretī un ir patiesi labi iedzīvojušies. Savu ceļu uz plakanu vēderu vari uzsākt jau tagad, paturot prātā, ka būtiskas ir gan veiktās fiziskās aktivitātes, gan arī uzturā lietotā pārtika.

Lasīt vairāk

Liekie kilogrami uz vēdera – kā cīnīties ar ietiepīgajiem tauciņiem problēmzonā

Slaids viduklis ir daudzu cilvēku sapnis. Lai gan pludmales sezona vēl jāpagaida un ziemas laikā drēbju kalni vēderu aizsedz, agrāk vai vēlāk radīsies vēlme ķerties klāt lieko kilogramu likvidēšanai. "Prevention" skaidro, ka tauciņi uz vēdera ir ļoti ietiepīgi, taču pamazām ir iespējams tiem teikt ardievas, sadraudzējoties ar nesalaužamo "kompāniju" – sportošanu, pareizu ēšanu un pārdomātu dzīvesveidu.

Lasīt vairāk

Cīņa ar mīlas rokturīšiem: kāpēc un kā no tiem atbrīvoties

Foto: Shutterstock

Mīlas rokturīši jeb tauki vidukļa un gurnu rajonā, kas mēdz nokarāties pāri bikšu malai, ir ļoti daudzu sieviešu un vīriešu problēma. Lai arī netrūkst cilvēku, kas uzsver, ka apaļumi gurnu rajonā sievieti daiļo, mīlas rokturīši nereti liek izjust nepārliecinātību par savu ķermeni. Tāpat jāņem vērā, ka tauki vidukļa un gurnu rajonā palielina sirds slimību risku pat tad, ja cilvēks necieš no liekā svara.

Lasīt vairāk

Piecas kļūdas, kas neļauj iegūt slaidu vidukli

Foto: Shutterstock

Vēders ir problēmzona ļoti daudzām sievietēm un arī vīriešiem. Atbrīvošanās no "riepiņas" var būt ārkārtīgi sarežģīts uzdevums. Tauciņu veidošanos uz vēdera ietekmē ļoti dažādi faktori, tāpēc ar pareizu uzturu un fiziskajām aktivitātēm, kas mērķa sasniegšanai, nenoliedzami, ir ļoti svarīgi, var arī nepietikt.

Lasīt vairāk

Problēmzona viduklis – kā tikt pie plakana vēdera

Plakans vēders, kas ļauj tev lieliski izskatīties un justies pat vispieguļošākajā apģērbā, ir mērķis, uz ko tiecas daudzas sievietes. Jāpiebilst gan, ka to ne vienmēr ir viegli sasniegt, un tauciņi spītīgi turas uz mūsu vēderiem. Lai sasniegtu mērķi, palīdzēs sports un veselīgs uzturs. Tomēr tas nenozīmē, ka tev vairākas stundas dienā jāsvīst sporta zālē un jāatsakās no visa, kas tev garšo – pietiks, ja atradīsi laiku dažiem vienkāršiem vingrojumiem un nedaudz pamainīsi savu ēdienkarti.

Lasīt vairāk

Pārbaudām notievēšanas formulu '80 procentus dod diēta, 20 – sports'

Foto: Shutterstock

Ja kādreiz esi meklējis informāciju, kas tad ir svarīgāks ceļā uz slaidu augumu – vingrojumi vai diēta, noteikti esi uzdūries formulai: 80 procentus panākumu garantē diēta un tikai 20 procentus – fiziskās aktivitātes. Tā manāmi satricina to uzskatus, kuri iepriekš dzīvojuši ar pārliecību: ja regulāri sportoju, varu ēst, ko un cik gribu! Ko šī formula īsti nozīmē, vai tā tiešām ir pareiza un vai tiešām minētā proporcija ir kā akmenī cirsta? "Womens Health" apjautājis ekspertus un atradis atbildi uz šiem jautājumiem.

Lasīt vairāk

Tievējam atbilstoši ķermeņa tipam: kā nomest lieko svaru katrai figūrai

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ir dažādi cilvēku ķermeņu tipu iedalījumi. Pazīstamākais no tiem, šķiet, ir iedalījums "ābolos", "bumbieros", "apgāztos trijstūros", "taisnstūros" un "smilšu pulksteņos", vadoties pēc auguma formas. Bet šoreiz par mazāk zināmu iedalījumu – trīs somatotipiem, ko pagājušā gadsimta 40. gados izstrādāja amerikāņu zinātnieks Viljams Šeldons. Par katra somatotipa raksturīgākajām pazīmēm un attiecībām ar lieko svaru stāsta "Prevention".

Lasīt vairāk

Pieci iemesli, kāpēc tauki uzkrājas vidukļa daļā

Foto: Shutterstock

Tauku "riepa" ap vēderu nav nekas iepriecinošs. Un ne tikai tādēļ, ka pludmalē nevari palepoties ar glītu, sportisku puncīti. Aizvien vairāk pētījumu liecina, ka pārmērīga tauku uzkrāšanās šajā ķermeņa zonā palielina risku saslimt ar daudzām nopietnām slimībām.

Lasīt vairāk

25 veidi, kā atbrīvoties no 'mīlas rokturīšiem'

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vēlies atbrīvoties no tauku spilventiņiem ap vidukli, kas neglīti karājas pāri bikšu jostasvietai abos sānos? Nemānīsim – viegli tas nebūs, tomēr tas nav arī nekas neiespējams! Portāls Fitday.com apkopojis veselus 25 veidus, kā tikt vaļā no "riepiņas" ap vidukli.

Lasīt vairāk

Kāpēc vingrojot uz vēdera neveidojas 'kubiciņi' un nezūd tauciņi?

Kļūst diezgan skumji, ja regulāri ej uz trenažieru zāli, bet saviem pūliņiem neredzi cerētos rezultātus. Ja sapņo par slaidu un stingru vēderu ar 'kubiciņiem', tad ir jāzina, ko un kā pareizi darīt. Reizēm pat sīka kļūme vingrojuma izpildē vai, piemēram, uzturā var būt iemesls tam, ka cītīgo treniņu rezultāts ir apaļa nulle. Portāls Zdorovie.com apkopojis tipiskākās kļūdas, ko pieļauj, cenšoties tikt pie skaista vēdera.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!