Foto: Shutterstock
Vasara ir tas laiks, kad vēlamies izskatīties īpaši labi. Lai arī tad, kad peldsezona jau atklāta, atskārstam, ka esam nokavējuši veselīgā uztura iesildošo maratonu, ēst pareizi un veselīgi nekad nav par vēlu. Dietoloģe no Lietuvas, Laura Romeraite - Kuklieriene, ir apkopojusi ne tikai veiksmīgākās pārtikās produktu kombinācijas, kas var palīdzēt svara samazināšanā, bet arī produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties, kā arī dažādu produktu pagatavošanas padomus.

Pārdomāta pārtikas produktu kombinēšana var palīdzēt samazināt lieko svaru. Piemēram, kajēnas pipari kombinācijā ar olbaltumvielām bagātiem pārtikas produktiem spēj palielināt pēc maltītes sadedzināto kaloriju daudzumu līdz pat 35 procentiem. Produktu kombinēšana var veicināt arī dažādus organisma procesus, piemēram, tomāti kopā ar pupiņām palielina dzelzs uzņemšanu, kas veicina smadzeņu un muskuļu darbību.

Dietoloģe Laura Romeraite - Kuklieriene saka: "Lai sasniegtu vēlamos svara samazināšanas rezultātus, ļoti svarīga ir pareiza pārtikas produktu kombināciju izvēle. Turklāt tas ir viegli paveicams vasaras periodā, kad mūsu pašu dārzos aug svaigi augļi, ogas un dārzeņi".

Veiksmīgas pārtikas produktu kombinācijas

Foto: Shutterstock

No kādām pārtikas produktu kombinācijām jāizvairās?

Foto: Shutterstock

Pārtikas produktu kombinācijas, kas var pilnveidot sabalansētu ikdienas uzturu

Foto: Shutterstock

Gatavošanas paradumu ietekme

Foto: Shutterstock

Dietoloģe stāsta: "Ēdiena gatavošana, termiska apstrāde rada ievērojamu uzturvielu zudumu – aptuveni 15 līdz 55 procenti no produktu sākotnējā uzturvielu sastāva. Vairumā gadījumu jūs zaudējat uzturvielas, vārot pārtikas produktus ūdenī. Tomēr dažu pārtikas produktu uzturvielu vērtība pieaug, tieši tos vārot." Ja vāri dārzeņus, pārpalikušo šķidrumu ieteicams izmantot zupas pagatavošanai – šajā gadījumā nezaudēsi uzturvielas, kas palikušas ūdenī, un varēsi tās apēst vēlāk. Dārzeņus ieteicams pagatavot, tos tvaicējot.

Gatavošana, termiskā apstrāde ievērojami palielina likopēna, kas atrodas tomātos, biopieejamību. Vārot tomātus 30 minūtes, likopēna daudzums palielinās par ceturtdaļu. Termiskā apstrāde ievērojami palielina arī beta karotīna biopieejamību, kas atrodams sarkanajos, dzeltenajos, oranžajos augos, piemēram, tomātos, burkānos, saldajos kartupeļos un spinātos.

Olu un gaļas termiska apstrāde atņem olbaltumvielu dabiskās īpašības, kas atrodas šajos produktos, padarot tos vieglāk sagremojamus. Tāpat gaļas un olu termiska apstrāde padara šo produktu sastāvā esošo dzelzi un citas minerālvielas vieglāk absorbējamas organismā.

Jāpatur prātā arī tas, ka produktu sasaldēšana var samazināt C vitamīna daudzumu pārtikas produktos no 10 līdz pat 90 procentiem. Realitātē saldēti vai konservēti augļi un dārzeņi ir noderīgi brīžos, kad esi aizņemta, un nedaudz C vitamīna ir labāk, nekā nemaz. Tāpat jāatceras, ka šķiedrvielas produktu sasaldēšanas procesā netiek ietekmētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!