Foto: Shutterstock

Menopauze ir sievietes ķermeņa dabisks process, kura laikā notiek lielas pārmaiņas. Arī ēdiens spēj ietekmēt menopauzes simptomu uzliesmojumu, piemēram, karstuma viļņus, bezmiegu. Zināšanas par to, no kā labāk izvairīties, varētu padarīt šo laika periodu daudz kontrolējamāku un patīkamāku.

"Ikvienam ir nepieciešams ievērot veselīgu, sabalansētu uzturu, bet īpaši tas būtu jādara sievietēm, kas tuvojas vai tikko saskārušās ar menopauzi ", portālam "Everyday Health" stāsta Eimija Džeimisone-Petonika, uztura speciāliste un fizioterapeite Klīvlendā.

Menopauzes laikā sievietes fiziskajā un emocionālajā pašsajūtā notiek jūtamākās izmaiņas, tomēr pieminēšanas vērta ir arī pirmsmenopauzes fāze. Tai ir konkrēti simptomi, piemēram, acu sausums, vidukļa piebriešana un miega traucējumi, pēc kuriem iespējams noteikt jauno dzīves posmu. Par simptomiem vairāk lasi šeit.

"Pareizs uzturs var ievērojami mainīt to, kā ķermenis reaģē pret menopauzes simptomiem, piemēram, garastāvokļa maiņām, karstuma viļņiem un nogurumu, kā arī vēdera uzpūšanos un iespējamu svara pieaugumu," saka Džeimisone-Petonika. Sievietēm, kas ir menopauzes vecumā, būtu jāēd daudz graudaugu, svaigu augļu un dārzeņu, kā arī olbaltumvielas.

Lūk, produkti, no kuriem menopauzes laikā labāk atturēties.

Ķīmiski ražotie pārtikas produkti

Čipsi un cepumi, iespējams, garšo labi, bet parasti tie ir ar augstu nātrija saturu vai cukuru, kas var likt organismam uzkrāt ūdeni un justies uzpūstai, portālam stāsta Džeimisone-Petonika. Ja parādās alkas pēc uzkodām, var pamēģināt veselīgu alternatīvu, piemēram, sieru, burkānus, zemesriekstu sviestu.

Pikanti ēdieni

Padomā divreiz, pirms pievieno īpaši aso salsu savai maltītei. Saskaņā ar "National Institute on Aging" datiem, pikanti pārtikas produkti var izraisīt svīšanu, pietvīkumu un citus karstuma uzliesmojuma simptomus. Ja ir vēlme nobaudīt kaut ko garšas piesātinātāku, speciāliste iesaka izmantot kariju, baziliku, ķimenes.

Ātrās uzkodas

Medijā "Everyday Health" ziņots, ka taukaina pārtika var palielināt risku saslimt ar sirds slimībām.
"Šie ēdieni veicina arī svara pieaugumu, kas var saasināt arī menopauzes simptomus," saka Džeimisone-Petonika. Kā novērst to, ka jāēd steigā un ātro uzkodu restorāni šķiet ļoti vilinoši? Gatavo pārtiku mājās līdzņemšanai. Taču, ja tomēr nākas ēst kādā no ātro uzkodu iestādēm, hamburgeru vietā izvēlieties, piemēram, grilētu vistas gaļu ar pilngraudu maizi un salātiem.

Alkohols

Ievēro mērenu alkohola patēriņu. Sievietēm, kas dienā izdzer divas līdz piecas glāzes alkohola, pastāv 1,5 reizes lielāks risks saslimt ar krūts vēzi. Bieža alkohola lietošana var palielināt risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, medijam norāda Ziemeļamerikas Menopauzes biedrība.

Uztura speciāliste un fizioterapeite iesaka sievietēm ieklausīties savā ķermenī. Ja alkohols paspilgtina menopauzes simptomus, tad no tā ir jāizvairās, taču, ja tomēr ir vēlme mazliet nobaudīt atspirdzinošos dzērienus, tad labāk izvēlēties baltvīnu.

Kofeīns

"Mayo Clinic" pētījumā, kas publicēts žurnālā "Menopause", konstatēts, ka menopauzes vecuma sievietes, kas ikdienā patērē daudz kafijas, biežāk cīnās ar karstuma uzliesmojumiem. "Kafiju var aizstāt ar tasi karstas ingvera vai piparmētru tējas — abas bez kofeīna ," stāsta Džeimisone-Petonika.

Taukvielas

Trekna gaļa, piemēram, bekons, var pazemināt organisma serotonīna līmeni. "Tas palīdz regulēt garastāvokli, apetīti un gremošanu, miegu, atmiņu, kā arī seksuālo vēlmi un funkcijas," skaidro speciālist. Labāk izvēlies vistas, tītara, maltu liellopa gaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!