Foto: Pexels.com un Pixabay.com
Jaunais gads nāk ar apņemšanos sarakstu un labiem nodomiem. Nereti arī – attiecībā uz citādiem ēšanas paradumiem. Ātrāka novecošanās, virssvars, akne, tūskainība. Kādi uztura principi un ēdiens var palīdzēt, lai izskatu uzlabotu? Kāds uztura ritms zinātniski pierādīts kā veselībai labvēlīgs? Stāsta sertificēta uztura speciāliste Ilze Lutere un piedāvā veikt eksperimentu, mēnesi saliekot citādus akcentus ēdienkartē, un pavērot, kā tas ietekmē izskatu.

Asinsvadi – kā strauja, plūstoša vai aizaugusi, ķīseļaina upe

Vitālu izskatu un ādu ietekmē dažādi faktori – stāja, muskuļu stāvoklis, taukaudu daudzums, miegs, stress. Un, protams, uzturs.

"Lai būtu veselīga āda, ieteicams ikdienā lietot produktus, kuri cīnās ar iekaisumiem organismā, "atindē" aknas," sāk stāstīt uztura speciāliste. "Jo ādas slimības, piemēram, akne, ekzēma un rozācija, ir saistītas ar iekaisumu, arī liekais svars ir hroniska iekaisuma cēlonis, jo taukaudi veicina adipocitokīnu izdalīšanos." Viņa uzsver, ka palīdz uzturs, kas cīnās pret brīvajiem radikāļiem, kuri mūs ātrāk "novecina".

"Parasti skaidro, ka uzturā vajadzīgi ogļhidrāti enerģijai, olbaltums – šūnu būvēšanai, tauki – hormonu ražošanai. Attiecībā uz skaistumu pārfrāzēšu to šādi: olbaltumvielas nodrošina ādas stingrību, tauki ādu "nopulē", jo nodrošina caurlaidības barjeru un dod enerģiju, ogļhidrāti vajadzīgi serotonīna sintēzei, lai cilvēks justos priecīgs un mundrs," teic Lutere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!