Foto: Shutterstock

Daži vispārpieņemti uzskati par veselīgu uzturu nemaz neatbilst patiesībai vai arī atbilst tai tikai daļēji, liekot daudziem pieļaut būtiskas kļūdas, veidojot savu ēdienkarti un izvēloties produktus. Health.com atspēkojis trīs populārus mītus par veselīgu ēšanu.

Mīts: tu vari ēst tik daudz labās jeb nepiesātinātās taukskābes saturošu produktu, cik vien vēlies

Patiesība. Jā, piemēram, olīveļļa ir bagātīga ar nepiesātinātajām taukskābēm, kas labvēlīgi ietekmē sirds veselību, un ir uzskatāma par daudz veselīgāku nekā sviests, kurā lielā daudzumā ir piesātinātie tauki, kuri izgulsnējas asinsvadu sieniņās, veicinot aterosklerozes attīstību. Tomēr gan tējkarote olīveļļas, gan sviesta satur 100–120 kalorijas.

Visās eļļās kaloriju daudzums ir stipri līdzīgs. Tas nozīmē tikai to, ka arī ar veselīgo olīveļļu nevajag pārlieku aizrauties, citādi ir risks iedzīvoties liekajos kilogramos.

Foto: Shutterstock

Patiesība. Ne vienmēr. Saldēti produkti var būt tikpat bagātīgi ar vitamīniem un minerālvielām kā svaigi, reizēm pat bagātīgāki. Lieta tāda, ka dārzeņus un ogas sasaldē uzreiz pēc novākšanas, kas nozīmē, ka tie saglabā gandrīz visas vērtīgās vielas.

Savukārt svaigus dārzeņus un ogas bieži vien ved no citas valsts, tie ilgi stāv veikalā, kā iespaidā zaudē lielu daudzumu vitamīnu un minerālvielu, tādēļ nereti ir mazāk vērtīgi par saldētiem. Turklāt saldēti dārzeņi parasti ir lētāki.

Ja dod priekšroku svaigiem dārzeņiem, izvēlies vietējos un sezonālos.

Foto: Shutterstock

Patiesība. Ne vienmēr. Īsta rupjmaize, protams, ir vērtīgāka par baltmaizi, taču tas, ka maize ir nedaudz tumšāka par baltmaizi, vēl nenozīmē, ka tā ir veselīgāka. Reizēm ražotāji mēdz izmantot viltību un pievienot mīklai karameles krāsvielu. Uzticamāks produkta uzturvērtības rādītājs būs norāde, ka tā ir pilngraudu maize. Tas nozīmē, ka tās gatavošanā izmantoti pilngraudu milti. Tie tiek ražoti no graudiem, kuriem saglabāts vērtīgais graudapvalks. Viss grauda spēks – lielākais vērtīgo vielu daudzums – koncentrējas tieši šajā apvalciņā.

Pilngraudu maizē ir divreiz vairāk šķiedrvielu, tā ir daudz bagātīgāka ar selēnu, kāliju un magniju. Savukārt baltmaize ir gatavota no baltajiem miltiem, kas tiek ražoti no attīrītiem graudiem, kam pilnībā noslīpēts vērtīgais apvalciņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!