Foto: Shutterstock

Lai veiksmīgi zaudētu lieko svaru, ideālā gadījumā tievēšanas procesam būtu jānotiek speciālista uzraudzībā. Taču, ja nolemts ar to cīnīties saviem spēkiem, vērts ņemt vērā noderīgus profesionāļu padomus. Tajos dalās svara korekcijas centra Vitalitātes Akadēmija ārsts un dietologs ar 25 gadu stāžu Eduards Konrads.

Iekustini vielmaiņu

Foto: Shutterstock

Uzsākot tievēšanas procesu, daudziem ir raksturīgi krist galējībās. Sākot ēst mazāk, nekādā gadījumā nedrīkst samazināt ēdienreižu skaitu. Lai iekustinātu snaudošo vielmaiņu, nepieciešamas piecas nelielas ēdienreizes dienā. Arī ar pāris salātlapām nepietiks. "Olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki - nepieciešams ir viss. Jautājums tikai - kādās proporcijās," uzsver ārsts.

Olbaltumvielas jācenšas iekļaut katrā ēdienreizē. Tie var būt jebkuri proteīniem bagāti produkti, taču ar zemu tauku saturu, piemēram, liellopa vai vistas gaļa, zivs, olas, liesi piena produkti. Jo lielāka ir muskuļu masa, jo vairāk olbaltumvielu ir nepieciešams organismam.

Papildus muskuļu masas saglabāšanai, olbaltumvielas ievērojami mazina izsalkuma sajūtu un paātrina vielmaiņu. Veselīgā diētas plānā būtisku īpatsvaru ieņem arī dārzeņi, kas ir bagātīgs vitamīnu un minerālvielu avots. Turklāt dārzeņi satur vērtīgas šķiedrvielas, kas ir būtiskas zarnu trakta veselības nodrošināšanai. Lai arī atsevišķās diētās neiesaka lietot dārzeņus, kas satur cieti, Konrads šajā ziņā problēmu nesaskata, jo dārzeņi satur maz kaloriju.

Ēd brokastis

Foto: Shutterstock

Konrads ir pārliecināts - brokastis ir jāēd, bez tam, tas jādara stundas laikā kopš pamošanās. "Kad pamostamies, asinīs sāk darboties hormoni, piemēram, sievietei tas ir par laimes hormonu dēvētais seratonīns, kas sintezējas no omega 3, olbaltumvielām un vitamīniem," uzsver ārsts. Tāpēc brokastīs ir jāiekļauj visi šie komponenti, pagatavojot, piemēram, omleti ar dārzeņiem.

Ja no rīta nepaēdam, parādās nogurums, pat depresija, kas īpaši raksturīgs tumšajos rudens mēnešos, kad ārā nav saules. Attiecībā uz vakariņām pieņēmumam neēst pēc sešiem nav racionāla pamatojuma, jo dienas režīms katram ir atšķirīgs. Galvenais nosacījums - ēst ne vēlāk kā trīs stundas pirms gulētiešanas. Ja ir vēlme pēc kaut kā salda, tad labāk našķoties dienas pirmajā pusē.

Obligātas fiziskās aktivitātes

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tikai ievērojot diētu, pareizi notievēt nav iespējams, jo jāmaina tauku - muskuļu masas proporcijas. Pirms uzsākt tievēšanu, noteikti vajadzētu veikt attiecīgus mērījumus, analīzes un konsultēties ar speciālistu fizisko aktivitāšu izvēlē. Pamata uzmanība jāvelta kardio slodzei, piemēram, nūjošanai, ko ir pa spēkam paveikt arī tad, ja lieko kilogramu ir krietni par daudz. Labus rezultātus sniedz peldēšana, kas, tāpat kā nūjošana, vienmērīgi nodarbina visas muskuļu grupas. Pamazām var palielināt fizisko slodzi ar nodarbībām trenažieru zālē, taču to ieteicams darīt zinoša trenera vadībā.

Dzer tik ūdens, cik nepieciešams

Foto: Shutterstock

Ūdens dienas norma ir atkarīga no tā, cik kaloriju organisms sadedzina miera stāvoklī - šo procesu dēvē par pamatapmaiņu. Precīzu pamatapmaiņas lielumu noteiks speciālists, ņemot vērā to, ka cilvēks vidēji patērē 30 kaloriju uz muskuļu masas kilogramu diennaktī. Tomēr muskuļu masas noteikšanai ir nepieciešami īpaši instrumenti.

Vidēji sievietes patērē no 1500 līdz pat 2500 kalorijām dienā, bet vīrieši - no 2000 līdz pat 4000 kalorijām. Attiecīgi sievietēm ir jādzer 1,5 - 2,5 litri, bet vīriešiem - 2 - 4 litri ūdens dienā. Protams, ir jāieklausās savā organismā un jādzer, kad to vēlies.

Vienmēr atceries par līdzsvaru

Foto: Shutterstock

Ja jāatbrīvojas no dažiem kilogramiem, tad tievēšanas procesā var iztikt bez speciālista iesaistes. Lielākam svara zaudējumam nepieciešamas regulāras konsultācijas un mērījumi, lai nenodarītu kaitējumu veselībai.

Ir jākontrolē gan muskuļu masa, gan bioķīmiskie procesi asinīs. Tikai speciālists varēs dot padomu, kad nepieciešams samazināt vai palielināt kaloriju skaitu, cik bieži ievērot atslodzes dienas un kā veidot ēdienkarti tā, lai organisms saņemtu visas nepieciešamās uzturvielas.

Kad sasniegts vēlamais rezultāts, ļoti svarīgi, lai jauniegūtās zināšanas un prakse tiktu ievērota arī turpmāk. "Ir daudz zinātnisku skaidrojumu tam, ka mainot dzīvesveidu, kas sevī iekļauj gan sportu, gan pareizu ēšanu, iespējams palēnināt novecošanas procesus un atgriezt jaunību," uzver ārsts. Visiem tievētgribētājiem dietologs novēl atcerēties, ka nekādā gadījumā nevajag krist galējībās, jo visam jābūt līdzsvarā. Tiklīdz sākam svērties uz vienu vai otru pusi, var sākties problēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!