Foto: PantherMedia/Scanpix

Dzenoties pēc dažādiem ārzemju 'superfūdiem" jeb brīnumproduktiem, kā godži ogas, čia sēklas un makas sakne, reizēm piemirstam, ka arī mūsu pašu zeme piedāvā daudz ārkārtīgi vērtīgu produktu. Šis gads ir atnesis dāsnu ābolu ražu, un tie joprojām ir pārpilni vitamīniem, minerālvielām un citiem vērtīgiem elementiem, kuru daudzums gan, ilgstoši sārtvaidžus uzglabājot, pakāpeniski saruks. Rutks.lv apkopoja informāciju par to, kāpēc grauzt ābolus ir ļoti veselīgi.

Āboli ir labs šķiedrvielu avots. Produkti, kuru 100 grami satur 3 gramus šķiedrvielu, tiek uzskatīti par labiem šķiedrvielu avotiem, bet tādi, kuru 100 gramos ir 5 grami šķiedrvielu, par lieliskiem šķiedrvielu avotiem. 100 gramus smagā ābolā ir 4 grami šķiedrvielu, kas ir diezgan labs skaitlis, vēstī Huffingtonpost.com.

Foto: PantherMedia/Scanpix
Šķiedrvielas, kā zināms, ir svarīgas gremošanas trakta normālai funkcionēšanai. Nonākušas kuņģī, nešķīstošās šķiedrvielas nesadalās un neuzsūcas organismā, būtībā šķērso gremošanas traktu nemainīgā veidā, toties veicina sagremotā ēdiena virzīšanos pa zarnām un novērš aizcietējumu veidošanos.
Šķiedrvielas arī kavē cukuru un tauku uzsūkšanos, mazinot holesterīna izgulsnēšanos asinsvadu sieniņās. Tās uzsūc ūdeni un gremošanas traktā uzbriest, nodrošinot sajūtu, ka ir apēsts pietiekami daudz. Tajā pašā laikā ābolos ir salīdzinoši maz kaloriju. Āboli apmierina izsalkumu vairāk nekā citi augļi, norādīts kardiologu Ivetas Mintāles un Andreja Ērgļa grāmatā "Sirds un virtuve". Bieža ābolu ēšana (it īpaši, ja ar tiem aizstāj neveselīgus našķus) sekmē atbrīvošanos no liekajiem kilogramiem. Ļoti labs veids kā novērst izsalkuma sajūtu starp ēdienreizēm ir apēst vienu vidēja lieluma ābolu.
Ābolos ir daudz C vitamīna, kas stiprina imunitāti un mazina risku drēgnajā rudenī saaukstēties vai saslimt ar citām kaitēm. Mičiganas Universitātē (ASV) veiktā pētījumā atklāts, ka tiem, kuri dienā apēd vismaz vienu ābolu, retāk slimo un viņiem retāk rodas nepieciešamība skriet uz aptieku pēc medikamentiem, vēstī Medicaldaily.com. Pētījumā piedalījās 8399 cilvēki, no kuriem daļa apēda vismaz vienu ābolu dienā, bet daļa – sārtvaidžus uzturā neiekļāva.
Starp visiem augļiem ābolos ir viens no visaugstākajiem antioksidatīvajiem potenciāliem. Ābolos esošās bioloģiski aktīvās vielas pasargā šūnas no oksidatīviem bojājumiem, neļauj veidoties vēzim, kavē vēža augšanu un veicina vēža šūnu bojāeju, izdevumā "Saki vēzim – nē!" norāda dietoloģe Laila Meija. Pētījumi apstiprinājuši, ka regulāra ābolu lietošana uzturā mazina risku saslimt ar plaušu un zarnu vēzi.

Āboli satur arī A vitamīnu un B grupas vitamīnus, kalciju, dzelzi un magniju. Protams, visveselīgāk ir ēst svaigus ābolus, bet, lai tie neapniktu, lūk, dažas garšīgas receptes, kur tos var likt lietā!

Ābolu šķēlītes ar šokolādes glazūru

Foto: Shutterstock

Kraukšķīgie āboli saldas šokolādes glazūrā ar gardiem krikumiem. Jautra, pavisam vienkārša un ātri pagatavojama uzkoda, kas patiks ne vien bērniem, bet arī pieaugušajiem. Noderēs kā vienkāršs našķis dienās, kad gribas ko saldu, vai likšanai uz galda kādā bērnu ballītē.

Lasīt vairāk

Ābolmaize ar valriekstiem

Foto: Shutterstock

Burvīga ābolkūka, kuras garšu bagātinās citronu sula un drupināti valrieksti. Piemērota nelielām viesībām un mājīgai ģimenes pasēdēšanai ar tēju un siltu, smaržīgu abolkūkas gabaliņu.

Lasīt vairāk

Trauslie ābolu pīrādziņi

Foto: Shutterstock

Neticami trauslie ābolu pīrādziņi būs gards našķis vēlās brokastīs vai pie pēcpusdienas tējas. Ja vēlies pīrādziņus cept brokastīs, pagatavo mīklu vakarā un pa nakti noglabā ledusskapī. Arī ābolu pildījumu sagatavo jau iepriekšējā vakarā, bet no rīta visus pārsteidz ar karstiem ābolu pīrādziņiem. No dotā produktu daudzuma sanāks apmēram 20-25 pīrādziņi.

Lasīt vairāk

Cepti āboli ar karamelizētām auzu pārslu drupačām

Foto: Shutterstock

Gards rudens deserts. Āboli krāsnī tiek likti divas reizes - vispirms cepti ar kanēli un cukuru, pēc tam ar auzu pārslu drupačām. Pasniedz ar putukrējumu vai saldējumu.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Cūkgaļas cepetis ar ābolu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pamatīga un sātīga maltīte kārtīgiem gaļēdājiem. Rūpīgi pagatavotais cūkgaļas cepetis garšos lieliski ar ābolu mērci. Bet kraukšķīgajā cūkas ādiņā paslēptie ķiploki piešķirs patīkamu aromātu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!