Pamosties, sāc dienu, taču jau pēc dažām stundām liekas, ka plakstiņi vairs neturas vaļā un pasaulē nav nekā labāka par mīkstu un ērtu gultu. Pazīstama sajūta? Iespējams, tu uzturā uzņem pārtikas produktus, kuri tev nesniedz enerģiju.

Lielākā daļa cilvēku kādā dienas brīdī jūtas noguruši vai izsmelti. Nav šaubu – enerģijas trūkums var ietekmēt ikdienas aktivitātes un padarīt tevi mazāk produktīvu. Droši vien tas nav pārsteidzoši, ka tam, kādu ēdienu un kādā kvantitātē tu uzņem, ir būtiska loma, nosakot enerģijas līmeni dienas laikā, raksta "Health Line". Kaut arī visi pārtikas produkti kaut kādā mērā dod enerģiju, daži satur barības vielas, kas varētu palīdzēt palielināt enerģijas līmeni un saglabāt modrību un fokusu visas dienas garumā.

Banāni

Banāni, iespējams, ir vieni no labākajiem enerģijas avotiem. Tie ir lielisks komplekso ogļhidrātu, kālija un B6 vitamīna avots – visas šīs vielas var palīdzēt paaugstināt enerģijas līmeni.

Treknas zivis

Treknās zivīs, piemēram, lasī un tuncī, ir daudz olbaltumvielu, taukskābju un B vitamīna, tādējādi tie ir lieliski produkti, kurus iekļaut savā uzturā. Vidējas porcijas lasis vai tuncis nodrošina ieteicamo omega-3 taukskābju un B12 vitamīna dienas devu. Ir pierādīts, ka omega-3 taukskābes mazina iekaisumu, kas ir bieži sastopams noguruma cēlonis. Savukārt B12 vitamīns darbojas kopā ar folijskābi, veidojot sarkanās asins šūnas un palīdzot dzelzim labāk darboties ķermenī. Optimāls sarkano asins šūnu un dzelzs līmenis var mazināt nogurumu un palielināt enerģiju.

Brūnie rīsi

Brūnie rīsi ir ļoti barojošs pārtikas produkts. Salīdzinot ar baltajiem rīsiem, tie ir mazāk apstrādāti un saglabā lielāku uzturvērtību – galvenokārt šķiedrvielu, vitamīnu un minerālu formā. Puskrūzīte (50 grami) brūno rīsu satur divus gramus šķiedrvielu un nodrošina lielu daļu no ieteicamās mangāna– minerālvielas, kas palīdz fermentiem sadalīt ogļhidrātus un olbaltumvielas enerģijas iegūšanai – dienas devas.

Turklāt, pateicoties šķiedrvielām, brūnajiem rīsiem ir zems glikēmiskais indekss. Tāpēc tas varētu palīdzēt regulēt cukura līmeni asinīs un veicināt vienmērīgu enerģijas līmeni visas dienas garumā.

Saldais kartupelis

Saldie kartupeļi ir ne tikai garšīgi, tie ir arīdzan barojošs enerģijas avots tiem, kuri meklē papildu stimulu. Vienā glāzē (100 grami) saldo kartupeļu porcijas ir līdz pat 25 gramiem komplekso ogļhidrātu, 3,1 gramu šķiedrvielu un daudz kā cita vērtīga. Pateicoties šķiedrvielām un kompleksajiem ogļhidrātiem, ķermenis tos lēni sagremo, kas savukārt nodrošina pastāvīgu enerģijas piegādi.

Kafija

Tava roka, visticamāk, sniedzas pēc kafijas tases uzreiz, kā nepieciešams neliels uzmundrinājums. Nav nekāds pārsteigums – kafija ir bagāta ar kofeīnu, kas var ātri caur asinsriti nokļūt smadzenēs un kavēt adenozīna, neirotransmitera, kas nomierina centrālo nervu sistēmu, darbību. Tā rezultātā palielinās epinefrīna – hormona, kas stimulē ķermeni un smadzenes – ražošana. Kaut arī kafijā ir ļoti maz kaloriju, tās stimulējošā iedarbība var likt justies modram un kocentrētam. Tiesa – dienā nebūtu ieteicams patērēt vairāk nekā 400 miligramu kofeīna vai apmēram četras tases kafijas.

Olas

Olas ir ne tikai ārkārtīgi sātīgs ēdiens, tās arī sniedz milzu enerģijas lādiņu, kas var palīdzēt "uzpildīties" dienai. Olās ir daudz olbaltumvielu, kas ir ilgtošs enerģijas avots. Turklāt, leicīns ir visbagātākā aminoskābe olās, un ir zināms, ka tas vairākos veidos stimulē enerģijas ražošanu. Sātīgajā pārtikas produktā ir arīdzan daudz B vitamīnu, kas palīdz fermentiem veikt savas funkcijas enerģijas sadalīšanas procesā.

Āboli

Āboli ir vieni no populārākajiem augļiem pasaulē, turklāt tie ir arī labi ogļhidrātu un šķiedrvielu avoti. Vidēja lieluma ābols (100 grami) satur apmēram 14 gramus ogļhidrātu, 10 gramus cukura un līdz 2,1 gramam šķiedrvielu. Pateicoties bagātajam dabīgo cukuru un šķiedrvielu saturam, āboli var lēni un ilgstoši atbrīvot enerģiju. Turklāt, gardajos augļos ir arī daudz antioksidantu. Pētījumi liecina, ka antioksidanti var palēlināt ogļhidrātu sagremošanu, tāpēc tie atbrīvo enerģiju ilgākā laika periodā.

Ūdens

Diezin vai kādam jāšaubās par ūdens nozīmi cilvēka organismā. Bez ūdens mēs nevaram iztikt – tas ir iesaistīts daudzās šūnu funkcijās, tostarp arī enerģijas ražošanā. Nepietiekama ūdens dzeršana var izraisīt dehidratāciju, kas var palēlināt ķermeņa darbību, tādējādi liekot justies gausam un nogurušam. Līdz ar to, dzerot ūdeni, jutīsies modrāks un enerģiskāks.

Tumšā šokolāde

Tumšajā šokolādē ir lielāks kakao saturs nekā parastajā vai piena šokolādē. Ir pierādīts, ka no kakao esošajiem antioksidantiem ir daudz veselības ieguvumu, piemēram, palielinās asins plūsma visā ķermenī. Šis efekts veicina skābekļa piegādi smadzenēm un muskuļiem, kas uzlabo to darbību. Tas var būt īpaši noderīgi, izpildot vingrinājumus. Turklāt, asins plūsmas palielināšanās arīdzan var palīdzēt samazināt nogurumu un uzlabot garastāvokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!