Foto: iStock

Ingvers ir lielisks dabas produkts, kas vienlīdz labi noder gan ēdienu garšas uzlabošanai, gan arī ārstnieciskiem un profilaktiskiem nolūkiem. Aukstajā gadalaikā tas labi noderēs, lai mazinātu augšējo elpceļu iekaisumus un stiprinātu imunitāti. To lieto arī locītavu un menstruālo sāpju mazināšanai, taču tad būs nepieciešams lietot ingvera ekstraktu, skaidro uztura speciāliste Eva Kataja. Tomēr ir gadījumi, kad cilvēkiem būtu jābūt uzmanīgiem, lietojot šo sakni.

Ingvers var palīdzēt uzlabot atmiņu, palīdz izvadīt no organisma toksīnus, šķidrina asinis, kā rezulātā pazeminās arteriālais spiediens un samazinās holesterīna līmenis. Tāpat ingvers ir vērtīgs vitamīnu, minerālvielu un aminoskābju avots. Tajā ir vitamīnui A, C, B1, B2, magnijs, fosfors, dzelzs, kalcijs, nātrijs, cinks un kālijs. Šī kombinācija padara ingveru par brīnišķīgu palīgu cīņā ar saaukstēšanos un gripu, īpaši, kad ārā ir sals.

Palīdz pret daudzām nopietnām kaitēm

Nu jau vairākus gadus arī pie mums ierasts ārstēt saaukstēšanos, dzerot ingvera, citronu un medus tēju, tomēr izrādās, ingvers var palīdzēt arī pret daudz nopietnākām slimībām. Piemēram, Mičiganas universitātē veikts pētījums pierādījis, ka ingvera saknes lietošana uzturā, mēneša laikā samazinājusi pacientiem iekaisumu resnajā zarnā un tā izraisītājus, kas savukārt mazinājis iespējamību saslimt ar kolorektālo vēzi.

Tāpat Džordžijas universitātē veikts pētījums parādījis, ka brīvprātīgajiem, ik dienas lietojot uzturā ingveru kā dabīgu uztura bagātinātāju, mazinājušās sportošanas izraisītas muskuļu sāpes par 25%. Jāpiebilst, ka pētnieki arī noskaidroja, ka ingvera karsēšana, nepalielināja šo efektu. Pētījuma rezultāti tika publicēti The Journal of Pain.

Tāpat ingvers palīdzot pret sliktu dūšu pacientiem, kam jāpārcieš ķīmijterapija. Izrādās, ka ingvers kā uztura bagātinātājs var samazināt ķīmijterapijas izraisīto nelabumu un vemšanu pat par 40 %. Tā kā aptuveni 70% no cilvēkiem, kas iziet ķīmijterapiju, cieš no sliktas dūšas, tas ir ļoti būtisks atklājums. Protams, nelabumu var kontrolēt arī ar ķīmiskiem medikamentiem, bet, tā kā cilvēks jau tā saņem lielu ķīmisku vielu devu, iespēja tikt galā ar vemšanu, izmantojot dabīgus produktus, ir nozīmīga, raksta medicalnewstoday.com. 

Tāpat pētījumi rāda, ka ingvera pulvera šķīdums iznīcināja visas olnīcu vēža skartās šūnas visos veiktajos testos, raksta jau minētais medicalnewstoday.com. Pamatojoties uz šiem pētījumiem Mičiganas Universitātē pat izstrādāts medikaments, kas balstās palīdz mazināt vēža šūnu rezistenci pret pretvēža medikamentiem.

Ingvers tiek izmantots arī astmas simptomu ārstēšanā, jo tas palīdz atslābināt gludos elpceļu muskuļus. Protams, ingvers jau izsenis lietots arī vienkāršāku augšējo elpceļu saslimšanu ārstēšanai, piemēram, saaukstēšanās gadījumā.

Savukārt, ja lietojat pretsāpju vai pretdrudža medikamentus, kas satur paracetamolu, tie var izraisīt aknu bojājumus. Izrādās, ka šo nelabvēlīgo efektu novērst varētu palīdzēt ingvers. Šis efekts gan pašlaik vēl tiek pētīts Ēģiptes Nacionālajā izpētes centrā.

Savukārt tas, ka ingvera ekstrakts palīdz normalizēt asinsspiedienu gan jau ir pierādīts. Tāpat pierādīts, ka, lietojot ingveru vai to saturošus uztura bagātinātājus, ievērojami mazinās menstruāciju sāpes. 

Iespējams, ka ingvera pulveris var efektīvi palīdzēt samazināt arī migrēnas izraisītas galvassāpes, vismaz tā rāda vairāki pētījumi, raksta medicalnewstoday.com.

Var arī kaitēt

Protams, nevajadzētu cerēt, ka ingvers atrisinās visas veselības problēmas. Nepareizi lietots, tas var izraisīt arī veselības problēmas, piemēram, tiem, kas lieto asinis šķidrinošus medikamentus, kā aspirīnu sirds slimniekiem. Šādos gadījumos būtu vērts konsultēties ar ārstu. 

Diemžēl dažiem cilvēkiem ingvers var izraisīt arī caureju, grēmas, vēdersāpes un kairināt mutes gļotādu.

"Vairumam cilvēku ingvers nekādas blakusparādības neizraisīs, taču īpaša uzmanība būtu jāpievērš grūtniecēm un ar krūti barojošām māmiņām, kā tas ir ar teju jebkuru produktu attiecīgajā dzīves posmā. Tiem, kas lieto asinsreci veicinošus preparātus, arī nevajadzētu pārspīlēt ar ingvera daudzumu uzturā, jo tas var palielināt asiņošanas risku," skaidro Kataja. "Diabēta pacientiem jāņem vērā tas, ka ingvers var pazemināt glikozes līmeni asinīs, tāpēc ir jāseko līdzi insulīna devām. Tāpat ingvers var arī iedarboties ar medikamentiem, kas paredzēti asinsspiediena samazināšanai. Krūze ingvera tējas noteikti nekādu skādi nenodarīs, taču, ja no ingvera tiek spiesta sula, ko atšķaida ar citām sulām, vai arī tiek lietoti ingvera pulveri vai ekstraktu saturoši uztura bagātinātāji, tad gan augstāk minētie brīdinājumi ir jāņem vērā."

Speciāliste arī brīdina, ka, vadoties pēc pētījumiem, pieaugušajiem dienā nevajadzētu uzņemt vairāk par četriem gramiem ingvera saknes, bet tā kā, gatavojot tējas, pašu sakni visbiežāk neapēd, krūzes tējas lielākai daļai cilvēku nekaitēs.

Ābolu smūtijs ar ingveru

Foto: mosfood
Atsvaidzinošs, vienkārši un ātri pagatavojams brokastu kokteilis, kas pozitīvi uzlādēs dienai.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas fileja ingvera, medus un alus marinādē ar vārītām cūku pupām un ceptām gailenēm

Foto: Michael Mintskovsky
Vien' maz' cuciņ' restorāna "KEY to RIGA" šefpavāres Gunitas Rolovas interpretācijā. Ingvers šim latviskajam garšu salikumam piešķir austrumniecisku niansi.

Lasīt vairāk

Smiltsērkšķu un medus dzēriens ar ingveru

Rudens ir laiks, kad nepieciešams
stiprināt organismu
, un tieši maltītes dažādošana un papildināšana ar
vitamīniem
bagātiem produktiem, kā arī tējām un karstajiem dzērieniem palīdzēs stiprināt imunitāti un "uzlādēt" enerģiju. Veselīgu dzēriena recepti iesaka Jūrmalas restorāna 36. līnija īpašnieks, šefpavārs Lauris Aleksejevs.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!