Foto: Shutterstock
Augustā vasara atkal lutina ar siltu laiku, tāpēc jāvelk ārā no skapja puķainās kleitas, jāauj kājās skaistās sezonas kurpes un jādodas baudīt sauli. Bet ko darīt, ja ikdienas rutīnā aizmirsies parūpēties par pēdu veselību un atvērtus apavus nu kauns vilkt? Daži tautas medicīnas padomi kā uzlabot pēdu izskatu un veselību no labumiem, kas ir mājās, dārzā un neprasa ne liekus tēriņus, ne daudz laika.

Ir vairākas pēdu veselības problēmas, ar ko pie ārsta iet ne vienmēr ir nepieciešams, un iespējams uzlabot ādas stāvokli arī mājās. Kā atbrīvoties no cietās ādas uz papēžiem, un nevēlamās tulznas, kas traucē izbaudīt nesen nopirktās vasaras sandales? Kompresēm un peldēm izmantoti vietējie augi, dārzeņi un ogas, kas glabājas virtuves plauktā, piemājas dārziņā vai atrodami tuvākajā tirgus laukumā.

Pret cietiem papēžiem

Foto: Shutterstock


Kartupeļu mizas. Nogriež svaiga kartupeļa sazaļojošo mizu, sasmalcina un liek kā kompresi uz izmērcētiem papēžiem.

Medus un kviešu milti. Sajauc vienādās daļās medu un kviešu miltus, samīca, izveido plācenīti. Izmērcē kājas siltā ūdenī, liek uz papēža miltu un medus masu un apsien to ar marli. Ārstēšanas kursa ilgums 10 minūtes.

Medus un sāls. Sajauc vienādās daļās medu un jūras sāli. Ar šo maisījumu ieziež izmērcētus papēžus, apsien tos ar divās kārtās salocītu marli un polietilēna plēvi, kājās uzvelk īszeķes. Zem papēžiem paliek siltu termoforu. Procedūru atkārto 10 dienas.

Sāls un jods. Karstā ūdenī izšķīdina 100 - 150 gramus sāls, piecas ēdamkarotes dzeramās sodas un astoņus pilienus joda. Kājas šādā ūdenī mērcē 10 - 15 minūtes, pēc tam rūpīgi noslauka, ieziež ar augu eļļu un izmasē sāpīgās vietas.

Kartupeļi. Izvāra vienu katlu sīku kartupeļu ar mizu. Pēc tam tos saber bļodā, mīca ar kājām, kamēr kartupeļi atdzisuši. Kājas noslauka, un pēdas apakšējo virsmu iesmērē ar mitrinošu kremu, pēc tam uzvelk kājās zeķēs. Ārstēšanas kursam pietiek ar septiņām procedūrām.

Pret pēdu svīšanu

Foto: Shutterstock

Pret pēdu plaisām

Foto: Shutterstock

Kāpostu lapas. Procedūra jāveic pirms gulētiešanas. Ņem baltā galviņkāposta lapas, mazliet paklapē ar gaļas āmuru, lai lapas kļūst mīkstas un sulīgas. Tās uzklāj uz pēdām, kājās uzvelk polietilēna maisiņu un siltas zeķes. No rīta plaisiņas ieziež ar mitrinošu krēmu.

Ābols vai sīpols. Uz smalkas rīves sarīvē sulīgu ābolu vai svaigu sīpolu, iegūto biezeni uzsmērē uz blīva auduma, liek uz papēžiem un nostiprina ar marles saiti. Šī metode palīdz šaurām papēžu plaisām, dziļu plaisu mitrināšanai jāizmanto tomāts.

Kabači. Sarepējušu papēžu ādas kopšanai. Kabačus smalki sagriež, novieto uz marles un liek uz papēžiem uz 30 minūtēm. Pēc tam kājas mazgā ar siltu ūdeni un ieziež ar treknu barojošu krēmu.

Burkāni ar eļļu. Labs efekts ir vitamīnu ierīvēšanai. Sarīvē 100 gramus burkānu, liek stikla burkā un aplej ar puslitru saulespuķu eļļas. Nostādina siltā, tumšā vietā 10 dienas, pēc tam nokāš un ieberž pēdas pirms gulētiešanas.

Medus. Uz kokvilnas drānas gabaliņa uzziež nedaudz medus un uzliek uz plaisām. Medus kompresi var atstāt uz nakti, nostiprinot ar marles saiti. No rīta pēdas nomazgā ar siltu ūdeni, ieziež ar bērnu mitrinošo eļļu un uz slimās vietas uzlīmē plāksteri, lai aizturētu ādas mitrumu.

Pret tulznām

Foto: Shutterstock

Citrons. Ņem citronu mizas, piesien pie izmērcētas tulznas un atstāj uz nakti. Pēc četrām vai piecām dienām tulznai būtu pilnīgi jāpazūd.

Plūmes. Pienā izvāra žāvētas plūmes, izņem no tām kauliņus. Karstās plūmes liek uz tulznām un ik pa laikam, kad tās atdzisušas, nomaina pret karstām. Procedūras ilgums 20-30 minūtes.

Skuju koku sveķi. Tulznu var likvidēt dienas vai divu laikā, liekot uz tās svaigus jebkura skuju koka sveķus. To pielīmē uz tulznas ar plāksteri un ik pārdienas nomaina ar jauniem. Pirms šīs procedūras nepieciešams izmērcēt kājas. 

Šīs un citas tautas metodes pēdu veselību uzlabošanai iespējams atrast Annas Kuprijenko grāmatā "Kāju slimības. Kā tās ārstēt un novērst." un portāla "cālis.lv" lasītāju ieteikumiem forumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!