Foto: Shutterstock
Lai gan daba ar mums spēlē jokus, un vēl nesen caur loga rūtīm varējām manīt lielas, gaisīgas sniegpārslas, tajā spītīgi jūtamas aizvien spēcīgākas pavasara vēsmas. Un kas gan ir viens no tā vēstnešiem? Protams, bērzu sulu tecināšana. Šis superīgi tonizējošais, dabīgais enerģijas dzēriens bez vārda runas palīdzēs atjaunot organismam nepieciešamos vitamīnu krājumus un lieliski veldzēs slāpes.

Uztura speciāliste Līga Balode savulaik norādīja, ka pavasara sākumā ieteicams dzert bērzu sulas, jo tās veicina organisma attīrīšanu un tām piemīt urīndzenošas īpašības, veicinot organisma vielmaiņas gala produktu izvadi. Sulas normalizē organisma fizioloģiskos procesus, uzlabo vielmaiņu, kā arī stiprina imūnās spējas. Dažkārt bērzu sulu sauc par dabīgu enerģijas dzērienu, jo tā satur vienkāršos cukurus (galvenokārt glikozi un fruktozi), antioksidantus, vitamīnus un minerālvielas.

Kā pausts portālā "Healthline", bērzi vasarā, rudenī un ziemā uzkrāj sevī barības vielas, kuras vēlāk, pavasarī, nonāk sulā. Bērza sula ir dzidrs, bezkrāsains šķidrums ar viegli saldu garšu, taču, jāņem vērā, ka sula pēc 2-3 dienām sāk rūgt, padarot to skābenu. Sulu patērē tīrā veidā vai lieto kā sastāvdaļu citu produktu gatavošanā.

Ja tu nedzīvo tuvumā mežam, ārkārtējās situācijas laikā izvairies doties ārpus mājas pretī tuvākajam bērzam, bet atceries, ka mūsdienās pudeli bērza sulas ir iespējams iegādāties arī veikalos, kuri nu jau sniedz piegādi uz mājām, vai pie individuālajiem komersantiem. Diezgan daudz piedāvājumu redzami arī visā pasaulē tik populārajās tirgošanās vietās ebay un amazon. Tā kā bešā nepaliksi. Taču paturi prātā, ka komerciālie bērza sulu izstrādājumi bieži satur pievienotos cukurus un garšas pastiprinātājus.

Bērzu sulas jau gadsimtiem ilgi patērē Ziemeļeiropā un Ķīnā, bet pēdējos gados tā guvusi arī lielu popularitāti Amerikas Savienotajās Valstīs un Kanādā, ņemot vērā tās potenciālos ieguvumus veselībai. Skaidrs ir tas, ka starp latviešiem "parastajiem" visticamāk tikai retais nav pielicis lūpas pie svaigi iztecinātās bērzu sulas burciņas, krūzītes vai pudeles. Ne visiem tā iet pie sirds, bet tomēr ikkatram noderēs "iemest aci" labumos, ko sula sniedz.

Veselības eliksīrs ar izsmalcinātu uzturvielu buķeti


Foto: DELFI

Šis veselības eliksīrs tiek slavēts tautā un pat ierindots superdzēriena statusā. Sulas dabiski veselīgais un pozitīvais uztura raksturojums patīk patērētājiem, kas aktīvi seko līdzi savai veselībai un kurus interesē tradicionālā tautas medicīna. Tiek mēļots, ka bērzu sula var palīdzēt stiprināt imunitāti, cīnīties ar nogurumu, ārstēt artrītu un locītavu sāpes. Tā varētu turpināt vēl un vēl, tāpēc apkoposim "Healthline", "Medical Daily" un "The Healthy Cuisine" ekspertu ieteikumus, kāpēc bērzu sulas ir labas lietošanai uzturā.
Bērzu sulas uzturvielu sastāvu ietekmē daudzi faktori, tai skaitā ģeogrāfiskais stāvoklis, augsnes tips un pat specifiskas koka suga un vecums. Vienojošais ir tas, ka šajā pavasara sulā parasti ir maz kaloriju un cukura, bet liels apjoms tādu barības vielu kā magnijs un mangāns.

300 mililitri bērzu sulas satur:

Kalorijas: 9

Ogļhidrāti: 3 grami

Cukurs: 3 grami

Kalcijs: 2% no dienas devas (DD)

Magnijs: 95% no DD

Mangāns: 130% no DD

Cinks: 3% no DD

Pētījumi atklāj arī dažādu daudzumu fosfora, kālija, folijskābes, C vitamīna un vara. Turklāt bērzu sula nodrošina nelielu daudzumu aminoskābju un lielu daudzumu polifenolu antioksidantu, kas palīdz cīnīties ar oksidatīvo stresu ķermenī.

Bērzu sulu malkošana ar gardu muti – potenciālie ieguvumi veselībai


Foto: Shutterstock
Iespējams vissvarīgākais bērzu sulas ieguvums veselībai ir tā hidratējošās īpašības. Zemāk uzskaitīti daži citi veselības ieguvumi, kas tiek piedēvēti bērzu sulai:
  • Veicina labu gremošanu un samazina vēdera uzpūšanos
  • Palīdz stiprināt imūnsistēmu
  • Palīdz svara zaudēšanai
  • Atbalsta sirds veselību, kontrolējot holesterīna līmeni
  • Samazina locītavu sāpes
  • Palīdz uzturēt mutes dobuma veselību
  • Veicina brūču sadzīšanu
  • Optimizē nieru un aknu veselību
  • Novērš nierakmeņu veidošanos
  • Aizsargā pret podagru

Daži laboratoriju pētījumi liecina, ka bērzu sulai piemīt pretiekaisuma un antibakteriālas īpašības, visticamāk, tās saturā esošo antioksidantu un veselību veicinošo minerālu dēļ.

Veselīgums no ādas poriņām līdz matu galiņiem


Foto: Shutterstock
Bet tomēr bērzu sula jau gadsimtiem ir pazīstama kā lielisks līdzeklis dažādiem kosmētiskiem nolūkiem. Arī mūsdienās bērzu sula itin bieži atrod vietu dažādu losjonu un citu kosmētikas līdzekļu sastāvā, pateicoties tās mitrinošajām un antioksidanta īpašībām.

Kādā pētījumā tika atklāts, ka ūdens aizstāšana ar bērza sulu ādas kopšanas līdzeklī ievērojami palielina ādas šūnu, ko sauc par keratinocītiem, ražošanu, kas liek domāt, ka sula var palīdzēt saglabāt ādu veselīgu un to atjaunot. Bērzu sulas potenciāls uzlabot ādas veselību bieži tiek saistīts ar antioksidantu saturu tajās, kas var palīdzēt aizsargāt ādu no iekaisuma radītiem bojājumiem.

Šādus ieguvumus daļēji var izraisīt bērza sulā esošais C vitamīns, kas, kā pierādīts, stimulē kolagēna – olbaltumvielu, kas palīdz saglabāt ādu tvirtu, elastīgu un mitrinātu – ražošanu. Turklāt C vitamīns aizsargā ādu no kaitīgiem UV stariem, kas var izraisīt grumbu veidošanos un citas novecošanās pazīmes.

Bērzu sula ir arī atzīta par instrumentu matu augšanas stiprināšanai un to izkrišanas novēršanai, pateicoties sulās esošajām aminoskābēm. Jau iepriekš pieminētais C vitamīns bērza sulā, kas veicina kolagēna ražošanu un dzelzs uzsūkšanos, var stiprināt arī matus. Pētījumi rāda, ka gan kolagēns, gan dzelzs palīdz matu augšanai un struktūras uzlabošanai. Tautas medicīnā bērzu sulu izmanto matu izkrišanas ārstēšanai, bet pagaidām nav zinātnisku pierādījumu, kas pamatotu šo lietojumu.

Kur izmantot bērzu sulu, ja to ir par daudz


Foto: DELFI Aculiecinieks
Visizplatītākais bērzu sulas izmantošanas veids ir tās dzeršana tīrā veidā. Tomēr ir arī daudz citu veidu, kā var izbaudīt šo labumiem bagāto šķidrumu.

Daži cilvēki bērzu sulu lieto ūdens vietā, piemēram, lai pagatavotu zāļu tējas. Sulu var izmantot arī smūtija jeb biezā kokteiļa pagatavošanā, lai tam sniegtu interesantāku garšu un bagātinātu uzturvērtību. Bērza sulai var pievienot arī dažādas veselīgās garšvielas, piemēram, ingveru un kurkumu, lai uzlabotu garšu.

Bērzu sulas var izmantot arī sīrupa, etiķa un alkoholisko dzērienu, piemēram, vīna, dzirkstošā vīna un alus, pagatavošanai. Turklāt, kā izrādās, šo caurspīdīgo šķidrumu dažreiz izmanto kā sastāvdaļu noteiktu veidu konfekšu pagatavošanai.

Brīnumlīdzeklis vai vienkārši veselīgs padzēriens


Foto: Shutterstock
Bērzu sulas lietošanā nav novērotas izteiktas negatīvas blaknes, ja to patērēšanā ievēro mērenību. Tomēr tiem, kam ir alerģija pret bērza ziedputekšņiem, jābūt piesardzīgiem un iespējams pat vajadzētu izvairīties no sulu dzeršanas.

Kopumā atzīstams, ka bērzu sula ir viens varen veselīgs dzēriens. Tā nodrošina minerālvielu un antioksidantu uzņemšanu, kā arī sulai ir atsvaidzinoša, saldena garša.

Tomēr jāatzīmē, ka, lai kā tam gribētos ticēt, bērzu sula nav brīnumdzēriens. Tā ir veselīga un var uzlabot ādas un matu veselību, bet ir nepieciešams vairāk pētījumu. Bērzu sula var palīdzēt apmierināt ķermeņa hidratācijas vajadzības, taču nav pierādīts, ka tā novērš vai izārstē jebkādas veselības kaites.

Kaut arī maz ticams, ka bērza sula atrisinās visas tavas veselības problēmas, nebaidies to lietot ikdienā. Kā veselīga uztura un dzīvesveida papildinājums, tā būs lieliska alternatīva ikdienas ūdens patēriņam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!