Par dārza karali dēvētais ķirbis ir viena no tām rudens veltēm, kuru iespējams uzturā izmantot pilnībā. Savā maltītē vari pagatavot gan pašu ķirbi, gan tā sēklas, gan lietot ķirbju eļļu. Tomēr ne tikai drēgnajā rudenī lielāko dārza ogu vajadzētu uzņemt veselības stiprināšanai, bet arī citos gadalaikos tas būs lielisks, piemēram, A vitamīna papildinājums, kas lieti noderēs redzes veselībai.

Uztura speciāliste Eva Kataja norāda uz ķirbja universālo izmantojumu – to var izmantot pilnībā un gatavot visdažādākajos veidos, piemēram, zupās, sautējumos, desertos, kēksos, pankūkās, kā arī spiest no tā sulu. "Ķirbis ir plaši pielietojams, pilnīgi ēdams – var ēst arī mizu, ziedus var apcept. Visas daļas ir vērtīgas," skaidro uztura speciāliste.

Iedvesmojoties no portāliem "Web MD", "Medical News Today", "Medical Daily" un speciālistes komentāriem, "Viņa" pēta, cik vērtīgs ir rudens dārza karalis – ķirbis. Turklāt jāņem vērā ne tikai neskaitāmās pagatavošanas iespējas, bet arī iespaidīgo un labo ietekmi uz katra veselību, piemēram, redzes uzlabošanu, imunitātes un sirds veselības stiprināšanu un palīgu cīņai ar vēzi.

Acīm, imunitātei un cīņai ar vēzi

Foto: Shutterstock

Ķirbis sniedz neskaitāmus labumus cilvēka organismam, piemēram, acīm svarīgo A vitamīnu, spēcina imunitāti un ir lielisks palīgs cīņai ar vēzi. Ikdienā darbojoties pie datora un dažādām elektroniskām ierīcēm, acis ātri nogurst, tāpēc tām vajadzīgs pietiekams A vitamīna daudzums. Apmēram krūze ķirbja nodrošina vairāk nekā dienā nepieciešamo vitamīna devu, kas palīdz arī skaidrākai redzei. Turklāt, ja ir ilgstošs A vitamīna deficīts, var būtiski pasliktināties redze un galējos gadījumos – iestāties aklums.

Vēl oranžās ogas sastāvā ir beta karotīns, kas ir svarīgs un nepieciešams antioksidants, vitamīni – C, E, kā arī dzelzs. Visi šie elementi stiprina imunitāti, kas būtiski novājinās aukstajos un tumšajos mēnešos. Turklāt ķirbis ir labs šķiedrvielu avots, kas palīdz ne tikai šūnām darboties efektīgāk, bet arī paātrina atlabšanas procesu savainojumu brīžos.

A vitamīnam ir vēl viena laba īpašība – tas samazina risku saslimt ar tādiem vēža veidiem kā plaušu vai prostatas. Tomēr šajā gadījumā vajadzīgo efektu sniegs vitamīna uzņemšana dabīgā veidā, kas ir, piemēram, ar ķirbja lietošanu uzturā. Savukārt minētajai prostatai, piemēram, gadījumos, ja tā ir palielināta, var palīdzēt ķirbja sēklās atrodamie antioksidanti, kas palīdz vieglāk noritēt urinēšanas procesam, kas savukārt atvieglo urīnpūšļa diskomfortu palielinātas prostatas gadījumos.

Svara zaudēšanai un sirds veselības stiprināšanai

Foto: Shutterstock

Laba ziņa tiem, kas rūpīgi ikdienā vēro un seko līdzi tam, ko ēd, lai saglabātu veselīgu formu. Ķirbis ir viens no tiem pārtikas produktiem, kas ir ar zemu enerģētisko vērtību, tāpēc lielā oga ir pievilcīga diētu un veselīga uztura cienītājiem. Uztura speciāliste atklāj, ka ķirbī ir daudz ūdens, un tas organismu apgādā arī ar nepieciešamo šķidruma devu. Turklāt tam ir zems kaloriju un augsts šķiedrvielu daudzums. Ķirbim ir vajadzīgs ilgāks laiks, lai pārstrādātos, tāpēc sāta sajūta vēderā ir ilgāka.

Pasaulē nav tādu pārtikas produktu, kas burtiskā veidā dedzina kalorijas, bet ir tādi, kas uzlabo tavu metabolismu jeb vielmaiņas ātrumu. Ķirbis ir viens no tiem, tāpēc to ir vērts iekļaut ikdienas pārtikas sarakstā. Tāpat, ņemot vērā augsto sirds un asinsvadu slimību skaitu Latvijā, ķirbis var līdzēt ķermeņa motora veselības stiprināšanā.

Turklāt pašmāju dārzos bieži sastopamais ķirbis ne tikai palīdz svara zaudēšanā, ja pagatavots veselīgā veidā, bet arī samazina asinsspiedienu. Abas nosauktās lietas ir vieni no galvenajiem sirds slimību izraisītājiem. Taujāta par to, cik daudz ikdienā vajadzētu ēst oranžo ogu, uztura speciāliste Eva Kataja norāda, ka ķirbi ir vērts iekļaut dārzeņos, ko uzņem ikdienā. Tāpat to var ēst katru dienu vai dažas dienas izlaižot. "Ja sāk ēst lielu ķirbi, sanāk neizbēgami lietot to katru dienu," tā Kataja.

Kā iekļaut ēdienkartē un uzglabāt mājās

Foto: Shutterstock

Ķirbim nav izteiktu blakusefektu vai aizliegumu lietot uzturā – to var ēst gan bērni, gan grūtnieces un pieaugušie. Tomēr Kataja norāda, ka pastiprināta urīna izvadīšana, kas var rasties no ķirbja lietošanas, var arī kaitēt tiem cilvēkiem, kas lieto kādus īpašus medikamentus, piemēram, kuru sastāvā ir litijs. Tāpēc, ja tev jālieto specifiski medikamenti, konsultējies ar ārstu par to, kādus pārtikas produktus uzturā nevajadzētu lietot.

Savukārt vislabāk organismam derēs, ja maltītes ar ķirbjiem pagatavosi pati, nevis iegādāsies veikalā. Ēdiena gatavošana mājās ir arī lielisks veids, kā ierobežot atsevišķu produktu lietošanu, piemēram, gatavojot pēc iespējas veselīgākas maltītes. Sablendēts ķirbis var kļūt par lielisku aizstājēju gan eļļai, gan sviestam. Tāpat izvēlies gatavot ķirbi dažādākajos veidos – sākot ar uzkodām, sildošiem ēdieniem – zupām, sautējumiem, beidzot ar desertiem. Dažkārt nav iespējams noteikt, vai ēdienā ir pievienots dārza karalis, taču veselībai tas sniedz neizmērojamu atbalstu.

Uztura speciāliste stāsta, ka rudenī novāktais ķirbis visticamāk līdz pavasarim neizturēs. Tomēr tā uzglabāšanā var palīdzēt kāta saglabāšana un novietošana tumšā, vēsā vietā. "Istabā tas noteikti sāks bojāties," piebilst Kataja. Tāpat ilgāk stāvēs lielāka izmēra ķirbji, kas nav kādā veidā griezti. Ja iesāc īpaši liela izmēra ķirbi, tad centies to pēc iespējas ātrāk arī notiesāt, lai tas nesāktu bojāties.

Savukārt turpinājumā uzzini gardākās receptes, kā pagatavot rudens dārza karali – ķirbi.

Gardi veidi, kā pagatavot ķirbi

Foto: Shutterstock

Ķirbis ir viegli un ātri pagatavojams dažādākajos veidos. Ja ir tīkama tā garša, tad ķirbi var apcept cepeškrāsnī, uzberot nedaudz garšvielu, vai pagatavot sildošu zupu. Īsteniem ķirbju mīļiem piedāvājam ieskatīties "Tasty" krājumos, atrodot sev tīkamas receptes gardām mājas maltītēm.

Pilngraudu pica ar ķirbi, bekonu un spinātiem

Foto: Vida Press

Šo gribas dēvēt par rudens un ziemas sezonas picu, jo uz sātīgās pilngraudu pamatnes saulainais ķirbis satiekas ar sīvo sīpolu un kraukšķīgām bekona šķēlēm, bet ierasto tomātu mērci aizstāj pikantā čili mērcīte.

Lasīt vairāk

Ķirbju kēkss bez glutēna

Foto: Privātais arhīvs

Sulīgs kēkss, kas smaržo pēc Ziemassvētkiem. Nezinātājs pat nesapratīs, ka kēksā ir ķirbis – turklāt šo drīkst arī tie, kam glutēnu saturoši produkti ir liegti.

Lasīt vairāk

Ķirbja un lēcu krēmzupa ar bekonu un sīpolu pārslām

Foto: Privātais arhīvs

Sildoša un pikanta zupa, kas ļoti piestāv drēgnajiem rudens vakariem. Ja vēlies to krēmīgāku, pievieno kokosriekstu pienu vai saldo krējumu, bet droši var iztikt arī bez!

Lasīt vairāk

Spirgta ķirbju-cidoniju kūka

Foto: Privātais arhīvs

"Mūsu ģimenē novērtē tikai tās kūkas, kur pildījums ir trīs reizes biezāks nekā mīkla," raksta receptes autore Silvija. Maigā mandeļu miltu pamatne te satiekas ar svaigo cidoniju garšu un krēmīgo ķirbi.

Lasīt vairāk

Krēmīgais ķirbju sacepums ar kokosriekstu pienu un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Pateicoties kokosriekstu pienam, ķirbja gabaliņi iegūs krēmīgu struktūru, savukārt fetas siers apvienojumā ar ķiplokiem un timānu gādās par sacepuma "raksturu". Vienkārši, ātri un tik gardi, ka mēli var norīt!

Lasīt vairāk

Ķirbju sezonā aktuāli: ērts lielais recepšu špikeris no A līdz Z

Foto: Shutterstock kolāža

Ir pienācis tas brīdis, kad jādomā, ko iesākt ar ķirbju ražu. Te nu lieti noderēs katra jauna ideja, kā garšīgi likt lietā makten brangos lielvēderaiņus. Pālapojot "Tasty" recepšu krājumus, uzgājām virkni ķirbjiem veltītu recepšu kolekciju, kur atrodamas gan zeltainu pankūku receptes, gan idejas gardām ķirbju krēmzupām, pildīšanai, sautēšanai un, protams, arī sulīgo dārzeņu saglabāšabai ziemas krājumiem.

Lasīt vairāk

Rudens hits – krēmīgs ķirbju sacepums: 7 receptes katrai nedēļas dienai

Foto: Shutterstock

Kad ķirbju krēmzupas, pankūkas un sautējumi jau ir pagalam apnikuši, laiks meklēt jaunus trikus šī gada makten brangās ķirbju ražas iemānīšanai mājinieku vēderos. "Tasty" apcirkņos uzgājām krēmīgu ķirbju sacepumu receptes, kas ir gluži kā radīti vienkāršām maltītēm rudens noskaņās.

Lasīt vairāk

Rudenīgie riekstu ķirbja salāti

Foto: Publicitātes foto

Riekstu ķirbi "saprecinot" vienā šķīvī ar rukolu, baravikām, cieto sieru un paipalu olām, gardais iznākums pārliecinās pat tos, kuri apgalvo, ka ar ķirbjiem ir uz "jūs".

Lasīt vairāk

Sulīgas ķirbju kūkas un kēksi: 10 receptes lielās, oranžās ogas izmantošanai

Foto: Shutterstock

Pateicoties savai sulīgajai konsistencei un neitrālajai garšai, ķirbji lieti iederas dažādos konditorejas izstrādājumos. Tādēļ būtu taisni vai grēks jau šajās brīvdienās liegt sev baudīt krēmīgu ķirbju kūku, kas pilnai laimei uzlabota ar iebiezināto pienu vai kokoksriekstu piena putukrējumu.

Lasīt vairāk

Ķirbju kēkss ar iebiezināto pienu

Foto: Shutterstock

Gardais ķirbju kēkss ar iebiezināto pienu - pārsteigums ciemiņiem.

Lasīt vairāk

Ķirbju sezona klāt! Bagātīga zupu, sacepumu un citu recepšu izlase

Foto: Shutterstock

Rudens raža atnesusi kādu ļoti garšīgu un ilgi gaidītu velti – ķirbjus! Lielais dārzenis (kas patiesībā ir milzu oga) ir ļoti gards kā cepts, tā vārīts un sutināts. Vajag tikai atrast kārdinošāko recepti un ķerties pie darba – tāpēc izvēlējāmies mūsuprāt gardākās ķirbju izmantošanas receptes iedvesmai.

Lasīt vairāk

Ar sieru, sēnēm un pupiņām pildīti ķirbji

Foto: Publicitātes foto

“Es dievinu ķirbjus, dievinu to dažādību un iespējas no tiem pagatavot visu, ko vien vēlies. Šajā receptē jāņem tāds ķirbis, lai, to sadalot divās daļās, ar vienu daļu pietiek vienam cilvēkam. Jāatceras, ka ķirbis būs piepildīts, līdz ar to būs sātīgi. Pagatavojams tagad, kad ir baravikas vai gailenes, bet visu ziemu to var gatavot ar saldētām sēnēm,” atklāj garšu eksperte un "Rimi" gardēde Signe Meirāne.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepts ķirbis ar zilo sieru, tomātiem un valriekstiem

Foto: Privātais arhīvs

Krāsnī ceptas ķirbja šķēles vislabāk garšos vēl karstas, bet lielās, saulainās ogas fani labprāt šo ēdienu baudīs arī aukstu.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti dārzeņi ar grūbām un fetas sieru

Foto: DELFI

Ir pilnīgi aplami domāt, ka no dārzeņiem nevar labi paēst. Šajā receptē sulīgi saceptie dārzeņi papildināti ar grūbām, veidojot izcili sātīgu pusdienu vai vakariņu maltīti.

Lasīt vairāk

Ķirbju un burkānu salāti ar āboliem

Foto: Shutterstock

Kad maltīti gribas papildināt ar ko svaigu un veselīgu, pagatavo šos atspirdzinošos ķirbju un ābolu salātus ar kraukšķīgām ķirbju sēkliņām.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un ķirbju plācenīši

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojami un garšīgi kartupeļu - ķirbju plācenīši. Labi garšos gan ar skābo krējumu, gan kādu silto mērci, piemēram, šampinjonu.

Lasīt vairāk

Ķirbju krēms ar svaigo sieru un putukrējumu

Foto: DELFI

Maigs un gaisīgs deserts, kas gan nesader ar apņemšanos šogad beidzot notievēt. Ja skapjaugšā aizķēries kāds ķirbis, griez to pušu un pēc krēma pagatavošanas izmanto atlikušo ogu un iebiezināto pienu sulīgas kūkas pagatavošanā.

Lasīt vairāk

Sulīgā ķirbju kūka ar kokosriekstu putukrējumu

Foto: DELFI

Ķirbis ir viena fantastiska oga! Liec to zupā, sacepumā vai kūkā, garšo labi visās variācijās! Šī kūka ir vēl viens apliecinājums tam, ka pat ķirbju neēdājiem var atrast veidu, kā to iemīlēt.

Lasīt vairāk

Ceļam galdā piemirsto vērtību – pildītu ķirbi

Foto: Shutterstock

Kāpostu tīteņi, pildīta paprika, šķiet, ir klasika, ko jau pagūts izbaudīt, bet vai esi jau pierādījis saules brāļa ķirbja fantastisko pielietojumu, to pasniedzot pildītā veidā?

Lasīt vairāk

Ķirbju sautējumi katrai nedēļas dienai: 7 receptes gan gaļēdājiem, gan veģetāriešiem

Foto: Shutterstock

Saulaini oranžais ķirbis ir īsts rudens dārgums, kura labās īpašības būtu jānovērtē gan tiem, kas cenšas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, gan tiem, kas vienkārši vēlas ik dienu baudīt gardas un veselīgas maltītes. Lielā oga ir bagāta dažādām minerālvielām un vitamīniem, kas ir ļoti būtiski, lai saglabātu organismu veselu, tādēļ ir vērts atklāt arvien jaunus veidus, kā ķirbi iekļaut ikdienas ēdienkartē. Šoreiz stāstīsim, kā veselīgo ķirbi izmantot gardu sautējumu gatavošanai.

Lasīt vairāk

Gruboto ar ķirbi un zilo sieru

Foto: Publicitātes foto

Īpaši labi krēmīgā grūbu putra garšos, ja pasniegsi to ar cepta bekona kraukšķīšiem un Gorgonzolas sieru.

Lasīt vairāk

Krēmīgs ķirbju pīrāgs ar iebiezināto pienu

Foto: DELFI

Ķirbis ir šīs sezonas zelts, kas jāizmanto visā godībā, arī kūku cepšanā. Galvoju, ka šis pīrāgs garšos pat ķirbju skeptiķiem!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!