Foto: Shutterstock
Alveja ir viens no augiem, par kura dziednieciskajām īpašībām kāds atgādina teju visu laiku. To plaši izmanto kosmētikas ražošanā un dažādiem uztura bagātinātājiem, tomēr arī svaigā veidā tā var tikt pielietota neskaitāmos veidos – gan skaistumkopšanā, gan veselības uzlabošanā. Tiesa, arī ar šo augu jābūt uzmanīgiem, jo ne visas tā daļas ir piemērotas iekšķīgai lietošanai un negausīgi grauzt alveju, lai justos labāk, nevajadzētu.

Lieliskais augs kādreiz bija teju katrā mājā, un tas tika plaši izmantots dažādās skaistumkopšanas procedūrās, kā arī veselības uzlabošanai. Vēlāk tā popularitāte mazinājās, tomēr tas nebūt nenozīmē, ka šo augu nevajadzētu turēt uz palodzes.

Kā raksta "Tavs Dārzs", augu mēdz dēvēt ļoti dažādos vārdos alveja, aloje un pat aloe vera. Tomēr Nacionālā Botāniskā dārza Oranžērijas augu nodaļas vadītāja Zane Purne ir norādījusi, ka pareizi augu dēvēt par aloji, jo tā latīniskais nosaukums ir "Aloe".

Mājās gatavoti skaistumkopšanas līdzekļi un alvejas mīkstuma pielietošana


Foto: Shutterstock
Ne velti aloji ļoti bieži izmanto skaistumkopšanā un dažādu kosmētikas līdzekļu izgatavošanā. "Prevention" raksta, ka to var izmantot ļoti dažādos veidos, piemēram, vienkāršai sejas mitrināšanai. Tās gaļīgajās lapās esošā želejveida viela ir bagāta ar antioksidantiem, vitamīniem A un C un citām vērtīgām vielām, kas mitrinās un kops tavu ādu. Vasarā šī želeja lieti noderēs reizēm, kad ādai nepieciešama atjaunošana pēc apdegšanas saulē. Alvejai ir sāpes mazinoša, kā arī pretiekaisuma iedarbība. Protams, tas, ka vari ādu atveldzēt un savest kārtībā pēc pārmērīgas sauļošanās, nedod zaļo gaismu, lai cepinātos saulītē no rīta līdz vakaram. Alveja nekādā veidā nemazinās ultravioletā starojuma kaitīgo ietekmi attiecībā uz ādas vēža riskiem.

Aloje var noderēt arī tiem, kas cīnās ar akni, jo šim augam piemīt ne vien mitrinošas un dziedinošas īpašības, bet tam ir arī antibakteriāla un pretsēnīšu iedarbība. Tiesa, smagākos aknes gadījumos ir jākonsultējas ar ārstu, jo alveja var palīdzēt uzlabot ādas stāvokli, nevis novērst visas problēmas. Tāpat šis augs var palīdzēt arī ekzēmas un psoriāzes gadījumā.

Skaistumkopšanā šo augu var izmantot patiešām ļoti dažādos veidos, piemēram, kosmētikas noņemšanai, tāpat alvejas želeju var izmantot skūšanās līdzekļa vietā – atliek tikai tai pievienot nedaudz ziepju, eļļas un silta ūdens, lai visu vieglāk samaisīt. Līdzekli var uzglabāt ledusskapī vairākus mēnešus. Tikai atceries pirms katras lietošanas reizes to rūpīgi samaisīt. Tāpat alvejas mīkstumu vari izmantot skrubja pagatavošanai. Šādā gadījumā sajauc alvejas želeju ar brūno cukuru un auzu pārslām vai sāli.

Brīnumainais augs noderēs arī matu kopšanai. Alvejas mīkstumu vari izmantot maskas vietā pirms matu mazgāšanas. Tāpat vari pagatavot matu skalošanas līdzekli. Tev būs nepieciešamas divas tējkarotes alojes mīkstuma, viena ēdamkarote citrona sulas un glāze ūdens. Rūpīgi sajauc visas sastāvdaļas un līdzekli izmanto matu skalošanai pēc mazgāšanas. Atstāj to uz dažām minūtēm un tad izskalo matus ar aukstu ūdeni.

Atmiņai un cukura līmeņa mazināšanai – kāpēc lietot alveju iekšķīgi


Foto: Pixabay
Alojes lapas sastāv no trīs daļām, raksta "Healthline". Proti, mizas, lateksa un želejas. Vislabāk pazīstama ir tieši alvejas želeja, ko arī izmanto veselības uzlabošanai. To iespējams ne tikai klāt uz ādas, bet arī lietot iekšķīgi. Tiesa, pirms ķerties pie auga lapu graušanas, ir jāievēro zināmi piesardzības pasākumi. Alvejas želeju mēdz pievienot arī ēdieniem, piemēram, kokteiļiem un mērcēm.

Lai iegūtu želeju, nogriez lapu asās malas, pārgriez lapu uz pusēm un atdali želeju. Sagriez to mazos gabaliņos un noskalo, lai uz tās nebūtu alvejas lateksa (dzeltenīgā krāsā) pēdu, jo tas ne vien radīs nepatīkamu garšu, bet ir arī bīstams veselībai. Alojes lapu miza ir nekaitīga, un arī to nereti izmanto uzturā, piemēram, salātos un uzkodās ar dažādām mērcēm. Ja plāno izmantot mizu, to ieteicams rūpīgi notīrīt, lai uz tās nebūtu lateksa kārtiņas. Tāpat mizu ieteicams kārtīgi izmērcēt, lai to būtu vieglāk sakošļāt.

Alvejas želejveidīgās daļas lietošanai uzturā ir vairāki ieguvumi veselībai, piemēram, tā var palīdzēt samazināt cukura līmeni asinīs, jo palielina jutīgumu pret insulīnu. Tāpat Alvejai piemīt pretiekaisuma iedarbība. Ja alveju izmanto mutes skalošanai, tā var palīdzēt uzlabot mutes veselību un mazināt aplikumu.

Tāpat kādā pētījumā uz dzīvniekiem ir noskaidrots, ka alvejas želeja uzlabo atmiņu un spēju mācīties, kā arī mazināt depresijas simptomus. Turklāt alvejā esošie antioksidanti var palīdzēt cīnīties ar daudzām hroniskām slimībām un samazināt to risku.

Var būt bīstama, tāpēc uzturā jālieto apdomīgi


Foto: DELFI
Alvejas izmantošana skaistumkopšanā parasti riskus nerada, ja vien cilvēkam nav alerģijas. Tomēr ar iekšķīgu tās lietošanu ir jābūt ļoti piesardzīgiem, jo tajā esošais latekss – plāns dzeltenas šķidras vielas slānis starp lapas mizu un mīkstumu – var būt ļoti kaitīgs, skaidro "Healthline". Šajā slānī ir vielas ar spēcīgu caureju veicinošo efektu, un tā lietošana uzturā var radīt ļoti nopietnas veselības problēmas.

Pavisam nelielos daudzumos tas var palīdzēt cīnīties ar aizcietējumu, tomēr tas nav drošs līdzeklis. Piemēram, ASV 2002. gadā aizliedza tirgot bezrecepšu medikamentus un uztura bagātinātājus, kas satur alvejas lateksu. Ja šo vielu uzņem regulāri un ilgstoši, var rasties tādi blakusefekti kā krampji vēderā, nieru problēmas, sirdsdarbības traucējumi un muskuļu vājums. Ja dienā tiek uzņemts viens grams vai vairāk alvejas lateksa, sekas var būt bīstamas dzīvībai. Grūtniecēm vajadzētu izvairīties no alvejas lateksu saturošiem produktiem.

Cilvēkiem, kas lieto medikamentus cukura diabēta ārstēšanai vai nieru stāvokļa uzlabošanai, alveju un tās produktus uzturā lietot nevajadzētu, jo tie var pastiprināt zāļu blakusefektus. Tāpat atceries, ka uzturā nedrīkst lietot veikalā nopērkamos skaistumkopšanas produktus ar alveju. To nedrīkst lietot pat gadījumos, ja uz iepakojuma ir rakstīts, ka tā ir dabīga alvejas želeja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!