Foto: Shutterstock
Piezogoties kādam bacilim, lai pēc iespējas ātrāk atgrieztos laba veselība, steidzam ķert pēc produktiem, kas šķietami palīdz stiprināt imūnsistēmu. Un ķiploks pavisam noteikti ir viens no tiem, kuru uzskatām par veselības uzlabotāju. Tomēr vērts zināt, ka, neskatoties uz daudzajām ķiploka pozitīvajām īpašībām, pārmērīga tā lietošana var izraisīt dažādas blakusparādības, ne tik vien kā sliktu elpu.

Ķiploks ir viens no senākajiem kultivētajiem augiem pasaulē, tas jau izsenis tiek augsti novērtēts kā kulinārijas garšviela, jo izceļas ar spēcīgu un izteiktu aromātu un garšu, skaidrots portālā ''BBC Good Foods''. Mūsu senči to izmantojuši kā Senajā Ēģiptē, tā arī Pirmajā Pasaules karā, lai gan stiprinātu imūnsistēmu, gan kā antiseptisku līdzekli brūcēm. Ja kādreiz tā vairāk bija ticība un kāda iekšējā pārliecība, ka ķiplokam patiesi piemīt mūsu veselībai labvēlīgas īpašības, tad šobrīd to apliecina arī dažādi pētījumi, kas rāda – ķiploku lietošana uzturā var uzlabot imūnsistēmu, palīdzēt samazināt sirds un asinsvadu slimību, vēža un daudzu citu saslimšanu risku.

Lasi tālāk un uzzini, kādas uzturvielas satur ķiploks, kā vēl tas var palīdzēt stiprināt veselību, bet kāpēc tomēr nevajadzētu pārspīlēt ar auga ēšanu. Tāpat ieskaties ''Tasty'' recepšu arhīvā, kur atradīsi dažādas idejas, kā ķiplokus ieviest ikdienas uzturā.

Pa druskai no visa, kas organismam nepieciešams

Foto: Shutterstock
Ķiploks ir ar zemu kaloriju saturu un bagāts ar C un B6 vitamīniem un mangānu, kā arī satur nelielu daudzumu no teju visa, kas tavam organismam ir nepieciešams, tostarp fosforu, kalciju, kāliju, dzelzi un varu, raksta portāls ''Health Line''. Viena ķiploka daiviņa (trīs grami) satur:
  • Mangānu – divus procentus no dienas devas (DV);
  • B6 vitamīnu – divus procentus no DV;
  • C vitamīnu – vienu procentu no DV;
  • Selēnu – vienu procentu no DV;
  • Šķiedrvielas – 0,06 gramus;
  • Kalorijas – 4,5 gramus;
  • Olbaltumvielas – 0,2 gramus;
  • Ogļhidrātus – vienu gramu.

Tāpat ķiploki satur antioksidantus, kas palīdz ķermeņa aizsargmehānismiem cīnīties pret oksidatīviem bojājumiem, tādējādi samazinot Alcheimera un demences risku. Savukārt mūsdienu pētījumi rāda, ka ķiploki var palīdzēt samazināt sirds slimību, holesterīna līmeņa palielināšanās un vēža risku, stāstīts portālā ''BBC Good Food''. Kā arī pētnieki lēš, ka ķiploks ir lielisks aminoskābju un fermentu avots, kas palīdz ķermenim audzēt muskuļus un aizsargāt zarnu veselību, rakstīts ''Everyday Health''.

Palīdzēs stiprināt imunināti, bet ar ēšanu nevajag pārspīlēt

Foto: Shutterstock
Runājot par ķiploku lietošanu uzturā un to pozitīvo ietekmi uz veselību, kā pirmo pavisam noteikti ir jāmin imunitātes stiprināšanu, kas šobrīd, kad Latvijā sākusies gripas epidēmija, ir īpaši svarīga. Kāds pētījums rāda, ka ķiploku profilaktiska lietošana var samazināt saaukstēšanās biežumu un ilgumu pat par 61 procentu, raksta portāls ''Health Line''. Tāpat šis sīpolu dzimtas augs var palīdzēt samazināt asinsspiedienu un holesterīna līmeni, tādējādi samazinot sirds un asinsvadu slimību risku.

Savukārt vēža profilakses pētījumi lēš, ka ķiplokam piedēvējama pretvēža aktivitāte tā sastāvā esošo flavonoīdi – kaempferola un kvercetīna, un ogļhidrāta inulīna, kas saistīts ar aizsardzību pret kancerogēniem, dēļ, rakstīts portālā ''Live Strong''. Vēl kāds pētījums rāda, ka ķiploki var palīdzēt samazināt kuņģa un zarnu trakta vēža risku.

Tiem, kam pārmērīgas alkohola lietošanas dēļ etanols izraisījis aknu traumas, vajadzētu apsvērt ķiploku ieviešanu uzturā. Ir pētījumi, kas rāda – ķiplokos atrodamajiem organiskā sēra savienojumiem var būt aizsargājoša iedarbība pret etanola izraisītu oksidatīvo stresu. Svarīgi atzīmēt, ka ķiplokos esošās vērtīgās vielas var palīdzēt arī stimulēt apetīti, samazināt muskuļu sāpes, samazināt aknes un gremošanas problēmas, tostarp caurejas, risku, minēts portālā ''Everyday Health''.

Lai gan ķiploki dod veselībai daudz laba, būtiski zināt arī riskus, kas nāk līdz ar to lietošanu uzturā. Protams, vispirms jāmin sliktā elpa, kas, šķiet, ir pazīstama ikvienam, kas laiku pa laikam uzturā lieto ķiplokus. Tāpat pārmērīga ķiploku lietošana var izraisīt dedzinošu sajūtu mutē vai kuņģī, grēmas, gāzes, nelabumu, vemšanu, ķermeņa smaku un caureju, kā arī palielina asiņošanas risku, informē portāls ''Web Md''.

13 receptes ar ķiplokiem

Foto: Shutterstock
Šķiet, ķiploks ikvienā virtuvē pazīstams ar savu izteikto un spēcīgo smaržu, kas neviļus liek mutē sariesties siekalām, jo tas ir lieliska piedeva gan gaļas, gan dārzeņu, gan uzkodu pagatavošanā. Iespējams, arī tev šobrīd radusies vēlme izmantot ķiploku kādai no šīs dienas maltītēm. Lai tev nebūtu lieki jālauza galva, kādu recepti izvēlēties, piedāvājam ieskatīties ''Tasty'' arhīvā, kas atklās, kā ķiploku pagatavot ēdienā, kuru notiesāt tūliņ, kā arī kuru varēsi likt uz kārā zoba kādā tālākā ziemas vakarā.
Foto: Privātais arhīvs

"Receptes priekšrocība ir tāda, ka salāti nav jāpasterizē. Ķiploks, dabīgais konservants, nodrošina to saglabāšanos līdz pavasarim, bet bez sīpoliem neiztikt," ar šādu pieteikumu Sīpolu ceļa recepšu konkursam piesakās Edgars, kura marinējumus un konservējumus jau gadiem atzinīgi novērtē gan radi, gan draugi.

Lasīt vairāk

Foto: Shutterstock

Ķiploks ir tā sastāvdaļa, ar kuru mēdzam papildināt maltītes, nevis izvēlēties kā galveno ēdienu. Taču ir pienācis laiks, lai to mainītu un ieviestu ko jaunu. Krāsnī cepti ķiploki ir izcili gardi kā vieni paši, tā kopā ar salātiem, citiem ceptiem dārzeņiem, svaigiem garšaugiem un grauzdiņiem.

Lasīt vairāk

Kad garneles būs nokraukšķinātas, sagatavo bagetes vai čabatas šķēles, lai ar maizi varētu izslaucīt no šķīvja gardo mērcīti. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Foto: Privātais arhīvs

"Pupiņu pastēte no mana tēta recepšu krājumiem - vienkārši pagatavojama, lēta un ļoti garšīga. Šo recepti var dažādot, majonēzi aizstājot ar augu eļļu, ķiploku vietā piemaļot klāt iepriekš apceptus sīpolus, sēnes vai gabaliņu kūpinājuma, kā arī pievienojot dažādus zaļumus un garšaugus pēc izvēles," tā pārbaudītu ģimenes recepti iesaka mūsu lasītāja Evita Stalbe.

Lasīt vairāk

Foto: Vida Press

Šī ir ļoti ātra un vienkārša recepte, turklāt ķiploku maizīti var sagatavot jau laicīgi, sasaldēt un sacept vēlāk.

Lasīt vairāk

Foto: Privātais arhīvs

Ja lielveikalā "uz akciju" izdodas tikt pie laša filejas ar ādu par ļoti pievilcīgu cenu, tad neknapinies ar šķēlēm, bet ņem ciet uzreiz pusi zivs un palutini ģimeni ar karalisku mielastu! Šis ir patiešām elementārs un praksē vairākkārt pārbaudīts veids, kā krāsnī izcept lasi nevainojami sulīgu un aromātisku, turklāt bez taukvielām. Garšos pēc vēl!

Lasīt vairāk

Foto: DELFI

Vienkāršāku zupu tu vēl nebūsi gatavojis, jo visas sastāvdaļas jāsamet blenderī un jāļauj tam darboties. Krēmīgā zupa ļaus notiesāt tomātu un gurķu ražu, neraizējoties par veselīgā dzīvesveida principu pārkāpšanu.

Lasīt vairāk

Foto: Privātais arhīvs

Ātri pagatavojami paprikas salāti bez pasterizēšanas un liekām pūlēm. Pārbaudītu recepti ziemas krājumu papildināšanai iesaka mūsu lasītāja Diana Lapinska.

Lasīt vairāk

Foto: Publicitātes foto

Kebabs Latvijas virtuvē ir salīdzinoši nesen, taču strauji iekarojis mūsu simpātijas. Kebabu gan parasti baudām, apmeklējot kādu ātrās ēdināšanas iestādi un tikai retais izmēģinājis to pagatavot mājās, jo šķiet – laba kebaba pagatavošanai nepieciešams iemaņas un speciālas ierīces gaļas grilēšanai, tomēr tā nebūt nav – gardu kebabu var pagatavot arī mājās cepeškrāsnī. Recepti iesaka pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone.

Lasīt vairāk

Foto: Shutterstock

Pēc šīs receptes gatavotie tomāti sanāk īpaši aromātiski, pateicoties seleriju zaļumiem un katrā tomātā iespiestajai ķiploka daiviņai.

Lasīt vairāk

Foto: Vida Press

Meklējot ēdienreižu dažādību, izmēģini ko jaunu.

Lasīt vairāk

Foto: "Našķoties" publicitātes foto

"Ķiploku grauzdiņiem jābūt kraukšķīgiem un riktīgi ķiplokainiem, tad, manuprāt, ir trāpīts desmitniekā! Lūk, mūsmājās iecienītākā ķipoloku grauzdiņu pagatavošanas metode, bet brīdinu, ka šie var izraisīt vēlmi gatavošanu atkārtot un atkārtot," atklāj garšīgā recepšu bloga "Našķoties" autore Zane Ozoliņa.

Lasīt vairāk

Foto: Privātais arhīvs

"Tā kā man neiet pie dūšas tomāti klasiskajos ķiploku grauzdiņu salātos, tad piemēroju recepti savai gaumei, aizstājot tomātus ar papriku," savu salātu knifu atklāj garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!