Foto: Shutterstock
Aukstie gada mēneši daļai cilvēku, neatkarīgi no dzimuma, vecuma un ādas tipa, var būt iemesls nepatīkamām izpausmēm uz sejas un ķermeņa ādas. Sūdzības variē no pastiprināta sārtuma sejā, līdz izteiktam diskomfortam – ķermeņa un sejas ādas sausuma, niezes, zvīņošanās un lobīšanās, savilktas ādas sajūtas (īpaši pēc mazgāšanās), ādas raupjuma, plaisāšanas, krunciņām un elastības zuduma.

Aukstā laikā ievērojami palēninās ādas tauku dziedzeru darbība, tāpēc āda var kļūt īpaši sausa. Ziemas periodā āda atjaunojas lēnāk, epidermā ir mazāk saistvielu, āda var sākt lobīties. Temperatūras svārstības, ar ko jāsaskaras ziemā, ir arī viens no kuperozes (asinsvadu paplašināšanās) rašanās iemesliem. Ja kapilāru sieniņas ir vājākas, mazāk elastīgas, asinsvadi var palikt neatgriezeniski paplašinātā stāvoklī. Par to, kam pievērst uzmanību, rūpējoties par sejas ādu ziemas periodā, runā dermatoloģe Anna Bērziņa.

Ziemā būtiski!

1. Vajag ievērot 20 minūšu ilgu laika posmu starp brīdi, kad uzklāj dienas krēmu, un mirkli, kad dodies ārpus telpām.


2. Neaizraujies ar biežu sejas mazgāšanu un abrazīvu līdzekļu, piemēram, skrubju, lietošanu, taču, lai pastiprinātu ādas kopšanas produktu efektivitāti un uzlabotu ādas izskatu, reizi mēnesī ieteicams veikt pīlingu, kas palīdzēs ādai atbrīvoties no virsējās raga kārtas un uzlabos tās struktūru (maigu pīlingu var veikt arī biežāk).

3. Ādu var aizsargāt arī ar dekoratīvo kosmētiku, kā arī lietot ādu uzlabojošus, nomierinošus un atjaunojošus serumus. Savukārt uzturoties siltās, sausās telpās, ieteicams virs pamatkrēma uz ādas izsmidzināt speciālu termālā ūdens aerosolu.
Foto: Shutterstock
5. Ķermeņa ādas attīrīšanai vislabāk lieto eļļas ziepes vai krēmveidīgus mazgāšanas līdzekļus, kā arī tādus, kam pievienotas mitrinošas vielas. Lai atjaunotu ādas dabisko aizsargslāni, kā arī nodrošinātu to ar barojošajām un mitrinošajām vielām, ko āda zaudē mazgāšanās laikā, pēc mazgāšanās jālieto mitrinošs līdzeklis – pieniņš, losjons vai ķermeņa krēms. Šo līdzekļu sastāvā varētu būt keramīdi, linolēnskābe, urīnviela, glicerīns, eļļas. Mitrinošu līdzekļu sastāvā esošās vielas āda uzņems vislabāk, ja līdzekli uzklās uzreiz pēc dušas, uz nosusinātas, bet ne sausas ādas. Ķermeņa un sejas ādai noderēs arī viegla masāža krēma uzklāšanas laikā – tas stimulēs kā asinsrites, tā limfas atteces sistēmu.

6. Seju ieteicams attīrīt ar jutīgai ādai paredzētiem losjoniem, micellāriem ūdeņiem. Micellārajam ūdenim piemīt arī mitrinoša un ādu nomierinoša iedarbība.

7.
Sārmainas ziepes atņem ādai lipīdus un ūdeni. Antibakteriālas ziepes darbojas īpaši agresīvi. Izvairies no spirtu saturošu līdzekļu lietošanas ādas kopšanai. Pēc katras ādas saskares ar ūdeni, to nosusini un uzzklāj mitrinošu/barojošu krēmu. Izvēlies līdzekli bez krāsvielām un smaržvielām!

8. Ultravioleto staru aizsargfiltrus saturoši līdzekļi jālieto arī gada tumšajā laikā.

9. Parūpējies par gaisa mitrināšanu iekštelpās.

10. Āda jāmitrina ne tikai no ārpuses, bet arī no iekšpuses. Dzer pietiekami daudz ūdens un uzņem to ar augļiem, dārzeņiem un zupām. Ādai nepieciešamos vitamīnus vari uzņemt veselīga un sabalansēta uztura veidā. Papildus vari lietot naktssveces eļļu, A un E vitamīnu.
Lūpu āda jāuztver kā īpaši saudzējama ziemas laikā, jo tauku dziedzeru lūpās ir ievērojami mazāk nekā sejas ādā. Mitrinošs lūpu balzams ir lieta, ko nedrīkst aizmirst mājās. Tam jābūt kabatā vai somiņā katru reizi, kad dodies laukā. Grūtāk ir sadziedēt sasprēgājušas lūpas, nekā rūpēties par tām profilaktiski.

11. Aukstā laikā obligāts priekšnosacījums ir cimdu valkāšana, atrodoties ārpus telpām.

Dermatologs jāapmeklē, ja:

  • ādas izskats neuzlabojas par spīti rūpīgai kopšanai;
  • ādas sausums kombinējas ar apsārtumu;
  • sausums un nieze traucē naktsmieru;
  • rodas iekaisušas brūces sakasījumu vietās;
  • ādas lobīšanās aizņem lielu laukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!