
Spināti ir uzturvielām bagāts pārtikas produkts ar augstu šķiedrvielu saturu, kas ēdienam pievieno tilpumu, krāsu, struktūru, vitamīnus un minerālvielas. Neatkarīgi no tā, vai tos ēd termiski apstrādātus vai svaigus – tavs organisms nebūs vīlies bagātīgajā barības vielu pildījumā. Turklāt spināti tiek uzskatīti par zaļajiem kareivjiem cīņā pret pavasara nogurumu. Tie būs lielisks palīgs arī tiem, kuri, sākoties pavasarim, nobrieduši gatavoties peldsezonai.
Spināti (Spinacia oleracea) ir zaļš lapu dārzenis, kura izcelsme rodama Persijā jeb tagadējā Irānā. Tie pieder pie amarantu dzimtas un ir radniecīgi bietēm un kvinojai. Tos bez liekām grūtībām vari audzēt piemājas dārziņā vai iegādāties saldētus, konservētus vai svaigus un ēst vārītus, sutinātus, ceptus vai neapstrādātus. Tie ir gardi gan atsevišķi, gan citos ēdienos.
Šajā rakstā, iedvesmojoties no portāliem "Verywell Fit", "Medical News Today" un "Healthline", apkopots svarīgākais, kas tev jāzina par spinātiem un to ietekmi uz veselību.
Ar ko spināti var dižoties
Spinātus cauri laikiem ir izmantojušas dažādas kultūras, it īpaši Vidusjūras, Tuvo Austrumu un Dienvidaustrumu Āzijas virtuvēs. Tos var diezgan viegli iekļaut jebkurā uzturā, jo ir lēti un viegli pagatavojami.
100 gramos svaigu spinātu ir:
23 kalorijas
91% ūdens
1,9 grami olbaltumvielu
3,6 grami ogļhidrātu
0,4 grami cukuru
2,2 grami šķiedrvielu
0,4 grami tauku
Lielākā daļa spinātos esošo ogļhidrātu nāk no šķiedrvielām, padarot to par ļoti piepildošu dārzeni. Spināti satur tikai nelielu daudzumu cukuru, galvenokārt glikozes un fruktozes veidā. Spinātos ir daudz nešķīstošu šķiedrvielu, kas vairākos veidos var uzlabot veselību. Šāda veida šķiedrvielas var dot labumu gremošanas sistēmai un var palīdzēt novērst aizcietējumus.
Spināti ir lielisks daudzu vitamīnu un minerālvielu avots, ieskaitot:
A vitamīnu. Spinātos ir daudz karotinoīdu, kurus ķermenis var pārvērst par A vitamīnu.
C vitamīnu. Šis vitamīns ir spēcīgs antioksidants, kas uzlabo ādas veselību un imūno darbību.
K vitamīnu. Šis vitamīns ir būtisks asins recēšanai. Proti, viena spinātu lapa satur vairāk nekā pusi no ikdienas vajadzības.
Folijskābi. Šis savienojums, pazīstams arī kā folāts vai B9 vitamīns, ir ļoti svarīgs grūtniecēm un būtisks šūnu normālai darbībai un audu augšanai.
Dzelzi. Spināti ir lielisks šīs svarīgās minerālvielas avots. Dzelzs palīdz radīt hemoglobīnu, kas organisma audos ienes skābekli.
Kalciju. Šis minerāls ir nozīmīgs kaulu veselībai un būtiska signālmolekula nervu sistēmai, sirdij un muskuļiem.
Spināti satur arī vairākus citus vitamīnus un minerālvielas, ieskaitot kāliju, magniju un B6 un E vitamīnus.
Iepriekš uzskaitītais vēl nav viss, spinātos atrodami arī vairāki svarīgi augu savienojumi jeb augu flavonoīdi:
Luteīns. Šis savienojums ir saistīts ar acu veselības uzlabošanu.
Kaempferols. Šis antioksidants var samazināt vēža un hronisku slimību riskus.
Nitrāti. Spināti satur lielu daudzumu nitrātu, kas var veicināt sirds veselību.
Kvercetīns. Šis antioksidants var novērst infekciju un iekaisumu. Spināti ir viens no bagātākajiem kvercetīna avotiem uzturā.
Zeaksantīns. Tāpat kā luteīns, arī zeaksantīns var uzlabot acu veselību.
Spinātu lietošanas ieguvumi veselībai
- 1. Spinātu lietošanas ieguvumi veselībai
- 2. Pret novecošanos un asinsspiedienam
- 3. Acīm, kauliem, ādai un matiem
- 4. Kad spinātus labāk neēst