Mandarīns ar savu koši oranžo krāsu un tikai tam piemītošo smaržu pavisam noteikti daudziem saistās ar svētku gaidīšanas laiku, kāds ir tieši šobrīd. Jau pirmajā dienā, kad tas parādās veikalu plauktas, steidzam nogaršot svaigi atceļojušos augļus. Un, lai arī par to, visticamāk, mielojoties ar mandarīniem, nedomājam, auglis satur daudz vērtīgu uzturvielu, kas palīdz stiprināt mūsu veselību. Un tas šajā laikā ir īpaši svarīgi.

Iedvesmojoties no portāliem ''Web MD'' un ''Very Well Fit''', piedāvājam uzzināt, kādas organismam nepieciešamās uzturvielas satur mandarīni, kā tie ietekmē veselību, bet kāpēc tomēr ar citrusaugļa ēšanu nepārspīlēt. Tāpat vari iepazīties ar dažādiem veidiem, kā košo augli ieviest savā uzturā.

Bagātīgs C vitamīna avots

Mandarīni ir bagāti dažādām uzturvielām, piemēram, 76 grami mandarīna satur – 40 kaloriju, 1,5 miligramus nātrija, 10,1 gramu ogļhidrātu, 1,3 gramus šķiedrvielu un 8 gramus cukura. Lielākā daļa ogļhidrātu mandarīnos nāk no veselīgajiem cukuriem: fruktozes un saharozes. Savukārt mandarīnā esošās šķiedras, tāpat kā citos citrusaugļos, šķīst, tādējādi auglis palīdz palēnināt gremošanu. Tāpat šķīstošās šķiedras palīdz stabilizēt glikozes līmeni asinīs un pazemināt holesterīna līmeni.

Citrusauglis satur arī dažādus vitamīnus, tostarp vienā auglī ir 35 procenti no ieteicamās C vitamīna dienas devas, bet 10 procenti no A vitamīna ieteicamās dienas devas. Kā arī mandarīns satur nelielu daudzumu tiamīna, B6 vitamīna un folātu. Auglī ir arī nedaudz minerālvielu, ieskaitot, kāliju, kalciju, magniju un dzelzi. Uzturs ar bagātīgu kālija daudzumu var samazināt sirds un asinsvadu slimību risku, bet kalcijs ir svarīgs veseliem kauliem un zobiem. Magnijs var palīdzēt regulēt asinsspiedienu, savukārt dzelzs ir nepieciešams skābekļa nodrošināšanai muskuļiem.

Spēcīgs veselības uzlabotājs, ar kura ēšanu labāk nepārspīlēt


Koši oranžais auglis, kā jau iepriekš minēts, ir bagāts dažādām uzturvielām, kas sniedz vairākus ieguvumus cilvēka veselībai. C vitamīns palīdz uzlabot acu veselību, aizkavējot kataraktas veidošanos un ar vecumu saistītu makulas deģenerāciiju. Tāpat pētījumi liecina, ka citrusaugļos atrodamie sekundārie metabolīti, tostarp flavonoīdi, limonoīdi un kumarīni, ir saistīti ar samazinātu vēža risku, ieskaitot kuņģa, krūts, plaušu, resnās zarnas, aknu un asins vēža veidošanos. Vienā no pētījumiem atklāts, ka konkrētam mandarīna ekstraktam ir iespējama pretaudzēju iedarbība.

Vēlreiz jāuzsver C vitamīna nozīme cilvēka veselībā – tas ir spēcīgs antioksidants, kas palīdz novērst brīvo radikāļu radītos šūnu bojājumus. Tas nozīmē, ka, ēdot mandarīnus, varam samazināt iekaisumu risku mūsu organismā. Tāpat jāpiemin, ka citrusauglī esošie antioksidanti var palīdzēt aizkavēt organisma novecošanu, tostarp aizkavēt ar vecumu saistītu traucējumu rašanos. Kas vēl – šie antioksidanti var palīdzēt cukura diabēta regulēšanā.

Tiesa, lai arī mandarīni var sniegt daudz veselības ieguvumu, nevajadzētu tos vienā piegājienā ēst kilogramiem. Apēdot par daudz, var rasties nepatīkami zarnu trakta traucējumi – vēdera pūšanās, sāpes un caureja. Tāpat no citrusaugļiem cilvēkam var būt alerģija, un mandarīni nav izņēmums. Ja pēc vairāku augļu notiesāšanas vai pat tik vien kā no mandarīnu nolobīšanas tev parādās nieze, apsārtums, pietūkums vai pat dedzināšana, no tiem labāk atturēties.

Ieteikumi gardai mandarīnu izmantošanai uzturā


Foto: Shutterstock

Neapšaubāmi, mandarīnus esam iecienījuši ēst svaigā veidā, taču tas nav vienīgais veids, kā šo augli ieviest savā uzturā. Ieskaties ''Tasty'' recepšu arhīvā, lai uzzinātu, kā pārsteigt savus mīļos ar kulināriem brīnumiem, izmantojot mandarīnus!

Foto: Privātais arhīvs


"Kūka, kas ies pie sirds pat piparkūku necienītājiem. Piemēram, tādiem kā es. Ja vēlies izbaudīt garšu sprādzienu mutē – šī kūka ir tev! Ja rociņas ir veiklas un ir nedaudz pieredzes, kūkas gatavošana neaizņems daudz laika," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Ieva.

Lasīt vairāk

Foto: Veronika Ļevša


Vienkārši pagatavojama apgāztā kūka, kas ir gluži kā radīta Ziemassvētku gaidīšanas laikam – sulīga, garda un pārklāta ar cukura karameles ieskautām mandarīnu šķēlītēm. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Foto: Publicitātes foto


Tuvojoties gada nogales svētku sezonai, restorāna "Piramīda" šefpavārs Artūrs Brucis piedāvā vienkāršu un ātri pagatavojamu saldo ēdienu ar latviešu tradicionālo rupjmaizi.

Lasīt vairāk

Foto: DELFI


Kad mandarīnu ēšana svētku laikā ir jau līdz brošai, laiks tos iemānīt vēderā citādākā veidā, piemēram, ar gardām kūkām, saldajiem ēdieniem un pat dzērieniem. Šī kūka lieliski iederēsies mierpilnajā adventes laikā, lai pacienātu pie karstā dzēriena krūzes sev mīļos cilvēkus ar kādu gabaliņu kārdinošas šokolādes kūkas.

Lasīt vairāk

Foto: DELFI


Gards un atspirdzinošs mandarīnu sīrups, kas derēs kā ātra padzēriena pagatavošanai, tā kokteiļiem un citiem dzērieniem. No dotā sastāvdaļu daudzuma sanāks apmēram pusotrs litrs sīrupa.

Lasīt vairāk

Foto: Shutterstock


Ja negribas neko treknu, krēmīgu un smagnēju, šī kūka ir kā radīta svētku izskaņai. Viegla, mitra un patīkami atsvaidzinoša, turklāt ar mandarīnu garšu un smaržu. Mandarīnus var aizstāt ar apelsīniem, bet daļu mandeļu miltu sajaukt ar mandeļu skaidiņām, lai kūkas konsistence būtu vēl irdenāka.

Lasīt vairāk

Foto: Shutterstock


Vienkārši pagatavojams mandarīnu ievārījums – gardums ziemas krājumiem, ko vari pasniegt gan kā dāvanu kādam mīļam cilvēkam, gan baudīt uz svaigi grauzdētas maizes šķēles.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!