Foto: Shutterstock

Ir daudz dažādu metožu un līdzekļu cīņai ar pinnēm, tādēļ šīs ādas problēmas mocītie mēdz apjukt un pieļaut būtiskas kļūdas. Cerētā efekta vietā bieži vien tiek iegūts pretējs rezultāts – uz sejas sarodas tik daudz nejauko izsitumu, ka tā atgādina zvaigžņotas debesis. Portāls Zdorovieinfo.com apkopojis piecas izplatītas kļūdas, ko pieļauj cīņā ar pinnēm.

1. Pārāk īss ārstēšanas kurss

Ādas atveseļošanās process var būt ilgs. Ārsts ieteica līdzekli, mazliet pasmērēji, sāpīgās pūtītes pārgāja un uzreiz liki to malā? Tā ir ļoti izplatīta kļūda, jo āda netiek līdz galam saārstēta. Parasti, lai atbrīvotos no piņņu uzliesmojuma, nepieciešamas divas līdz sešas nedēļas, tādēļ izmantot ārsta ieteikto līdzekli vajadzētu vismaz mēnesi. Pareizi lietojot līdzekli, ādu izdosies pasargāt arī no nepatīkamajām piņņu sekām – rētām.

2. Uzreiz vairāki līdzekļi

Bieži vien, ātri neieraugot cerēto rezultātu, cilvēks nospriež, ka iegādātais pretpiņņu līdzeklis nekam neder. Sāk to kombinēt ar citiem vai nomaina, turklāt nereti dara to vairākkārt. Rezultāts visbiežāk ir sakairināta āda. Un tas ir labākajā gadījumā! Samaisot vairākus līdzekļus, ir risks nopietni apskādēt ādu – var izveidoties pigmenta plankumi vai pat rētas. Vērsies pie dermatologa, kurš palīdzēs tev izvēlēties piemērotāko līdzekli! Un esi pacietīgs, jo rezultāts nav gaidāms pāris dienu laikā.

3. Tiekšanās pēc supertīrības

Lai cik paradoksāli tas nešķistu, pārmērīga ādas mazgāšana un attīrīšana ar dažādiem līdzekļiem var novest pie pretēja efekta – ādas stāvokļa pasliktināšanās. Nemitīgi attīrot ādu, tā zaudē savu dabisko aizsargbarjeru – hidrolipīdu aizsargslānīti. Rezultāts – tā ir jutīga, neaizsargāta pret mikrobiem, piņņu ir vēl vairāk. Ja tevi bieži nomoka akne, mazgāt seju nevajadzētu biežāk kā divas reizes dienā. Noslēgumā vienmēr rūpīgi jānoskalo mazgāšanas līdzeklis, citādi tā atlikums var sakairināt ādu.

4. Pūtīšu izspiešana

Spiest pumpas nav ieteicams, lai kā rokas niezētu to izdarīt. Kāpēc? Jo šāda rīcība provocē jaunu piņņu veidošanos. Spiežot pumpu, pūtītes saturs nāk ne tikai uz augšu – infekcija tiek iespiesta arī ādas dziļākajos slāņos un izplatās. Līdz ar to, izspiežot vienu pūtīti, ir risks tikt pie vismaz trim jaunām. Vēl bīstamāka ir infekcijas iekļūšana asinsritē. Pa asinsvadiem infekcija var aizceļot pat uz smadzenēm. Un nevajag aizmirst, ka pēc pinnes izspiešanas paliek brūcīte, kura dzīst visai ilgi, turklāt rēta var neizzust.

5. Nedomāšana par profilaksi

Pieļausim, ka piņņu "uzlidojums" uzveikts – nevienas pinnes vairs nav un āda izskatās tīra un svaiga. Bet apstāties pie sasniegtā nevajag, citādi pēc kāda mēneša pinnes var sarasties atkal. Novērst to veidošanos iespējams ar vienkāršu profilakses pasākumu. Samazini piņņu ārstniecības līdzekļa lietošanas biežumu pakāpeniski: ja to lietoji divas reizes dienā, pārej uz reizi dienā, pēc tam reizi divās dienās, tad divas reizes nedēļā, reizi nedēļā. Ja par kaut ko šaubies, konsultējies ar dermatologu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!