Foto: Shutterstock

Bieži vien pie redzes pasliktināšanās vainojam datoru, taču patiesībā vainīgi jau esam vien paši, jo nerūpējamies par acīm, nodarbinot tās bez atpūtas visas dienas garumā.

Pat neizmantojot datoru, bet ilgstoši un bez pārtraukuma strādājot ar dokumentiem, diezgan droši var nonākt pie pavājinātas redzes. Kāpēc tā? HELSUS festivāla dalībniece, dabiskās redzes skolotāja Vija Buša stāsta, ka cilvēka acu stāvoklis pamatā ir skatīšanās tālumā. "Mūsu senči vaktēja medījumu, vēroja ienaidnieku tālumā, pētīja situāciju apkārt, bet redzi tuvumā izmantoja daudz retāk. Mūsdienu cilvēks nereti visu dienu acis izmanto, skatoties uz objektiem tuvumā – lasot, rakstot, adot vai darot kādus citus smalkus darbus un, protams, skatoties datora ekrānā," secina Buša. 

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ilgstoši nodarbinot acis, skatoties tikai tuvumā, acu muskuļi visu laiku ir saspringti, tie savelkas, zaudē elastību, un nespēj vairs atslābt. Tā rezultātā acs tiek nedaudz saspiesta, kas ļauj fokusēties un skaidrāk saskatīt aplūkojamo objektu. Lai ļautu acs ābolam atgūt normālu – apaļu formu, jāpalīdz muskuļiem atslābināties. Vija Buša uzskata, ka, pat ja nav ne zināšanu, ne pārliecības, ne arī pacietības atjaunot redzi dabiskā ceļā, vari par savām acīm vienkārši parūpēties ikdienā, lai nepieļautu redzes tālāku pavājināšanos. Pēc viņas domām iesākumā pietiks ar acu atpūtināšanu. 

"Ja ikdienā ilgstoši strādā pie datora, lasi vai kā citādi ilgstoši izmanto redzi tuvumā, acis vismaz ik pa pusstundai uz pusminūti jāatpūtina. Visvienkāršākais padoms - var darīt jebko, kas rada atslābinājumu acīs, ķermenī un prātā – dziļi paelpot, iztaisnot muguru, pasmaidīt, ātri un viegli pamirkšķināt acis, viegli aizvērt tās uz kādu brīdi, plati tās vairākkārt atvērt reizē ar muti, paskatīties pārmaiņus tuvumā un tālumā. Var arī lēkāt, dancot, dziedāt, mest kūleņus un kaut vai stāvēt uz galvas. Ja darba kolēģi ir pārsteigti par šādām aktivitātēm, uzaicini viņus piebiedroties – viņu acis būs ļoti pateicīgas," ir pārliecināta Vija Buša.

Ja esi ļoti aizrāvies ar darbu, ir praktiski neiespējami atcerēties par pauzēm ik pa pusstundai. Tad labs palīgs ir atgādinošais zvans, ko vari instalēt datorā vai telefonā. Ir arī aplikācijas, kas palīdz atcerēties par to, ka vajadzīgs pārtraukums. Kad zvans nozvana, nesaki sev – man tagad nav laika! Padomā, cik minūšu dienā pavadi, tukši pļāpājot, sērfojot internetā, sēžot sociālajos tīklos, dzerot kafiju vai smēķējot! Labāk izveido sev jaunu paradumu – ik dienu rūpēties par savām acīm, palīdzēt tām atslābināties un atļaut tām saredzēt visu, kas nonāk redzes laukā! Un vēl - neiegalvo sev, ka dators ir kaitīgs acīm un ka redzes pavājināšanās ir neizbēgama! Viss ir tikai mūsu pašu ziņā, uzskata Buša.

Dabiskās redzes skolotāju Viju Bušu varēs satikt HELSUS festivāla Vides dārzā. Festivāls norisināsies no 22.-23. augustam Lucavsalā. Plašāka informācija www.helsusfestival.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!