Foto: PantherMedia/Scanpix
Saulainais laiks un plaukstošais zaļums vilina apmeklēt mežus un parkus, tāpēc ir īstais laiks vēlreiz atgādināt, kas darāms, lai sevi, savus tuvākos un bērnus pasargātu no mazā, nešpetnā posmkāja – ērces, uzbrukuma.

Latvijā mīt divu sugu ērces – taigas ērce, kas apdzīvo Latgales un Vidzemes reģionus un aktīvāka ir pavasarī un vasarā; un suņu ērce, kas sastopama visā Latvijā, retāk austrumu rajonos. Tās aktīvas ir vasarā un rudenī. Tātad gandrīz visu gadu kādā no Latvijas reģioniem ir iespēja tikt pie savas ērces.

Izvēlieties pareizo mežu

Foto: DELFI

Ne visos mežos dzīvo ērces. Tām īpaši patīk brikšņi, kur ir pietiekams mitrums. Paaugstināts risks "satikt" ērci ir mitrās un ēnainās vietās, jauktu koku mežos, nekoptās meža audzēs. Arī neizpļautas pļavas, kur zāle stiepjas līdz ceļgaliem, ir omulīga vietiņa ērces dzīvošanai. Ērces praktiski nav sastopamas sausos skrajos kāpu priežu mežos. Sakoptos, regulāri izpļautos parkos vai mauriņos pilsētu centros, arī Esplanādē vai Vērmaņdārzā, iespēja sastapt ērci ir niecīga.

Ar smaržu pret kukaiņiem

Foto: PantherMedia/Scanpix

Dodoties uz mežu, izmantojiet speciālos līdzekļus, kas aizbaida ērces. Insekticīdie līdzekļi un repelenti satur speciālus aromātus, kas nepatīk ērcēm un odiem. Ja svarīgs ir līdzekļa ekoloģiskums, tad to var pagatavot arī mājās. Piemēram, efektīvs un stipri smaržojošs līdzeklis ir eļļas un krustnagliņu maisījums. Vēl viena pašgatavota līdzekļa recepte - pretiedeguma krēmu sajauc ar 10 pilieniem eikaliptu eļļas. Ar repilentiem jāiesmērē atklātās ķermeņa vietas. Ērcēm nepatīk arī neļķu eļļas aromāts. Šādus maisījumus var izmantot, ja no ērcēm jāpasargā mazi bērni, zīdaiņi. Ieziediet vai nopūtiet visu ķermeni, īpašu uzmanību pievēršot atklātām ķermeņa daļām. Stratēģiski svarīga vieta ir potīšu rajons, kas ir 5-10 cm virs zemes.

Der iegaumēt, ka repelenti ir tikai palīglīdzeklis. Ja nebūs pareizi pielāgots apģērbs, insekticīdie līdzekļi nelīdzēs.

Pārbaudiet sevi un citus

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vispirms iespēju robežās izpuriniet apģērbu, izejot no meža. Atgriežoties no pastaigas zaļumos, rūpīgi pārbaudiet apģērbu pats sevi un katram ģimenes loceklim.  Ērcēm vistīkamākās vietas ir tur, kur āda ir maiga un plāna – locītavas, paduses, cirkšņi, kakls, aiz ausīm. Izpētiet arī galvas mataino daļu. Novelciet drēbes un izpuriniet tās vai nu virs vannas vai vēl labāk – pagalmā, neienesot apģērbu mājās.

Jo gaišāks, jo labāk

Foto: PantherMedia/Scanpix

Meža un parka apmeklējumam izvēlieties gaišas drēbes, jo uz gaišā auduma mazie, tumšie kukaiņi būs vieglāk pamanāmi. Bērniem noteikti velciet atbilstošu apģērbu- uzsieniet lakatiņu vai uzlieciet galvā cepurīti, jo matos ērci pamanīt ir visgrūtāk, bet galvassega tomēr pasargās galvas mataino daļu no šiem kukaiņiem. Vislabāk no ērces uzbrukuma pasargās lakatiņš, kas sasiets pēc vecmāmiņu modes.

Nevelciet uz mežu īsbikses, šortus, krekliņus ar īsām piedurknēm. Jo noslēgtāks ir apģērbs, jo grūtāk piesūkties pie kailās miesas būs ērcei. Jāraugās, lai bikšu gali būtu ielikti zeķēs, tad ērcei nav iespēju pakļūt zem apģērba.

Vakcīnas un dabīgā imunitāte

Foto: LETA

Vakcinācija ir viens no drošākajiem veidiem, kā sevi pasargāt no saslimšanas ar ērču encefalītu. SPKC speciālisti iesaka potēties pret ērču encefalītu ziemā, lai nodrošinātu aizsardzību ērču sezonā, tomēr var potēties visu gadu. Šogad valsts apmaksā bērnu vakcināciju pret ērču encefalītu 27 Latvijas novados.

Ik pēc 3-5 gadiem jāveic revakcinācija. Bērnu klīniskās universitātes ārste, pediatre, infektoloģe Dace Zavadska skaidro, ka nav lielas nozīmes noteikti, vai asinīs ir ir pietiekami daudz antivielu, bet gan jāseko ražotāja aprēķinātajiem optimālajiem revakcinēšanās norādījumiem. "Šodien antivielu titri ir pietiekami, jau rīt nebūs pietiekami. Daudz ko nosaka vecums un katra indivīda organisma īpatnības. Ja kāda pote ir aizmirst, potēšanos nesāk no jauna, bet turpina iesākto ciklu. Organisms, saņemot vakcīnu, ātri spēj saražot antivielas".

Pastāv viedoklis, ka lauku bērni, kas dzīvojuši tuvu mežam, varētu būt imūni pret šo slimību, jo vieglā formā to izslimojuši bērnībā, iegūstot antivielas visam mūžam. Epidemioloģe Irina Lucenko stāsta, ka līdz šim Latvijā un pasaulē nav veikti plaši pētījumi, kas apliecinātu, ka bērnībā izslimots encefalīts vieglā formā veido drošu aizsardzību pret saslimšanu nākotnē. Imunitāte dzīves gaitā zūd, tāpēc, ja ir izlemts nepotēties, cerot uz organismā esošām antivielām, šī pārbaude būtu jāatkārto regulāri (ik pēc gada vai diviem).

Ko darīt, ja ērce piesūkusies

Foto: LETA

Piesūkusies ērce jānoņem. Pirms noņemšanas ieteicams uzlikt ērcei spirtā, degvīnā vai odekolonā samērcētu vati. Nevajag lietot eļļu, sviestu vai citus taukainus līdzekļus. Pēc tam ar diega cilpu vai īpašu pinceti ērce jāsatver pēc iespējas tuvāk ādai un saudzīgi jāizņem tā, lai ērces snuķītis nepaliktu ādā. Izņemot ērci, nedrīkst to saspiest. Ņemot ērci ar pirkstiem, bojātas roku ādas gadījumā var notikt inficēšanās. Tas jāatceras, arī noņemot ērces suņiem un citiem mājdzīvniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!