Foto: Shutterstock

Ēterisko eļļu izmantošana ir sena metode, kas spēj uzlabot garastāvokli, nomierināt, veicināt labsajūtu un mieru, kā arī ārstēt. Ēteriskās eļļas tiek pielietotas aromterapijā, ārstniecībā, higiēnā, parfimērijā, kosmētikā u.c., vēstīts portālā www.nowfoods.com.

Visbiežāk ar ēteriskajām eļļām var saskarties dažādās ārstniecības un atpūtas iestādēs, piemēram, SPA salonos, kur tās izmanto, lai sniegtu cilvēkam pozitīvu noskaņojumu un mieru. Pētījumi liecina, ka dažas ēteriskās eļļas var palīdzēt cīņā ar neregulāru stresu un nemieru, kas saistīts ar ikdienas problēmām.

Foto: Shutterstock

Eļļas mājās var izmantot ikviens cilvēks – tās var viegli izsmidzināt, pasmaržot, uzliet mazu pilieniņu uz ādas vai kā citādi izmantot, taču ir atsevišķas cilvēku grupas, kurām aromterapiju ir ieteicams veikt profesionāļu pavadībā. Un tās ir – cilvēki ar alerģijām, grūtnieces, kā arī cilvēki ar elpošanas slimībām, piemēram, astmu.

Galvenais, ko vajag atcerēties – ēteriskās eļļas ir ļoti koncentrēti ekstrakti, tādēļ mājas apstākļos tās nedrīkst lietot iekšēji vai bagātīgi uzklāt uz ādas.

Portālā www.aromaweb.com ir apkopotas vairāk kā 100 dažādas eļļas un aprakstītas to ārstnieciskās īpašības. Lūk, dažas no tām!

Rozes eļļa ir lielisks palīgs stresa novēršanā un palīdz cīņā ar depresiju. Rozei ir salda un spēcīga smarža.

Foto: Shutterstock

Lavanda ir viena no populārākajām ēteriskajām eļļām. Tai ir patīkams aromāts, kas palīdz relaksēties, atvaira stresu un ļauj vieglāk iemigt. Lavandas eļļa ir antibakteriāla un nomierinoša, tādēļ tā lieliski kalpo nelielu iegriezumu un skrambu ārstēšanai.

Citrona eļļas svaigā smarža uzmundrina, atsvaidzina un dod enerģiju. Citrona eļļa lieliski noderēs, ja vēlies atbrīvot telpas no cigarešu dūmu smakas vai citiem nepatīkamiem aromātiem. Tāpat citrona eļļa palīdz ārstēt saaukstēšanos un gripu.

Rozmarīna ēteriskā eļļa atsvaidzina, stimulē un mudina rosīties. Vari izmantot rozmarīna eļļu veicot masāžu, jo tā uzlabos asinsriti. Tāpat šī eļļa palīdz saglabāt mundrumu un koncentrēties, kas ļoti labi noderēs, ja plāno ilglaicīgi gatavoties mācībām vai doties garā izbraucienā ar mašīnu.

Ingvera eļļai piemīt spēcīgs aromāts, un tā ļoti labi silda ķermeni. Ingvera eļļa perfekti noder masāžām – tā uzlabo asinsriti un palīdz pret muskuļu smeldzēm un sāpēm. Tā ir ļoti spēcīga gan aromāta ziņā, gan iedarbības, tāpēc to iesaka izmantot tikai pieredzējušu speciālistu klātbūtnē.

Laima eļļa ir ļoti svaiga un nodrošina tīru, atsvaidzinošu un patīkamu aromātu. Ne velti tā tiek izmantota daudzos istabas atsvaidzinātājos. Laima ēteriskā eļļa palīdz atsvaidzināt ne tikai apkārt esošo gaisu, bet arī atsvaidzina iekšēji – tā palīdz novērst sliktās domas, atbrīvo prātu un atjauno enerģiju.

Jasmīna ēteriskā eļļa tiek izmantota ļoti daudzās smaržās. Tā palīdz cīnīties pret depresiju, nomierina un uzmundrina. Jasmīna eļļu var izmantot, kad esi noguris, tā tevi atmodinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!