"Ceri uz labāko, gatavojies ļaunākajam," vēsta sena paruna. Labi būt gatavai kādai no šeit uzskaitītajām ligām – ja nepiepildīsies neviens no scenārijiem, varēsi justies kā izvilkusi lielo laimestu! Taču, ja sastapsies ar kaut vienu problēmu, – būsi tam gatava.

Konsultē ginekoloģe, dzemdību speciāliste Zane Krastiņa.

Trešā diena – raudamā diena

Hormoni, tie nešķīsteņi, bojā dzīvi, ne tikai iestājoties grūtniecībai, bet pacenšas uzrīkot ballīti arī pēc dzemdībām, brīdī, kad šķiet – viss ir beidzies. Taču daudz vairāk ir jāuzmanās, lai nenonāktu pēcdzemdību depresijas apskāvienos.

Pēc dzemdībām strauji mainās hormonu līmeņi, un garastāvokļa maiņas nav nekas neparasts. "Trešā diena – raudamā diena", tā šo hormonu vētru savā starpā dēvē dakteri un vecmātes. Pēcdzemdību skumjas izjūt 95% sieviešu, un tikai 5% ir no tā pasargāti. Ir ļoti svarīgi šo "blakni" zināt un nenobīties, ja gribas raudāt par visu.

Pēcdzemdību skumjas parasti aiziet tikpat ātri, kā sākušās, bet daudz nopietnāks ienaidnieks sievietei ir pēcdzemdību depresija.

Diemžēl tā ir tēma, kas joprojām tiek delikāti pabāzta zem deķa, jo mammai jābūt priecīgai, laimīgai un sajūsminātai. Dzemdības taču ir garām, mazulis ir piedzimis!

Pēcdzemdību depresija var būt saistīta kā ar vardarbību ģimenē, tā ar lielu asins zudumu dzemdībās un izsīkušām dzelzs rezervēm.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!