Foto: Kristīne Krauze-Slucka

"Tādas īpašas receptes, kā pasargāt sevi no saaukstēšanās un citām kaitēm, man nav, taču cenšos regulāri sportot, lai uzturētu sevi labā formā un stiprinātu veselību. Pašlaik esmu aizrāvusies ar boksu," atklāj skaistā un vienmēr elegantā dziedātāja Aija Vītoliņa, kura agrāk bija pazīstama ar skatuves vārdu Amber. Viņa arī cenšas ikdienā ēst tikai pašas gatavotu ēdienu un uztvert dzīvi pozitīvi.

Aija ir pārliecināta, ka visi lieliski zina, cik regulāra izkustēšanās ir svarīga veselībai, taču gan pirms, gan pēc kārtējās saspringtās darba dienas cilvēkiem gluži vienkārši ir grūti sevi piespiest darīt vēl kaut ko. Arī viņai tagad ir ļoti intensīvs darba laiks, kad jādzied ļoti daudzos muzikālos pasākumos un ballēs, tādēļ līdzšinējo trīs reižu nedēļā Aija uz sporta klubu "Panatta" pie trenera Arņa Ritenieka dodas divas un reizēm aizņemtības dēļ nav viegli sevi pierunāt neizlaist vēl kādu nodarbību.

"Protams, pats grūtākais ir saņemties un brīvajā brīdī izkāpt no ērtajām mājas čībām, lai aizietu uz sporta zāli. Pēc tam, kad tu dabū to foršo sajūtu, kas pārņem pēc sportošanas, jūti, ka esi kaut ko darījusi savā labā, tad jau viss aiziet. Tikko kādu nodarbību izlaid, atkal ir grūti atsākt," spriež dziedātāja.

Bokss attīsta visu ķermeni

Jautāta, kāpēc pievērsusies tieši boksam, ko grūti nosaukt par ļoti sievišķīgu sporta veidu, Aija saka: "Man draugi ieteica, aizgāju un iepatikās. Daudziem ir nepareizs priekšstats par to, kas notiek boksa nodarbībās. Nav tā, ka tur aizej un visu laiku kādu dauzi. Līdz boksam nemaz nav tik viegli tikt. Katru reizi ir jāveic dažādu vingrojumu komplekss, kas liek nodarbināt visas muskuļu grupas, arī dziļos muskuļus, kas aptver mugurkaulu un, ja ir vāji, var būt iemesls muguras sāpēm. Ikreiz jādarbojas trenažieru zālē, jācilā svari, jāveic vēdera preses vingrojumi un daudz kas cits. Iesildoties pat jālec ar lecamauklu, ko, šķiet, nebiju darījusi kopš pamatskolas laikiem. Bet līdz boksam iesācējs var tikt tikai pēc dažiem mēnešiem, kad ķermenis nostiprināts un tehnikas pamati apgūti."

Aijai, atšķirībā no aerobikas un fitnesa grupu nodarbībām, boksā patīk, ka treneris ar katru strādā individuāli. "Man liekas ļoti forši, ka treneris skatās, kuras ir manas vājās vietas, un tad attiecīgi iesaka, kā tās stiprināt. Pozitīvi ir arī tas, ka pūliņu rezultātu var ieraudzīt diezgan ātri – bokss visu smuki saliek pa vietām, jau pēc dažiem mēnešiem ir ieraugāms tīkams muskuļu reljefs."

Nieka trīs minūtes boksa prasa lielu izturību

Aija jau dabūjusi uzvilkt boksa cimdus un mazliet paboksēties, atklājot, ka tas tikai no malas izskatās vienkārši. "Boksēšanās notiek nodarbības beigās. Tas ir ļoti intensīvs trīs minūšu darbs. Pirms tam, ko tādu izdzirdot, droši vien būtu teikusi – bet, kas tad ir nieka trīs minūtes? Izturēt tās trīs minūtes ir ļoti grūti, vajag lielu izturību, lai kaut vai rokas šo laiku noturētu augšā, priekšā galvai," saka Aija.

"Arī tehnikas apgūšana prasa laiku. Bet, kad tev tas viss iepatīkas, tad ir āķis lūpā un gribas trenēties atkal un atkal. Un tas jau galvenais, ka patīk tas, ko dari."

Aija novērojusi, ka ļoti daudzi draugu un paziņu lokā pievērsušies boksam, starp tiem netrūkst arī daiļā dzimuma pārstāvju. Kas cilvēkus tik ļoti pievelk šim sporta veidam? "Tur ir viss kopā. Boksa nodarbībās var ne tikai attīstīt visu ķermeni un tikt pie skaista muskuļu reljefa, bet, tā kā visu laiku jākoncentrējas uz darāmo, arī ļoti labi atslēgties no ikdienas raizēm, izlādēt negatīvās emocijas un stresu. Pēc nodarbības iestājas tāds tīkams fizisks nogurums un miers. Vari vēl ieiet pirtiņā un tad ir pavisam labi. Ar boksa nodarbību var ļoti forši iesākt vai pabeigt dienu."

Jautāta, vai nebaidās tikt pie zilas acs vai citas traumas, dziedātāja pasmejas. "Mums ir gan galvas aizsargi, gan viss pārējais boksa inventārs, kas pasargā no traumām. Bet cīņas pašlaik nav tik nopietnas, lai savainotos. Vismaz šobrīd domāju, ka tādā nopietnā līmenī nemaz neboksēšos, palikšu pie sišanas pa boksa maisu un trenera speciālajām "ķepam". Bet laiks rādīs. Bet vispār neesmu redzējusi, ka kāds boksa nodarbībā savainotos. Šāda iespējamība ir diezgan maza, jo treneris nepārtraukti visu uzrauga. Tad jau lielāks risks ir kaut ko satraumēt, vienatnē nepareizi veicot kādu vingrojumu."
Foto: Kristīne Krauze-Slucka

Kad vien tas ir iespējams, Aija cenšas ieturēt maltīti mājās un ēdienu gatavo pati. "Cenšos vairāk ēst dārzeņus. Neēdu maizi, makaronus un citus balto miltu produktus, kur ir maz vērtīgu vielu. Veģetārismam gan pievērsusies neesmu. Ēdu gan gaļu, gan zivis. Man vispār garšo ēst un ļoti patīk gatavot. Pusdienojot ārpus mājas, bieži esmu sajutusi, ka ēdiens ir gatavots bez mīlestības. Virtuves darbinieki to ir pagatavojuši tikai tāpēc, ka tas ir jāpagatavo. Un tu to apēd tikai tāpēc, ka kaut kas ir jāapēd. Šāds ēdiens negaršo tik labi, kā mājās pašas ar prieku gatavota maltīte."

Gan gatavošanas process, gan savām rokām taisītas maltītes baudīšana Aijai ir prieka un pozitīvu emociju avots. Tas, protams, ļauj arī zināt, kādas un cik kvalitatīvas sastāvdaļas ēdienā iekļautas.

Aija ikdienā cenšas dzert daudz ūdens. Ne velti mēdz teikt – ūdens ir dzīvība.

Priecājas par dzīvi un ieklausās savā ķermenī

Kā jau visiem dziedātājiem, Aijai sāpošs kakls un klepus var izjaukt daudzus plānus. Viņa gan nelieto nekādus īpašus līdzekļus profilaksei pret saaukstēšanos. Vienkārši cenšas ēst veselīgi un regulāri izkustēties. Aija uzskata – lai nesaslimtu, ļoti svarīga ir pozitīva attieksme pret dzīvi un ieklausīšanās savā ķermenī.

"Galvenais ir priecāties par dzīvi un domāt labas domas. Ne vienmēr tas, protams, izdodas, bet ir jācenšas. Ja par visu kreņķējies un esi neapmierināts, tas, protams, negatīvi ietekmē veselību. Esmu pamanījusi – parasti slimība atnāk, kad esmu uzņēmusies pārāk daudz darbu un ir stress. Organisms gluži vienkārši liek apstāties un atpūsties piespiedu kārtā. Tāpēc ir svarīgi domāt pozitīvi un dzīvot saskaņā ar sevi," tā Aija.

Kad piezogas saaukstēšanās, Aija cenšas dzert pēc iespējas vairāk šķidruma, vienkārši izsakoties, skalot vīrusus ārā no organisma. Dzer tīru ūdeni un dažādas ārstnieciskās tējas. Īpaši iecienījusi ingvera tēju ar citronu un medu. "Esmu ievērojusi, ka, dzerot daudz šķidruma, saaukstēšanās tiešām pāriet ātrāk," saka Aija. Ja nu tomēr paliek gaužām slikti, protams, iet uz aptieku pēc pretsaaukstēšanās medikamentiem, taču parasti sanāk visu tik tālu neaizlaist.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!