Foto: Shutterstock
Pirms robežu slēgšanas marta vidū Latvija aicināja steidzami atgriezties savus pilsoņus, kuri vēlas pārdzīvot karantīnu savā dzimtenē. Daži steidza to darīt, bet citi dažādu iemeslu dēļ nolēma palikt tur, kur tobrīd atradās. Portāls "Delfi" runāja ar diviem Latvijas pilsoņiem, kuri pārslimojuši smagas formas Covid-19 Latvijā un Lielbritānijā. No šiem stāstiem top skaidrs, cik ļoti šajās valstīs atšķiras pieeja un veselības aprūpes sistēma.

Raksta tapšanas brīdī saskaņā ar oficiālo statistiku Latvijā bija reģistrēti 804 apstiprināti Covid-19 gadījumi (apmēram 440 uz miljons iedzīvotājiem) un 12 oficiāli nāves gadījumi. Lielbritānijā, kas sākotnēji ievēroja lojālāku epidemioloģisko stratēģiju un tikai pēc divām nedēļām slēdza robežas, bija vairāk nekā 144 tūkstoši apstiprinātu Covid-19 gadījumu (apmēram divi tūkstoši uz miljons iedzīvotājiem), kā arī šis vīruss izraisījis vairāk nekā 19 tūkstošus nāves gadījumu.

Jautājums, cik ļoti šie skaitļi atspoguļo reālo situāciju, – paliek atklāts lielākajā daļā valstu. Šajā rakstā apskatītie gadījumi parāda, ka caur analīžu sietu neiziet pat ne tuvu visi.

Nesen publicētā drošāko pasaules valstu reitingā Covid-19 pandēmijas kontekstā Latvija ieņem 39. vietu. Apvienotā Karaliste nav iekļauta TOP 40, turpretī tā ir iekļauta to valstu TOP 10 reitingā, kurās ir vislielākais risks.

"Sākumā visi izvairīsies – viņi ir nobijušies"

Jurijs, 62 gadi, kāda Rīgas pašvaldības dienesta darbinieks

Jurijam pagaidām ir tikai viena negatīva atkārtotā analīze uz Covid-19. Kā zināms, lai atvieglojumā uzelpotu un spētu pateikt vārdus "esmu izslimojis", nepieciešama vēl viena. Un tad, kā paskaidroja Latvijas Infektoloģijas centra ārsti, var droši doties uz darbu.

Attieksme pret Covid-19. Ar sievu devāmies atvaļinājumā pie radiem Ukrainā. Jau bija skaidrs, ka vīruss ir nopietns, bet mēs to neņēmām vērā – domājām, ka tas mūs neietekmēs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!