Foto: Shutterstock
"Asarās un apkaunota," tā savu pieredzi, kādā aptiekā mēģinot iegādāties zāles grūtniecības pārtraukšanai, raksturo ASV iedzīvotāja Nikola Mouna. Pēc tam, kad ārsts bija paziņojis, ka mazulis neattīstās normāli un Mouna bērnu neiznēsās, sievietei tika dota izvēla – pārtraukt grūtniecību ķirurģiskā ceļā vai ar medikamentu palīdzību. Viņa izvēlējās otro, bet aptiekas darbinieks atteicās nepieciešamos medikamentus izsniegt savas pārliecības dēļ, ziņo BBC.

Kādā otrdienā Mouna bija devusies pie ārsta, lai apspriestu savu grūtniecību, un uzzināja, ka mazulis neattīstās normāli. Viņa bija grūtniecības otrajā mēnesī, kad uzzināja, ka tā nebūs veiksmīga un viņa mazuli nevarēs iznēsāt. Ārsts ļāva izvēlēties metodi grūtniecības pārtraukšanai, un Mouna devās uz aptieku pēc attiecīgā medikamenta. Aptiekas darbinieks atteicās tos pārdot savas pārliecības dēļ.

Mouna farmaceitu raksturo kā "strupu un nepavisam ne līdzjūtīgu". Sieviete šo gadījumu aprakstīja arī sociālajos tīklos, publicējot aptiekas darbinieka vizītkarti. "Es lūdzu farmaceita palīdzību, skaidrojot savu situāciju sava septiņgadnieka un piecu citu pircēju, kas stāvēja aiz manis, priekšā. Un tikai tāpēc, lai saņemtu atteikumu viņa ētisko uzskatu dēļ," sociālajos tīklos raksta sieviete.

Viņas ieraksts guva lielu atbalstu sociālajos tīklos – "Facebook" ar to ir dalījušies vairāk nekā 40 000 cilvēku, tāpat tas saņēmis ap 70 000 dažādu reakciju, piemēram, atzīmju "patīk", "mīlu", "dusmīgs". "Instagram" Mounas stāsts saņēmis 326 atzīmēs "patīk".

"Es to saprotu, mums katram ir sava pārliecība. Bet tas, ko viņš tā arī nesaprata – tā nebija situācija, ko es cerēju piedzīvot. Tas nebija kaut kas, ko es vēlējos. Tas bija kaut kas, ko nekā nevarēju ietekmēt. Viņam nav ne jausmas, ko nozīmē vairāk par visu pasaulē vēlēties iznēsāt mazuli, bet nespēt to izdarīt," savos pārdzīvojumos dalās sieviete. Viņa norāda, ka šī grūtniecība tika rūpīgi uzraudzīta, jo iepriekš sieviete bija piedzīvojusi spontāno abortu.

Mouna norāda, ka jutusies tā, it kā nespēja iznēsāt mazuli būtu viņas vaina. Aptieku sieviete esot atstājusi "asarās, apkaunota un pazemota". Viņa raksta, ka vīrietis, kas atteicās pārdot zāles, nolēmis, ka viņam ir tiesības neizsniegt ārsta izrakstītos medikamentus, neko nezinot par sievietes ciešanām. Ar savu stāstu Mouna nolēmusi dalīties, jo nevēlas, lai citas sievietes kādreiz piedzīvotu līdzīgu situāciju.

Aptiekas pārstāvji aģentūrai BBC vēlāk norādījuši, ka izvērtēs situāciju un jau ir sazinājušies ar sievieti un atvainojušies par notikušo. Jāpiebilst, ka uzņēmuma politika atļauj neizsniegt ārsta izrakstītus medikamentus, ja tas ir pretrunā ar darbinieka morāles normām. Šādā gadījumā darbiniekam ir jālūdz, lai klientu apkalpo cits farmaceits vai aptiekas vadītājs, lai laikus izpildītu pacienta vajadzības. Mounu neapkalpoja cits darbinieks, viņu nosūtīja uz citu aptieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!