Foto: LETA
Agrā rītā Artūrs Tereško ņem rokas sirpīti un dodas pļavā. Ar sirpi ērti sagriezt augus, dakteris to dara zinoši un saudzīgi. Viņš ir gan fitoterapeits, kurš dziedina ar augiem, gan ārsts, gan adatu terapeits. Ārsts stāsta par Dieva dārza daļu, ko pārzina jau gandrīz 30 gadu. Pārliecinājies ne tikai par auga bioķīmisko, bet arī enerģētisko iedarbību.

"Dieva dārzs – tā par plašo pasauli teica mana vecmāmiņa Mikalina. Ar apvārdotu asinszāles ziedi viņa mācēja sadziedēt gan rozi cilvēkam, gan sarkanguļu un ienāšus lopiņam. Atceros kādu čūskas sakostu sievieti ar baisi sapampušu kāju. Viņai nāktos ilgi ārstēties slimnīcā, bet vecmāmiņa tika galā pāris dienās – ar asinszāles ziedi un dadža novārījumu," atminas Artūrs Tereško.

Mikalina asinszāli ilgi vārīja kopā ar cūku taukiem. Dakteris Tereško gatavo asinszāli eļļā. Ziedošās galotnītes sapilda burkā, nedaudz piespiež un uzlej olīveļļu, notur saulē.

Asinszāle ir unikāls augs – palīdz pret sāpēm un mazina iekaisumu, dziedē brūces un apdegumus. Tās aktīvās vielas spēj gan kliedēt stresu un nomierināt, gan vienlaikus rosināt uz darbošanos, viest optimismu.

Auga spēks – daudz lielāks

To, cik augs ir noderīgs veselībai, Artūrs uzzināja jau mazotnē. Abiem ar brāli bija jāstaigā līdzi vecmāmiņai, lai gan tas gan īsti nepatika. Vēlāk, kad viņš kļuva par ārstu, iecirkņa terapeitu, palīdzību augos nemeklēja, vien sparīgi izrakstīja tabletes.

"Ieteicu pat piecus medikamentus vienlaikus, jo vajadzēja taču izārstēt visas vainas. Pamanīju, ka labāki rezultāti ir nepaklausīgam pacientam, kurš daļu tablešu atmeta. Bet vēl labāki tam, kurš dzēra ārstniecības augu tējas. Bija arī brīnumaini gadījumi. Kāds vīrs sirga ar aknu cirozi, bija kandidāts tai saulei, bet sāka pastiprināti ēst mārdadža sēklas, un kaulainā atkāpās.

Kad iepazinu adatu terapiju, biju fascinēts, ka var atveseļoties arī šādā veidā. Izrādījās, ka Ķīnas medicīnā katram aktīvajam punktam ķermenī atbilst arī kāds augs. Mācoties fitoterapiju Maskavas Ārstniecības augu un garšvielu izpētes institūtā, uzzināju, kuri vietējie augi pēc sastāva un iedarbības ir līdzīgi austrumnieku izmantotajiem.

Adata ir kā pātaga zirgam, bet ārstniecības augs – kā auzas, barība. Lai tiktu uz priekšu, zirdziņu vajag gan barot, gan stimulēt, drusku uzšaut ar pātagu. Jau daudzus gadus ņemu talkā abus šos ieročus," piebilst dakteris Tereško.

Bieži saka – padzeršu tējiņu, kas laba kuņģim. Taču ārstniecības auga spēks ir daudz lielāks! Piemēram, cilvēks ir mūžīgā stresā, sāp kuņģis, ilgstoši lieto zāles, taču lāgā nepalīdz. Ja trīs nedēļas padzer dumbrāju zaķpēdiņu, viss normalizējas. Šis augs ne tikai dziedē kuņģi, bet arī nomierina. Turklāt tas mazina sāpes un skābi kuņģī, tam ir nomierinošs un audu granulāciju veicinošs efekts. Iznāk, ka vienā augā paslēptas pat četras tabletes!

Neticīgie un skeptiķi saka – aktīvās vielas augā ir tik niecīgā koncentrācijā, ka nemaz nespēj iedarboties. Patiesi niecīgā, pat izmērīt nevar, tomēr pietiekamā, lai aktivizētos cilvēka organismā, darītu labu. Mūsu organismā darbojas arī hormoni, kas ir vēl daudz mazākā koncentrācijā nekā aktīvās vielas augā. Taču vai ir kas spēcīgāks, piemēram, par vairogdziedzeri vai dzimumzonu regulējošiem hormoniem?

Turklāt izārstēšanās, lietojot augus, mēdz notikt neticami ātri, jo palīdz vēl kāds spēks. Var to dēvēt par Dieva gribu vai Visuma enerģiju, kā labāk tīk.

Tēlaini sakot, fitoterapija ārstē ar auga miesu un asinīm. Piemēram, ja mārdadža elektromagnētiskais starojums sakrīt ar cilvēka aknu šūnu svārstībām, augs noder šim orgānam ne tikai pēc bioķīmiskajām īpašībām, bet arī pēc enerģētikas.

"Dabā viss ir vienots, līdzīgs. Augam lapu zaļumu rada hlorofils, bet cilvēka ādai sārtumu piešķir hemoglobīns, augam molekulas centrā ir magnijs, cilvēkam – dzelzs. Pārējais daudz neatšķiras. Mēs arī augam Dieva dārzā, tikai esam to aizmirsuši."

Mežrozīšu tablete

Dakteris uzskata, ka desmit tabletes dienā, ko daudzi lieto, ir noziegums. Pilna bufete ar zālēm!

"Nav taču pētīta šo tablešu mijiedarbība, tātad sekas nav zināmas. Protams, ir medikamenti, bez kuriem neiztikt. Nav auga ar tik spēcīgu iedarbību, kas varētu, piemēram, veidot pietiekami daudz insulīna, lai novērstu pirmā tipa diabēta simptomus.

Farmācijā izmanto ārstniecības auga ideju – izpēta tā ķīmisko sastāvu, sintezē un ieliek medikamentā. Taču tas būtu tāpat, kā no mašīnas izņemt motoru, uzsēsties un censties braukt… Nekas neiznāks. Arī dziedināšanai nepieciešams viss augs – tajā ir papildu spēks."

Varētu iebilst – ir taču skaidri zināms, ko satur viena tablete, bet ar augu rīkojamies aptuveni. Izrādās, ne vienmēr. Piemēram, lai saņemtu gramu C vitamīna, vajag izvilkumu no 12 mežrozītes auglīšiem. Ber termosā, aplej ar 60 grādu siltu ūdeni, notur astoņas stundas. Šāds dzēriens stiprina organismu, ļauj izvairīties no saaukstēšanās, arī brūces un lūzumi dzīst ātrāk. Regulāri dzerot, uzlabojas asinsvadu elastība.

Zināms arī, ka ēdamkarotei baltā kārkla mizas, ja to novāra, ir tāds pats efekts kā 100 miligramiem aspirīna. Taču atšķirībā no aspirīna tas ir saudzīgs gremošanas traktam, jo satur miecvielas un flavonoīdus, kas aizsargā kuņģa gļotādu. Der pret galvas un locītavu sāpēm. 10 gramu mizas aplej ar puslitru ūdens, uz vidējas uguns vāra 5–6 minūtes. Atdzesē, nokāš.

Dakteris Tereško arī pats sevi ārstē ar augiem. Pirms kāda laika ļoti sāpēja locītavas, nevarēja pat pastaigāt. Labu laiku dzēra dažādus medikamentus, tomēr nelīdzēja. Tad ķērās pie radikāliem līdzekļiem – kādu laiku badojās, pēc tam atteicās no gaļas un piena produktiem. Dzēra kārkla mizas novārījumu un purva vārnkāju. Pagāja pāris mēnešu, un varēja spriņģot kā jauns zēns.

Vēzi, atkāpies!

"Nereti dzird par vēža slimnieka brīnumainu izdziedināšanos. Tomēr neatveseļojas tāpat vien. Cilvēks daudz dara pats. Iet pie ārsta, bet arī maina ēšanas principus, ņem talkā iedarbīgus augu preparātus, kustības, elpošanas vingrojumus. Onkologam vajadzētu vairāk stāstīt par nepieciešamību mainīt dzīvesveidu. Kaut vai ieteikt izlasīt Servena–Šreibera grāmatu Anticancer. Pretvēža dzīvesveids," uzsver Artūrs Tereško.

Fitoterapija var palīdzēt arī onkoloģiskas kaites gadījumā. Izmanto pat indīgos augus, piemēram, plankumaino suņstobru vai zilo kurpīti. Taču to drīkst darīt tikai saskaņā ar zinoša speciālista ieteikumiem!

Šiem augiem piemīt specifiska ārdoša iedarbību uz audzēja šūnām, kas, salīdzinot ar veselajām šūnām, ir mazāk izturīgas pret alkaloīdu darbību. Alkoloīdi ir vieni no indīgākajiem savienojumiem, tie iekļūst šūnā un, tēlaini izsakoties, sabojā šūnas slēģīšu sistēmu, tā saplok. Protams, preparāts iedarbojas arī uz veselo šūnu, tomēr uz vēža šūnu vairāk. Piemēram, zilās kurpītes preparāts ne tikai aptur audzēja augšanu, bet arī padara audzēja šūnas jutīgākas ķīmijterapijas iedarbībai. "Tātad varētu samazināt medikamenta devas, ja vien onkologi būtu gatavi sadarboties ar fitoterapeitiem, tomēr tas notiek reti," atzīst dakteris Tereško.

Dabā viss ir īpašs

Dakteris stāsta par rudenī vācamajiem augiem – jārok saknes un jālasa ogas. Pasmaida un piebilst: lieliskas saknes ir arī burkāni, kāļi, rutki un bietes.

"Biete ir varens ārstniecības augs, īsta veselības noliktava. Labi der, ja jāsamazina asinsspiediena līmenis asinīs, jo sula palīdz paplašināt asinsvadus. Nedrīkst dzert glāzēm, jāsāk ar pusi tējkarotes, palielinot līdz ēdamkarotei. Iedarbība ilgst sešas stundas. Ja pievieno arī citus augus, kas samazina asinsspiedienu, – vilkābeles ogas, dumbrāju zaķpēdiņu, kumeļpēdu, pļavas ģerāniju, iespējams iztikt bez medikamentiem asinsspiediena pazemināšanai. Vērts mēģināt īpaši tam, kurš tikai nesen uzzinājis, ka spiediens par augstu, un pie zālēm vēl nav ķēries," iedrošina ārsts.

Pamēģini tā!

Pētījumi pierāda – ja augu vāra vai aplej ar verdošu ūdeni, tā bioloģiski aktīvās vielas, kas satur lektīnus, zaudē aktivitāti. Lektīni aizsargā pret audzējiem un vīrusu slimībām. Tāpēc apliešanai der vien aptuveni 70 grādu karsts ūdens. Savukārt citus auga labumus bez vārīšanas nemaz nevar dabūt. Kā rīkoties?

Ja gatavo tēju no vairākiem augiem, kam nepieciešama dažāda pieeja, vispirms zālītes liek termosā un uzlej siltu ūdeni (līdz 60 grādiem), atstāj uz 2–4 stundām. Nokāš. Biezumus liek katliņā, atkal aplej ar ūdeni un vāra piecas minūtes. Tad abus šķidrumus salej kopā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!