Ielūkojamies Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) veidotās videogrāmatas "Es mīlu savu sirdi. Un Tu?" piektajā nodaļā, kur pludmales volejbolists Mārtiņš Pļaviņš atklāj savus paņēmienus, kā gādā par sirds veselību.

"Ja tev sirds nestrādās par visiem 100 procentiem, tad tu nevari vienkārši nodarboties ar sportu," teic volejbolists. Viņam galvenais līdzeklis sirds stiprināšanai ir fiziskās aktivitātes. "Tās nedrīkst būt par daudz un nedrīkst būt arī par maz. Jābūt individuālai programmai, pašam jāsajūt savs organisms – ko es varu uz doto brīdi un ko es nevaru." Mārtiņaprāt, traumu iemesls visbiežāk ir tas, ka savus spēkus nedaudz pārvērtē.

Ikdienā viņam ļoti būtiski šķiet izdzert optimālu daudzumu ūdens (katram gan tas atšķiras atkarībā no svara un fizisko aktivitāšu apjoma), jo tas palīdz organismam labāk funkcionēt.

Noskatoties video, uzzināsi arī, kas Mārtiņam palīdz daudz vieglāk uzsākt sezonu un kāda ir viņa ģimenē iecienītā banānu mafinu recepte.

Atgādinām, ka SPKC organizētās kampaņas "Mīli savu sirdi!" ietvaros izveidotajā videogrāmatā "Es mīlu savu sirdi. Un Tu?" ietvertas septiņu Latvijā zināmu cilvēku dzīvesveida receptes, kā rūpēties par savu sirdi. Tāpat katrs no grāmatas varoņiem dalās ar kādu savā ģimenē iecienītu, viegli pagatavojama un sirdij vērtīga ēdiena recepti. Portāls Rutks.lv no 7. līdz 13. decembrim katru dienu publicē pa vienam stāstam.

Noskatoties visu videogrāmatu, uzzināsi, kāda loma mūziķa Jorana Šteinhauera dzīvē ir staigāšanai un ko par sāli domā kardiologs Valters Stirna. Savukārt šefpavārs Normunds Baranovskis dalīsies ar oriģinālu brokastu recepti un atklās, kādēļ lielveikalā svarīgi vispirms noiet gar dārzeņu, nevis vistiņu stendu. Bet uzņēmēja Dagnija Brūvere stāstīs, kas viņas dzīvē ir galvenais – sirds vai prāts? Vēl varēsi noskaidrot, kā savu dzīvesprieku un sirds veselību vairo aktrise Ieva Aleksandrova-Eklone, kā arī izmēģināt žurnālistes Agneses Drunkas iecienītāko salātu recepti.

Videogrāmatas "Es mīlu savu sirdi. Un Tu?" citas nodaļas:

1. nodaļa: kardiologa Valtera Stirnas stāsts;
2. nodaļa: šefpavāra Normunda Baranovska stāsts;
3. nodaļa: uzņēmējas Dagnijas Brūveres stāsts;
4. nodaļa: aktrises Ievas Aleksandrovas-Eklones stāsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!