Foto: Privātais arhīvs
"Vai tu vispār kaut ko ēd?" Šis ir jautājums, ko Mila Kovaļeva saņem visbiežāk – gan tiekoties ar kādu, gan komentāros pie fotogrāfijām sociālajos tīklos. Sieviete stāsta, ka ēd "daudz un garšīgi", taču svari turpina spītīgi rādīt 42 kilogramu atzīmi. Februāra beigās Mila svinēs 37. dzimšanas dienu. Publiski stāstīt par savu pieredzi viņa nolēmusi divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, sevis dēļ, lai ar speciālistu palīdzību rastu iespējamās atbildes, kādēļ tā notiek. Otrkārt, lai vērstu sabiedrības uzmanību tam, ka kalsnums ne vienmēr nozīmē skaistumu. Nereti tas sagādā fiziskas sāpes un garīgu diskomfortu.

Komentāru lūdzām vairākiem ekspertiem: ārstei dietoloģei Irisai Oganesjanai, sertificētai uztura speciālistei Tatjanai Tepo, sertificētai uztura trenerei Irinai Černovai, psiholoģei Jeļenai Sidorovai un fitnesa trenerim Kārlim Vanagam.

Visi speciālisti uzsver: nepietiekama svara problēmai tiek veltīts krietni mazāk uzmanības nekā liekajam svaram. Turklāt nepietiekamu svaru labot ir daudz grūtāk, nepietiek ar to, ka cilvēks sāk ēst vairāk. Savukārt atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, kaut nedaudz, tomēr iespējams, samazinot apēstās pārtikas daudzumu.

Eksperti novērojuši: daudzi mēģina kaut ko atrisināt pašu spēkiem, tomēr kādā brīdī samierinās un vairs nerīkojas līdz brīdim, kad veselības stāvoklis sāk pamatīgi ietekmēt dzīves kvalitāti.

Speciālisti ir vienisprātis par to, ka kalsnuma problēmu, ja cilvēks to uzskata par problēmu, veido divas komponentes – fizioloģiskā un psihosomatiskā – un tas jārisina kompleksi. Bet nu par visu pēc kārtas.

"Februāra beigās man paliks 37 gadi, bet svari spītīgi rāda 42 kilogramus. Man sāp kauli, man ir sāpīgi pret kaut ko atbalstīties, ilgstoša sēdēšana mašīnā man izraisa sāpes, atliek vien pieskarties, tūlīt parādās zilumi. Daudzi tievumu pielīdzina skaistumam, sievišķībai un seksualitātei, bet es ar pārliecību varu sacīt, ka tajā nav ne viena, ne otra, ne trešā. Jā, var uzvilkt apspīlētu kleitu un izskatīties pievilcīgi, bet, kad to novelc, spogulī redzi, kā izspiežas ikkatrs tava ķermeņa kauliņš. Ja apgulies uz muguras, rodas iekrītošo gurnu efekts. Kad eju, es jūtu, kā gūžas locītavās griežas kauli, esmu kā staigājošs ģindenis. Vai zināt to teicienu par vīriešiem, kas nav suņi, uz kauliem nemetas? Tik kalsna es nejūtos seksuāla. Ballītē, tērpusies skaistā kleitā, – jā, bet gultā nepavisam ne."


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!