Foto: PantherMedia/Scanpix / Kadrs no video / PantherMedia/Scanpix / RIA Novosti/Scanpix

Latvijā vārds fitness tiek lietots visai atšķirīgu aktivitāšu apzīmēšanai, kas rada aplam daudz pārpratumu. Var izrādīties, ka viscēlāko nodomu vadīti šogad ķeries pie sporta nodarbībām, kas nemaz nav tev piemērotas, un, ja vēl tās vadīs pašpasludināts guru, ir lielas iespējas iedzīvoties pat veselības problēmās.

Kā izvēlēties piemērotas nodarbības?

Lielākā daļa fitnesa klubu piedāvā nodarbības fiziskās sagatavotības un veselības uzlabošanai. Nodarbību mērķis ir paaugstināt iesaistīto darba spējas, mazināt lieko svaru, uzlabot pašsajūtu un veselību, šajā gadījumā uzdevums nav (un tam nevajag būt) sagatavot dalībnieku bodibildinga sacensībām. Te nav ierobežojumu vecuma vai sagatavotības ziņā, bet slodzes un vingrinājumi tiek ieteikti atbilstoši dalībnieku interesēm un vajadzībām.

Kādam interese būs "ietikt vecajos džinsos", kādam atbrīvoties no muguras sāpēm, citam sagatavoties slēpošanas vai tūrisma sezonai. Šādas fitnesa nodarbības – vai tās būtu grupu, vai individuālās – būs pareizā izvēle tiem, kas novērtē savu veselību. Jautājiet klubos pēc jums piemērotām nodarbībām (labos klubos būs jāaizpilda anketa ar vēlmēm un iespējām, varbūt kādiem traucējumiem mērķu īstenošanā). Pavisam eleganta būs situācija, ja klubā, pirms atsākat nodarbības, tiks uzmērīti dati par tauku, muskuļu, ūdens un vielmaiņas rādītājiem, lai ieteiktu arī atbilstošu ēdienkarti.

Pieklājīgos klubos ievada treniņi trenera vadībā ietilpst abonenta maksā. Pārbaudiet internetā vai šim trenerim ir sertifikāts nodarbību vadīšanai. Varbūt ir vērts apgādāties ar treniņu programmu un kādu laiku padarboties trenera vadībā? Uz priekšu! Šāda izvēle būs drošs ceļš!

Treniņi sacensībām vai pašsajūtai?

Glancētos žurnālos redzam, kā uz skatuves kabarē tipa klubos dāmas peldkostīmos un augstpapēžu kurpēs sacenšas pozēšanā un muskuļu demonstrēšanā. Skatuvi rotā virsraksts – bikini fitness. Turpat klāt būs arī dūšīgi iespringušie vīri mazās peldbiksītēs, lai saņemtu sava eksterjera novērtējumu.

Šīs un līdzīgas darbības uz skatuves ar vārdu salikumu, kurā minēts fitness, ir sporta sacensības bodibildinga un citu federāciju vadībā. Tām piemīt visa sacensību spozme, publicitāte un intrigas par godīgu cīņu. Azarts, kaislības un riski, ka jau sportā – šī ir īstā izvēle tiem karstgalvjiem, arī dāmām, kas ir gatavi "sajust asins garšu mutē ". "Vienkāršam" fitnesa cienītājam, kurš var atļauties tikai divus līdz trīs treniņus nedēļā, neiesaku aizrauties ar sacensību fitnesa treniņu metodēm.

Profesionāli kultūristi trenējas katru dienu un citā darbā faktiski nestrādā. Piedevām viņu treniņu stāžs noteikti ir lielāks nekā tev, iemaņas, kā atgūties pēc slodzēm, un tam izmantotie līdzekļi paliek citiem neredzami, bet profesionāli lietoti tie dod rezultātu pieaugumu, kamēr tu, izpildot tos pašus vingrojumus, riskē ar spēku izsīkumu.

Treniņi šeit ir orientēti uz spēju pārsniegšanu, smagu darbu, paaugstinātu traumatismu, kā rezultātā ir augsts risks iedzīvoties veselības problēmās. Fiziskās īpašības tiek attīstītas nesimetriski, galveno uzmanību vēršot uz sacensībās augstāk vērtēto. Papildinot iepriekš minēto ar ekstrēmām diētām un organisma atūdeņošanu, pirms sacensībām, ir pilnīgi skaidrs, ka šīs treniņu metodes nevar kalpot par pamatu labas fiziskās veselības veidošanai.

Kur pārbaudīt, vai tavam trenerim ir licence treniņu nodarbību vadīšanai?

Latvijas Sporta federāciju padomes mājaslapā: www.lsfp.lv

Citus Mag.paed. Normunda Rozenšteina sportošanas padomus lasiet fitnesa konsultanta blogā: sportovesels.blogspot.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!