Ir pienākusi diena, kad mans mazais prieciņš vakaros paskatīties muļķīgus "TikTok" video un smukas ceļojumu bildes "Instagram" ir pārvērties par ko citu. Šī ir tā īpašā diena, kad algoritms sociālajās platformās ir izdomājis mani novest līdz baltkvēlei. Septiņpadsmitais iedvesmojošais citāts, desmitais iedvesmas cilvēks, kurš runā, kā gūt panākumus un nopelnīt naudu, fitnesa influenceris ar sešpaku vai lielu dupsi, live video no Bali ar jogas un meditācijas paraugdemonstrējumiem. Apsēžos un nodomāju – mūsu galva tik nežēlīgi tiek piepildīta ar smukām bildēm, panākumu svarīgumu dzīvē, naudas ietekmi un pamācībām, kā ātrāk sasniegt savus mērķus, kurus patiesībā nav iespējams sasniegt, pat esot Dieva kārtā. Še tev, mentālā higiēna un prāta attīrīšana. Kā tad lai iztīra to prātu un sakārto visu pa galvas plauktiņiem?

Mentālā higiēna šķietami izklausās dikti sarežģīti un vairākumam asociējas ar psihiatrisko klīniku un cilvēkiem baltos halātos, bet realitāte ir cita. Prāts un tā sakārtošana, ievirzīšana pareizajās sliedēs ir vairāk nekā svarīga. Mūsu ikdiena virzās arvien ātrāk, katra kustība prasa mazāk darbību, lai nonāktu pie mērķa. Informācijas ir arvien vairāk un vairāk. Beigu beigās mūsu prāts strādā mazāk un mazāk, jo tehnoloģijas visu izdara cilvēka vietā. Un mums sāk šķist, ka visas mūsu problēmas, arī emocionālās, sakārtos tehnoloģijas. Vēl ne, vēl drusku jāpagaida. Pagaidām ir jāturpina strādāt ar savu mentālo higiēnu, jātīra prāts tāpat kā zobi. Gan no rīta, gan vakaros.

Nedaudz par nemieru. Šodien pārtikas veikalā kundze ļoti asā tonī komentēja kasieres darbu un viņas profesijas nevērtīgumu. Aiz viņas kāds cits sāka burkšķēt piekrītošā tonī, kamēr es savā stoiciskajā mierā sapratu, ka šo tā neatstāšu, un nosvērtā tonī piebildu: "Lūdzu, esiet iecietīga pret kasieres darbu! Paskatieties no rīta uz sevi spogulī un pajautājiet sev, vai tiešām savu darbu darāt izcili un patiešām esat tik lieliska darba darītāja?" Šajā mirklī aiz manis stāvošā sieviete izdvesa piekrītošu: "Aha!" Kladzinātājkundze, protams, neko neatbildēja...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!