Biroja krēslā, mājās uz dīvāna vai viesībās pie galda – sēžot mēs pavadām lielāko daļu dienas, nereti ceļgalos kājas sakrustojot. Taču ko šī poza var nodarīt veselībai?

Paaugstināts asinsspiediens

Sēdēšana sakrustotām kājām ilgāk par piecām minūtēm nedaudz palēnina asinsriti kāju apakšējā daļā, tādēļ rodas augstāks spiediens no ceļgaliem līdz krūtīm un asinsspiediens paaugstinās. Taču pāris minūtes pēc pozas maiņas tas atgriežas normas robežās.

Bieds locītavām

Bieža un ilgstoša kāju krustošana rada papildu saspringumu gūžas locītavām. Tas var palēnināt asins cirkulāciju šajā reģionā, līdz ar to piegādājot arī mazāk locītavu darbībai nepieciešamo barības vielu un skābekļa. Šādā pozā neiesaka sēdēt, ja ievietota gūžas protēze vai pēdējā gada laikā bijusi iegurņa operācija.

Var rasties diskomforts arī ceļgalu locītavās, it īpaši tad, ja tās jau iepriekš skārušas veselības problēmas. Taču britu zinātnieku pētījumi liecina, ka kāju krustošana locītavas ietekmē nelabvēlīgi tikai tad, ja šādā pozā sēdēts vairāk par trim stundām dienā.

Stājas grāvējs

Cilvēki, kuri ceļos sakrustotām kājām sēž ilgstoši, biežāk veidojas nepareiza stāja, proti, noapaļota muguras augšdaļa un pleci. Tāpēc, sēžot šādā pozā, allaž jāatceras par pareizu stāju – taisnu muguru, izvērstām krūtīm un brīvi nolaistiem pleciem. Tad stājas problēmas nepiemeklēs.

Vēnu problēmas

Kāju krustošanas vietā rodas papildu spiediens, pasliktinās cirkulācija, kas ilgtermiņā var sekmēt kāju vēnu sieniņu pavājināšanos. Ja vēnas jau ir bojātas, asinis tajās var nevienmērīgi uzkrāties. Taču, ja ikdienā ar kāju vēnām problēmas nav novērotas, sēdēšana sakrustotām kājām vēnu varikozi neizraisīs.

Muguras sāpes

Sēdēšana ceļos sakrustotām kājām vairākas stundas dienā liek ķermeņa augšdaļai nosliekties uz vienu pusi, un tas var novest pie iegurņa kaulu rotācijas. Iegurnis ir mugurkaula balsta pamats – ja tajā rodas problēmas, mugurkaulam tiek radīts papildu spiediens, kas var novest pie muguras apakšdaļas un vidusdaļas sāpēm. Līdzko sajūti kaut nelielu diskomfortu, maini pozu!

Visu ar mēru!

Kāju krustošana ceļgalos, ja nav pārspīlēti ilgstoša, veselībai kaitējumu nerada, vien spēj pastiprināt jau esošās problēmas. Taču speciālisti mudina ilgstoši nesēdēt nevienā no pozām, bet gan ik pēc pusstundas piecelties kājās un izkustināt, izstaipīt visu ķermeni, lai tas nezaudētu savas funkcijas.

Konsultējusi "Klubs 4" fizioterapeite Liene Rozentāle-Amoliņa.

Raksts publicēts sadarbībā ar žurnālu "Veselība". Lasi jaunāko numuru!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!