Foto: Shutterstock
Arvien vairāk cilvēku izvēlas izslēgt gaļu no sava ikdienas uztura. To iespējams aizstāt ar dārzeņiem, pākšaugiem un sojas produktiem. No gaļas jau gadiem atteikušās arī divas sabiedrībā pazīstamas veģetārietes – veģetāra uztura skolas vadītāja Dita Lase un modes māksliniece Šeila Andersone. Kāpēc šāda izvēle tika izdarīta, kā viņu uzturs atšķiras no citu un kādus kulinārijas ieteikumus viņas var sniegt no savas virtuves?

Pākšaugu plašās iespējas

Ar savu ikdienas ēdienkarti un ieteikumiem dalās veģetāra uztura skolas vadītāja Dita Lase.
Ir jāiet veikalā un drosmīgi jāņem viss, kas piesaista un iepriekš nav pagaršots, gan jau, ka atnākot mājās, būs iespējams atrast veidu, kā to pagatavot. Tad, kad ir daudzveidība, tiek uzņemtas dažādas uzturvielas un tas ir vēl svarīgāk par to, ēd vai neēd gaļu.
Dita Lase

Veģetārais lēcu un rīsu plovs ar dārzeņiem

Foto: Māris Lapiņš
Veģetāru ēdienu cienītājiem šis plovs noteikti būs pārsteidzošs atklājums, taču tā labo garšu salikumu noteikti novērtēs arī gaļēdāji. Plovam ekosotisku garšu un patīkamu krēmīgumu piešķir kokosriekstu piens, savukārt lēcas un rīsi rada nepieciešamo sātīgumu. Ēdiena labākās garšu spēles izcels "Lielvārdes Citra alus" un "Lielvārdes Ozolu alus", turklāt plovs lieliski garšos gan jau tikko pagatavots, gan jau nedaudz atdzisis.

Lasīt vairāk

Pavisam zaļie salāti ar pupiņām, zirnīšiem un valriekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Cik vasarīgi un tieši laikā uz pākšaugu sezonas sākumu! Pupiņu pākstis un jaunie zaļie zirnīši garšos vēl eksotiskāk, kad tiem pievienos paša gatavotu miso mērci. Zaļie salāti ar pikantumu, kas spirdzinās garšas kārpiņas.

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa meksikāņu gaumē

Foto: Shutterstock
Uhh, zupiņa ar pupiņām, papriku un meksikāņu garšvielām – pikanta, sātīga un sildoša!

Lasīt vairāk

Veģetārā pica ar cukīni, sēnēm un sarkano sīpolu

Foto: Shutterstock
Pavisam vienkārši pagatavojamas picas darbadienu vakaram, kad virtuvē negribas pavadīt ilgu laiku. Uz tortiljas loksnēm izkārto viegli apceptas sēnes un cukīni, bet pēc tam – cepeškrāsnī iekšā. Nebūs nepieciešams pat jaukt picas mīklu.

Lasīt vairāk

Cukīni un tomātu sacepums


Foto: Shutterstock
Cukīni vai kabaču sacepums ar tomātiem un sieru labi garšos gan tāpat, gan kā piedeva grilētai gaļai. Izmēģini šo recepti!

Lasīt vairāk

Krāsainais dārzeņu sacepums

Foto: Shutterstock
Dārzeņu sacepums ar fetas sieru un balzamiko.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem

Foto: Shutterstock
Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem – recepte, kas noderēs gan gavētājiem, gan tievētājiem, gan klasisku garšu salikumu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Smūtijs, kas glābs pēc jestrām svinībām

Foto: Shutterstock
Nekas tā neuzlabo pašsajūtu pēc kārtīgām svinībām kā vitamīniem un antioksidantiem bagāts smūtijs. Šī būs lieliska paģiru recepte ne tikai pēc Jāņiem, bet jebkurām citām svinībām, kad grādīgie dzērieni lietoti krietni vien vairāk, nekā organisms spēj izturēt.

Lasīt vairāk

Veģetārais čili

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Tradicionāli
čili con carne
gatavo no maltās gaļas, taču nezinātāji pat nepateiks, ka šajā receptē no gaļas nav ne kripatiņas, jo tā aizstāta ar soju, tāpēc netrūkst ne sātīguma, ne arī tipiskā garšvielu pikantuma.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!