Foto: Shutterstock

Liekais svars ir izplatīta problēma visā pasaulē. Arī Latvija nav izņēmums. Diemžēl tas ne vien kaitē izskatam un pašapziņai, bet arī apdraud veselību – virssvars ir nopietns riska faktors sirds un asinsvadu slimībām, cukura diabētam, locītavu problēmām un citām kaitēm. Tāpat jāatceras, ka problēmas var sagādāt arī pārāk strauja atbrīvošanās no liekajiem kilogramiem. Lai mācītos pareizi uzturēt sevi labā formā, vairāku nedēļu garumā sekosim veselības centra Vivendi jaunās programmas liekā svara mazināšanai dalībniecei Vijai.

Programma balstīta integrētā komandas pieejā, strādājot ar pārmērīgas ēšanas psihoemocionālajiem iemesliem, uztura un fizisko aktivitāšu ikdienas paradumu maiņu. Grupas atbalsts nodrošina lielāku efektivitāti mērķu sasniegšanā. Tā ir paredzēta cilvēkiem, kas cieš no liekā svara, pašapziņas un dzīves kvalitātes zuduma saistībā ar virssvaru, kompulsīvās ēšanas, psihosomatiskiem traucējumiem un fiziskām slimībām, kuru izcelsmē ir paaugstinātas ķermeņa masas risks (cukura diabēts, augsts asinsspiediens u.c.).

Virssvara programma norit trīs posmos - veselības stāvokļa novērtējums, lekcijas un atbalsta grupu nodarbības programmas norises laikā un individuālās konsultācijas programmas noslēgumā.

Foto: Foto no personīgā arhīva

Vija

Dalība programmā: 1. nedēļa
Vecums: 49 gadi
Augums: 169,5
Lielākais svars, kāds ir bijis 95 kg
Pašreizējais svars, uzsākot dalību programmā: 90,5kg
Mērķis sasniegt svaru 73 – 75 kg.

"Jaunībā biju slaida, varēju ēst ko gribu, cik gribu, kad gribu. Viena lieta, par ko biju pārliecināta, ka man ir lieli, masīvi kauli. Grūti par to spriest, taču par smalku, sīku mani nosaukt nevar.
Svara problēmas sākās pirms kādiem 15 gadiem, parādījās pirmie liekie kilogrami, riepiņas. Svars it kā nemanot, taču pieauga. 

Ievēroju ļoti daudzas un dažādas diētas, drastiskus ierobežojumus, kuri radīja tikai nevajadzīgu stresu organismam. Noturīgu rezultātu diemžēl nebija, svars ātri vien atgriezās un ar uzviju.
Protams, jutu, ka nevaru aktīvi sportot, parādījās smaguma sajūta, sāpes mugurā.
Sāku regulāri nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, nopirku abonementu uz ūdens aerobikas nodarbībām, kuras cītīgi apmeklēju divus gadus, iespējams, ka jutos labāk, taču svars (kā ideālais partneris) stāvēja uz vietas, dari ko gribi – nekā.

Ar katru dienu vairāk man sāka nepatikt savs spoguļattēls, arī garderobe bija jāmaina (sāka sarauties drēbes), svaru bultiņa vai nu stāvēja uz vietas, vai norādīja uz svara pieaugumu.
Sapratu, ka pati galā netikšu ar savu problēmu, tāpēc meklēju iespēju tās risināšanai.
Programmā ar mani darbojas uztura speciālists, psihoterapeits, fizioterapeits, kuri komandā veic kopīgi izstrādātas programmas plānu, kas palīdzēs man sasniegt vēlamo svaru.

Esmu sapratusi, ka visa vaina ir nepareizs uzturs. Viss ir ļoti vienkārši – vari ēst daudz, bet svarīgi ir ko ēd. 

Man, kā cilvēkam, kurš neievēroja ēšanas režīmu, tas bija liels atklājums, ka, ja pareizi ēd – tad tievē, ja neēd, organisms – veido rezerves. Bija dienas, kad mana pirmā ēdienreize varēja būt vēlā pēcpusdienā vai vakarā, ēdiena daudzums – bez jebkādas kontroles, sāta sajūtas nebija.
Speciālistu padomi ir radījuši manā dienas režīmā kārtīgu apvērsumu – brokastis, pusdienas, uzkodas, vakariņas, neiztikt bez fiziskām aktivitātēm, vingrošanas, ūdens dzeršanas.

Pirmās dienas pagāja ar "riktīgu" apjukumu, es varu ēst, cik gribu, bet ko? Un te nu ir ļoti svarīgi, lai nebūtu viens šajā grūtajā darbā, nu noteikti komandas darbs ir tas, kas mobilizē, stimulē, neļauj padoties slinkumam, varam izrunāt dažādas radušās problēmas, mēs dalāmies ar padomiem, jokojamies un kopīgi, katra savu mērķu vadīta, virzāmies uz priekšu 

Pirmās nedēļas beigās mīnuss – 0,5 kilogrami, arī tas ir rezultāts, bet priekšā grūts darbs."

Uztura speciālistes Lienes Sondores komentārs:

Lai arī mūsdienās ir tik daudz informācijas par veselīgu uzturu, izrādās, cilvēkam ir ļoti grūti informācijas gūzmā orientēties un saprast, kas no visa minētā attiecas uz viņu. Tā bija arī Vijas gadījumā: ir skaidrs, ka kaut kas ir jāmaina, bet nav īsti skaidrs, kā to izdarīt. Tāpēc sākām ar bāzes lietām. Kāpēc ir tik svarīgi ieturēt brokastis? Kāpēc ir jādzer ūdens? Ja gribas našķus, tad, kāda būtu piemērotākā izvēle viņas situācijā? Izprotot iemeslus, kāpēc kaut kas ir jāmaina, kļūst vieglāk to realizēt dzīvē, pat, ja pārmaiņu ieviešana nepadodas viegli. Zināmā mērā veselīgi ēst nozīmē spēt parūpēties par sevi. Un to Vija tagad mācās ar mūsu - speciālistu, un pārējo grupas dalībnieču palīdzību.

.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!