Foto: Privātais arhīvs

Tatjana Bičika (55 gadi), kura jau četrus gadus mēģina uzveikt ļaundabīgu ādas audzēju ar metastāzēm, saka, ka pašlaik emocionāli jūt milzīgu spriedzi, jo zāles, kas varētu glābt viņas dzīvību, ir atrastas, taču līdzekļu to iegādei nepietiek. Aptuveni 109 tūkstoši eiro – tāda ir summa, kas nepieciešama gadu ilgam ārstniecības kursam. Daļu summas Tatjanai ar ģimenes palīdzību jau izdevies savākt, taču ar to ir krietni par maz, portālam Rutks.lv stāsta viņas meita Jana Bičika.

Tatjana 32 gadus nostrādājusi Siguldas bērnudārzā "Pīlādzītis" par pavāri, izaudzinājusi dēlu un meitu, kuri abi kļuvuši par farmaceitiem. Vēl pirms četriem gadiem viņa kopā ar vīru, meitu un mazmeitiņu dzīvoja sakārtotu un laimīgu dzīvi Siguldā. Strādāja, rosījās dārzā, pieskatīja mazmeitiņu. Taču, kad Tatjana, meitas mudināta, nolēmusi pārbaudīt aizdomīgu dzimumzīmi un izdzirdējusi ārsta slēdzienu, dzīve piepeši pārvērtusies ļaunā murgā – melanoma, ļaundabīgs ādas audzējs, turklāt ar metastāzēm.

Visa sākums – nevainīga dzimumzīmīte

"Mammai visu mūžu uz kreisās kājas apakšstilba bija dzimumzīme, ap centimetru diametrā. Krāsa dzimumzīmei bija gaiši, gaiši brūna. 2011. gadā tā sāka mainīt savu krāsu – kļuva tumšāka un tumšāka, līdz kļuva zili melna. Parādījās neliela nieze. Es dzīvoju Rīgā, bet mamma nekad neko neteica, visu laiku staigāja ar biksēm, tāpēc pamanījām drusciņ novēloti. Kad es to pamanīju, uzreiz pierakstīju pie onkologa ķirurga. Pirmo reizi mammu operēja dakteris Georgijs Kočiašvilli 2011. gada jūlijā," atceras meita.

Šo četru gadu laikā Tatjana ir pārcietusi jau piecas smagas operācijas, saņēmusi imūnterapiju, izmēģinājusi arī netradicionālas metodes, taču slimība nepielūdzami turpina progresēt.

Foto: Privātais arhīvs

"Pēdējās operācijās pagājušā gada maijā un jūnijā izgrieza metastāzi uz kājas un visus limfmezglus cirkšņa rajonā. Mammai pusgadu bija darba nespējas lapa, jo kājai operējot bija traumēts nervs – tā bija nejutīga. Mammai piešķīra 2. invaliditātes grupu. Par laimi, jutība pamazām atgriezās. Mamma gribēja atsākt strādāt, bet tad datortomogrāfijā atklāja metastāzes iekšējos orgānos. Šā gada 11. janvārī bija paredzēta vēl viena operācija, lai likvidētu metastāzes liesā un aknās, bet ārsts to veikt atteicās," stāsta Tatjanas meita.

"Ārsts teica, ka neriskēs, jo metastāzes ir arī krūškurvī. Ja mēģinās izoperēt – imunitāte kritīsies, metastāzes strauji ies tālāk, viņa nomirs ātrāk. Protams, mamma bija šokā. Aizgāja no darba, jo saprata – varbūt laika ir atlicis pavisam maz. Turklāt viņa nedrīkst slimot ar vīrusiem, kas bērnudārzā nav retums, jo tie pazemina imunitāti un dod vēzim spēku.

Mamma visus šos gadus lietoja Latvijā radītās pretvēža zāles "Rigvir" – trīs mēnešus pēc katras operācijas pa trīs ampulām katru mēnesi. Tad pa vienai ampulai reizi mēnesī. Lietoja arī visādus antioksidantus, vitamīnus, bebru dziedzeru uzlējumu, bērza melnās piepes ekstraktu "Befungīnu", šitaki sēnes, zemestauku sulu, no Vācijas vestu balto āmuļu indi saturošu līdzekli špricējamā veidā – nekas no tā visa nelīdzēja."

Pašlaik ārstu konsīlijs ir lēmis par turpmāko ārstniecību ar medikamentiem, kas ik mēnesi izmaksā vidēji 9106,68 eiro, bet gadā ārstniecības kursam kopumā nepieciešami 109 280,34 eiro. Saskaņā ar starptautiskajām vadlīnijām terapija ar zālēm, kas satur aktīvo vielu pembrolizumabu, ir atbilstošākā un efektīvākā terapijas izvēle Tatjanas gadījumā.

Foto: Privātais arhīvs

Citās valstīs šīs zāles pacienti saņem bez maksas

Tatjana vērsusies ar iesniegumu Nacionālajā Veselības dienestā, kas 15. februāri sniedzis atbildi, ka valsts ik mēnesi līdzfinansēs ārstniecību līdz 1185,72 eiro apmērā, savukārt Tatjanai pašai jāmaksā aptuveni 7 920,96 eiro. Tatjana ar ģimenes atbalstu atradusi zālēm 20 tūkstošus eiro, taču pilnam ārstniecības kursam vēl vajadzīgi aptuveni 75 tūkstoši eiro. Diemžēl Tatjanai nav daudz laika gaidīt, ārstniecība jāuzsāk pēc iespējas ātrāk.

Sieviete vērsusies arī Veselības ministrijā ar lūgumu rast risinājumu šajā situācijā, jo daudzās valstīs zāles apmaksā valsts, taču pagaidām atbilde nav saņemta.

"Neskatoties uz smago slimību, mamma fiziski jūtas ļoti labi. Slimība viņas dzīvi redzami neapgrūtina, nemaz nevar pateikt, ka ir tāda diagnoze," saka Jana. "No paša rīta apmēram stundu veic savus iemīļotos cigun vingrojumus. Tagad sākās darbi dārzā. Mamma plāno stādīt siltumnīcā tomātus un gurķus. Brauc ar riteni iepirkties uz tirgu. Kamēr es strādāju aptiekā Rīgā, pieskata savu mazmeitu.

Citreiz aizved Martu uz vijoles un klavierspēles nodarbībām Siguldas mūzikas skolā. Dodas garās pastaigās ar suni. Cilvēks it kā pilnvērtīgi dzīvo, taču realitāte ir skarba – ja mamma nesaņems ārstēšanu, aizies viņsaulē aptuveni gada laikā. Tāpēc mēs, visa ģimene, katru dienu sūtām vēstules ar lūgumu palīdzēt, liekam uz automašīnām lapiņas gan Siguldā, gan Rīgā cerībā savākt nepieciešamo naudu."

Ģimene lūgusi palīdzību arī labdarības organizācijai "Ziedot.lv", kas jau uzsākusi ziedojumu vākšanas kampaņu, aicinot cilvēkus palīdzēt. Pašlaik savākti gandrīz 8000 eiro.

Kamēr nauda vēl ir, Tatjana katru trešo nedēļu brauc uz Rīgas Austrumu slimnīcas Onkoloģijas centru pie onkoloģes ķīmijterapeites Evas Vecvagares, lai saņemtu zāles. Tās ievada vēnā, un procedūra ilgst apmēram 30–40 minūtes.

"Mamma zāles ļoti labi panes, blakusparādību nav – mati nekrīt, nekas nesāp, vemšanas nav. Tās ir vienīgās zāles, kas palīdz pie metastātiskās melanomas, kad ir BRAF gēna negatīvā mutācija. Ļoti žēl, ka vienīgās zāles, kas palīdz, bez kurām cilvēks nevar izdzīvot, mūsu valsts neapmaksā. Vācijā, Anglijā, Itālijā un citur šīs zāles cilvēks saņem bez maksas," stāsta meita.

Tatjana zāles saņēmusi jau trīs reizes. Nākamā būs 11. maijā. Meita atklāj, ka mammas analīžu rezultāti ir labāki. Lielā pārbaude, kad varēs spriest ko vairāk, gan būs tikai 8. jūlijā.

Katru reizi par vienu pulvera ampulu injicējamā zāļu šķīduma pagatavošanai nākas šķirties no 2023,71 eiro. Nepieciešamā zāļu deva atkarīga no ķermeņa svara – Tatjanai, kura sver 75 kilogramus, ikreiz vajadzīgas trīs ampulas. Tie ir 6071,13 eiro.

Nedēļu pirms kārtējās zāļu ievadīšanas ģimene nepieciešamo medikamenta devu pasūta Onkoloģijas centrā esošajā aptiekā.

Tatjana saka, ka vēl ļoti grib dzīvot, būt kopā ar saviem mīļajiem. Sašļukt un padoties slimībai viņa negrasās, paužot cerību, ka saņems atbalstu savā nebūt ne vieglajā cīņā ar smago slimību.

Ziedošanas iespējas

Ziedot Tatjanai visvienkāršāk iespējams "Ziedot.lv" mājaslapā – šeit.

Var arī pārskaitīt šādi:

Fonds "Ziedot.lv"
Reģ.nr.: 40008078226

Noteikti jānorāda mērķis: Palīdzība Tatjanai Bičikai

Banku konti:

  • Swedbank: LV95HABA0551006150241, bankas kods: HABALV22
  • SEB: LV86UNLA0050014286045, bankas kods: UNLALV2X
  • Nordea: LV19NDEA0000082343510, bankas kods: NDEALV2X
  • Citadele: konta nr: LV64PARX0012713470002, bankas kods: PARXLV22
  • Norvik Banka: LV42LATB0002010114928, bankas kods: LATBLV22
  • DNB Banka: LV53RIKO0002013321645, bankas kods: RIKOLV2X
  • Latvijas pasts: LV05LPNS0001003230983
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!