Foto: Shutterstock
Drošība pirmajā vietā! Baudot neaizmirstamas slēpošanas brīvdienas kalnos, ir vairāki noteikumi, kas jāievēro, lai nesavainotos, pasargātu sevi un lieliski pavadītu laiku uz slēpēm vai snovborda dēļa. Tā kā sezona daudzviet jau sākusies, tos der vēlreiz atkārtot.

1. Sagatavošanās. Pirms braukšanas izveido vajadzīgo lietu sarakstu un pārbaudi, vai nekas nav aizmirsts – ekipējumam jābūt labā kārtībā, lai nesavainotos un varētu izbaudīt atpūtu. Tāpat, ja brauciens plānots laicīgi, vēlams vismaz mēnesi iepriekš atjaunot abonementu sporta zālē vai baseinā, lai būtu labā formā un nepārpūlētos. 

2. Iesildīšanās un fiziskā sagatavotība. Gan iepriekšējie treniņi, gan iesildīšanās pirms došanās trasē, palīdzēs izvairīties no sāpošiem muskuļiem un savainojumiem, kā arī ļaus labāk koncentrēties un "sagrupēt" ķermeni brauciena laikā. 

3. Jāievēro FIS jeb starptautiskie slēpošanas federācijas noteikumi, kas paredz neapdraudēt citus, ievērot distanci un ātrumu, atbilstoši savām spējām, neapdraudot priekšā braucošos, kā arī, ja pārvietojies kājām, jāiet gar trases malu, jāievēro norādes un zīmes, tāpat jāspēj sniegt pirmā palīdzība.

4. Obligāti jāvalkā ķivere. Mūsdienās ķivere ir pašsaprotama slēpotāja un snovbordista ekipējuma sastāvdaļa, kas tiešām pasargā, esot uz kalna. Īpaši jāpieskata, lai ķivere galvā būtu bērniem!

5. Drošs ekipējums labā kārtībā. Gandrīz katrs piektais negadījums uz kalna notiek nepareiza vai salūzuša ekipējuma dēļ, tādēļ mūsdienīgs un labā kārtībā esošs aprīkojums ir ļoti būtisks slēpotāju un snovbordistu drošībai. 

6. Aizsargi. Tiem, kam patīk ekstrēmāki triki un "freestyle" braukšana, noteikti jāpadomā arī par aizsarglīdzekļiem mugurai, ceļiem un elkoņiem – tiem jābūt obligātai ekipējuma sastāvdaļai, dodoties uz kalnu brīvdienās. 

7. Apdrošināšana. Ceri uz labāko, sagatavojies ļaunākajam – pirms došanās brīvdienās slēpot, noteikti vērts iegādāties apdrošināšanas polisi, kas paredz segt ārstēšanas izdevumus slimību, lūzumu vai citu nelaimju gadījumos, lai mierīgi varētu baudīt brīvdienas. 

8. Alkohola aizliegums. Iedzēris trasē? Pilnīgi noteikti - nē! Tas apdraud gan citus, gan sevi. Karstvīna un citu grādīgo dzērienu baudīšana jāatliek uz vakaru kūrortā vai krodziņā. 

9. Iegaumē neatliekamās palīdzības un glābēju tālruņa numuru attiecīgajā valstī

10. Domā pirms dari! Apzinies risku un savus spēkus.

Vairāk par drošību slēpojot vai snovojot lasi: press.snowtrex.co.uk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!