Foto: PantherMedia/Scanpix
Lasītāja jautājums: Esmu diezgan aktīvs sportotājs, bet nu jau vairākus gadus mokos ar sāpēm, kas rodas pēc vakara krosa labās kājas apakšstilba priekšējā daļā ( precīzu anatomisku vārdu nepateikšu ). Nesaprotu, kas par vainu. Kreisajai kājai viss kārtībā. Kāds saka, ka kaula plēve pie tā vainīga, cits iesaka dārgas smēres, bet nekas līdz šim nav palīdzējis. Citreiz sāpes skrienot ir tādas, ka jāpāriet soļos, jo tad tik traki nesāp. Esmu pat griezies pie sporta ārsta, bet arī viņš tik plātīja rokas, un teica, ka varot būt 100 – iem vainu. Varbūt pēc pieredzes kāds varētu pateikt kas man jādara, vai kur man jāgriežas lai risināto šo problēmu ?! Ja tas ir ārstējams, tad kā ?

Konsultē: fizioterapeits Jānis Lācis:

Svarīgi būtu zināt, kura daļa tieši ir sāpīga, cietā kaula daļa (apakšstilba priekšējā virsmā, kas atrodas iekšmalā), vai mīkstā (muskuļa) daļa, kas atrodas apakšstilba priekšējā virsmā, kas vērsta sānis, uz ārmalu.

Pēc apraksta izskatās pēc pārslodzes traumas, kas var būt osteīts, periosteīts (kaula vai kaula plēves iekaisums) - visbiežāk rodas, ja slodze pieaugusi strauji, kā arī netrenētiem cilvēkiem, uzsākot intensīvus skriešanas treniņus. Iespējamas arī muskuļu pārslodzes traumas.

Šādā gadījumā iesaka konsultāciju pie sporta ārsta, ko jau esiet veicis, kā arī iesaka konsultēties pie traumatologa, ortopēda. Tad arī precīzāk varētu noskaidrot, kāda ir problēma.

Terapija hroniskā pārslodzes gadījumā var ietvert apakšstilba muskuļu stiepšanu, masāžu, teipošanu, aukstumu pēc aktivitātes.

Parasti pie pārslodzes traumām nepieciešams samazināt esošo slodzi un pēc aktivitātes uz sāpošo rajonu paturēt aukstumu, ledu uz 15 min., vai pārtraukt treniņus uz vismaz 2 nedēļām, un pēc tam pakāpeniski atsākt iepriekšējo slodzi.

Fizioterapeits var palīdzēt novērtēt muskuļu spēku ap potītes, ceļa, gūžas locītavu, iegurni, pēdas novietojumu, kam ir svarīga nozīme svaru nesošā pozīcijā, kad skrienat, lai būtu pareizs slodzes sadalījums uz kājām. Faktori ir arī apavi ko valkājat skriešanas laikā, virsma pa kādu skrienat (iespējams, nepieciešams skriešanai izvēlēties mīkstāku segumu, piem., meža takas, ja pašreizējais maršruts ir pa asfaltu.)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!