Foto: Shutterstock

Šodien topā ir aktīvs un veselīgs dzīvesveids, turklāt visos vecumos. Arvien vairāk cilvēku, kam "pāri ...", nodarbojas ar sportu, dejām, jogu, peldēšanu. Kādi ir ieteikumi un ierobežojumi nodarbībām trīsdesmitgadniekiem, četrdesmitgadniekiem, tiem, kam 50 un jau 60? Par to "Delfi" stāsta fizioterapeite un fitnesa trenere, kura vada grupu nodarbības senioriem.

Galvenais princips: nenodarīt sev pāri

Fizioterapeite Olga Abecedarska uzsver – ja fitnesa nodarbībām ir ierobežojumi (un te nav runa par vecumu, bet veselības stāvokli un dzīvesveidu), tad ārstnieciskā fizkultūra der pilnīgi visiem, pat cilvēkiem, kas pārcietuši infarktu un insultu.

“Ja pie manis atnāk cilvēks ar sūdzībām par veselību, piemēram, “lēkā” asinsspiediens, sāp celis vai mugura, es konsultēšu un došu profesionālas rekomendācijas. Tāpat viņam tiks izstrādāta individuāla treniņprogramma. Parasti tās ir 10 nodarbības, un šajā gadījumā katram pacientam atsevišķi tiek veltīta uzmanība. Pēc tam viņi, individuāli apguvuši nepieciešamos vingrinājumus, pēc šīs programmas jau var vingrot patstāvīgi.”

Lai tiktu uz ārstnieciskās vingrošanas nodarbībām, nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums. Un tad jau medicīnas iestāde uzņemas atbildību par pacienta veselību. Galvenais princips, saprotams, ir “nenodarīt pāri”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!