Foto: PantherMedia/Scanpix

Arī došanās garās pastaigās ir labs izkustēšanās veids un tam ir daudz plusu – tu uzturies svaigā gaisā, vari baudīt apkārtni un atslēgties no ikdienas rūpēm, risks gūt traumas ir ārkārtīgi niecīgs, šī aktivitāte ir piemērota jebkurā vecumā, nav nepieciešams īpašs ekipējums, vien ērti apavi… Daudzi gan nezina, ka staigāšana ir arī labs veids, kā atbrīvoties no liekajiem tauciņiem. Portāls Fitday.com apkopojis četrus padomus, kas, dodoties pastaigās, ļaus sadedzināt pēc iespējas vairāk kaloriju.

1. Ej raitā solī

Nesteidzīga pastaiga, protams, ir lielisks veids kā relaksēties un izvēdināt galvu, taču vidukļa apkārtmēru tā diemžēl samazināt nepalīdzēs. Ja vēlies ne vien baudīt dabu, bet arī patrenēt sirds un asinsvadu sistēmu un dedzināt liekos tauciņus, tev jāiet visai raitā tempā. Izvēlies tāda ātruma soli, lai varētu neaizelsies turpināt sarunu ar pastaigas biedru (ja tāds ir), taču būtu jūtams, ka pastaiga prasa zināmu piepūli.

Seko līdzi, lai ejot kustas arī rokas – pārmaiņus viena uz priekšu, otra atpakaļ. Tas gan lielākajai daļai cilvēku notiek dabiski. Atceries – lai pastaiga nāktu par labu figūrai, tai ir jārada zināma piepūle! Pēc efektīvas pastaigas tev vajadzētu just patīkamu nogurumu gluži kā pēc treniņa.

2. Seko līdzi kaloriju patēriņam

Tagad ir pieejams daudz dažādu aplikāciju, kuras var bezmaksas augšupielādēt mobilajā tālrunī, lai sekotu līdzi kaloriju patēriņam sportojot. Viena no populārākajām pašlaik ir Endomondo. Balstoties un tavu ātrumu un noieto distanci, aplikācija izrēķina, cik kaloriju esi patērējis pastaigas laikā. Informētība ir viens no pirmajiem soļiem ceļā uz pārmaiņām, jo tā motivē sasniegt aizvien labāku rezultātu. Zinot, cik daudz kaloriju pastaigas laikā parasti sadedzini, vari palielināt iešanas tempu vai distanci, lai dedzinātu vēl vairāk kaloriju.

3. Dodies augšup

Viens no efektīvākajiem veidiem, kā palielināt kaloriju patēriņu, ir staigāt augšup un lejup pa paugurainu reljefu. Uzkāpjot kādā pakalniņā, uzreiz sajutīsi, ka tas tev prasījis lielāku piepūli, nekā iešana pa līdzenu reljefu. Staigāt pa paugurainu reljefu turklāt ir arī interesantāk, jo, tiekot augšā pakalniņā, ikreiz paveras jauns skats. Nav obligāti jābrauc ārpus pilsētas, lai dotos šādā pastaigā – arī parkos mēdz būt pakalniņi un ceļš bieži vien vijas te augšup, te lejup.

4. Pievieno fiksos intervālus

Tāpat kā daudzi dara skrienot, arī pastaigu var pārvērst par sava veida intervāla treniņu, kad iešana normālā tempā mijas ar iešanu ātrā tempā. Piemēram, pirmās trīs līdz piecas minūtes ej mierīgā tempā, iesildies, tad piecas līdz astoņas minūtes ej savā ierastajā tempā, bet pēc tam, cik ilgi vari, pamatīgi pieliec soli. Jābūt sajūtai, it kā tu gandrīz skrietu. Pēc tam atkal kādu gabalu pasoļo savā ierastajā tempā. Un tā visu pastaigas laiku – lai iešana vidējā tempā mijas ar iešanu ātrā tempā. Šādi kalorijas deg ļoti labi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!