Foto: PantherMedia/Scanpix

Kļūst diezgan skumji, ja regulāri ej uz trenažieru zāli, bet saviem pūliņiem neredzi cerētos rezultātus. Ja sapņo par slaidu un stingru vēderu ar 'kubiciņiem', tad ir jāzina, ko un kā pareizi darīt. Reizēm pat sīka kļūme vingrojuma izpildē vai, piemēram, uzturā var būt iemesls tam, ka cītīgo treniņu rezultāts ir apaļa nulle. Portāls Zdorovie.com apkopojis tipiskākās kļūdas, ko pieļauj, cenšoties tikt pie skaista vēdera.

Uzturā par maz olbaltumvielu

Foto: AP/Scanpix
Olbaltumvielas ir nepieciešamas, lai veidotos muskuļi. Ja organisms nesaņem pietiekami daudz olbaltumvielu, trenējies, cik un kā gribi – muskuļota vēdera nebūs. Tie, kas pēc treniņa izdzer proteīnu kokteili, ātrāk tiek pie skaista muskuļu reljefa un straujāk atbrīvojas no liekajiem tauciņiem, vēstī Zdorovie.com. Svarīgi to darīt pirmajā pusstundā pēc treniņa, kad muskuļiem visvairāk vajadzīgs šis "celtniecības materiāls" – olbaltumvielas.

Protams, proteīnu kokteiļu vietā var lietot arī dabiskus olbaltumvielu avotus, piemēram, liesu gaļu vai piena produktus (vēlams – vājpiena, jo papildu tauki fiziskajai formai tikai kaitēs). Jāpiebilst gan, ka proteīnu kokteiļi nav tas pats, kas steroīdi, kā maldīgi mēdz uzskatīt. Proteīnu pulveri lielākoties ir gatavoti no piena sūkalām, olām, sojas vai liellopu gaļas. Tā nav nekāda "ķīmija", un, tikai dzerot kokteiļus, muskuļi paši no sevis "neuzpumpējas". Lai tiktu pie muskuļiem, intensīvi jātrenējas. Proteīnu kokteiļi ir radīti kā ātrs uzturvielu avots aktīviem sportistiem, jo organisms tos pārstrādā daudz ātrāk un vieglāk nekā, piemēram, gaļu.

Tu pārlieku aizraujies ar kardiotreniņu

Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai tiktu pie sportiska puncīša ar "kubiciņiem", ir nepieciešams kas vairāk par nosvīšanu uz skrejceliņa vai citiem kardiotrenažieriem. Ļoti daudzi sāk treniņu tieši ar tiem un dara to, līdz aizelšas – pirms paguvuši pievērsties nopietnākiem vingrojumiem (ja tiem vispār vēl pietiek spēka).

Velti 5–10 minūtes, lai iesildītos, izmantojot kādu kardiotrenažieri, mazliet pastaipi muskuļus (tikai ne vēl pirms iesildīšanās!) un pievērsies spēka vingrojumiem un svaru celšanai. Arī vēderpreses treniņā var iesaistīt dažādus smagumus, kaut vai paņemot pa hantelītei katrā rokā, veicot visparastāko vēderpreses vingrojumu.

Ar šādu pieeju, kamēr enerģijas līmenis vēl ir augsts, spēsi vairāk noslogot muskuļus un treniņš būs efektīvāks.

Garas atelpas

Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja starp vingrojumiem vienmēr atpūties, tā zaudē iespēju sadedzināt vairāk kaloriju. Lai gan spēka vingrojumi vairāk veicina muskuļu veidošanos, nevis "dedzina" tauciņus, citu pēc cita savienojot ķēdē četrus līdz sešus dažādus spēka vingrojumus, iespējams arī "sakurt sārtu" tauciņiem, tai skaitā tiem, kas uz vēdera. Turklāt pēc šāda intensīva treniņa kalorijas turpinās degt vēl labu laiku.

Iestrēgšana vienā līmenī

Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai atbrīvotos no liekajiem kilogramiem un audzētu muskuļus, visu laiku jāceļ sava latiņa, proti, jāpalielina slodze vai arī jāpamaina vingrojumi, citādi progress var apstāties.

Ķermenis ar laiku pierod pie noteiktas fiziskās slodzes. Bieži vien gadās tā – cilvēks iet trīs reizes nedēļā uz sporta zāli, augums sāk mainīties, ir redzami iepriecinoši rezultāti, bet pēc kāda laika pēkšņi – progress apstājas, kaut fiziskā slodze nav mainījusies. Tas nozīmē, ka ķermenis pie tās gluži vienkārši ir pieradis, kaut kas ir jāmaina.

Tu ikreiz sevi pilnīgi izsmel

Foto: AP/Scanpix
Ikreiz trenējoties līdz absolūtam spēku izsīkumam, kaut muskuļi vēl smeldz no iepriekšējās reizes, sev var tikai kaitēt. Tas ne tikai palielina risku gūt kādu traumu, bet var traucēt jelkad ieraudzīt cerētos rezultātus.

Muskuļiem pēc treniņa ir jādod pietiekams laiks atjaunoties – tikai tad augs to masa un kādā dienā uz vēdera būs ieraugāmi tik ļoti gaidītie "kubiciņi ".

Turklāt pārtrenēšanās rada organismam stresu, kas "ieslēdz" aizsardzības mehānismu – taupīt organisma tauku rezerves nebaltai stundai.

Cīnies pret 'riepiņu' tikai ar treniņiem

Foto: PantherMedia/Scanpix
Pat ja regulāri dodies uz trenažieru zāli, gluži kā uz darbu, tas diemžēl vēl negarantē, ka izdosies atbrīvoties no liekajiem tauciņiem uz vēdera.

Pētījumi liecina, ka pat tiem, kas fiziskām aktivitātēm velta 150 minūtes nedēļā, joprojām pastāv aptaukošanās risks, ja strādā sēdošu darbu birojā. Tādēļ jebkura, pat šķietami nenozīmīga, izkustēšanās, kā aiziešana pie kolēģa personīgi, nevis e-vēstules rakstīšana, kāpņu, nevis lifta izmantošana vai mājas uzkopšana, nevis vakara pavadīšana pie televizora, ir ļoti nepieciešama.

Nedrīkst aizmirst arī to, ka ļoti būtisks notievēšanā ir arī veselīgs un sabalansēts uzturs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!