Foto: Shutterstock
Kļūstot vecākiem, palēlinās vielmaiņa un kaloriju sadedzināšana kļūst aizvien grūtāka. Vecumdienās paģiras ilgst vairākas dienas, ne tikai vienu, kā arī neveselīga maltīte, piemēram, burgeri, frī kartupeļi un alus, pārstrādājas daudz ilgāk un liek justies daudz sliktāk nekā 20 gadu vecumā, kad cilvēks ir žirgts un aktīvs. Tādēļ bieži vien paliekot vecākiem, palielinās arī cilvēka apkārtmērs un svars.

Dīvaini ir tas, ka, palielinoties vecumam, daudzi cilvēki mēdz ēst daudz veselīgāk, nekā tas bija jaunības gados (dažādi šokolādes batoniņi ik dienas, baltmaizes ar Nutellu, picas mācību sesiju laikā utt.), informē portāls www.medicaldaily.com.

Vecāki cilvēki atbildīgāk izvēlas pārtiku, piemēram, dodot priekšroku salātiem un liesai gaļai. Bet, ja cilvēku uzturs uzlabojas, kļūstot vecākiem, tad kāpēc joprojām vecumdienās lielākā daļa cilvēku saskaras ar lieko tauku problēmām?

Saskaņā ar jaunu pētījumu, kas veikts Amerikā, tika noskaidrots, ka gadiem ejot, fiziskajai aktivitātei ir lielāka ietekme uz cilvēku svaru un veselību nekā uzturam. Pētījumā tika izvērtēti 4999 amerikāņi, vecumā no 20 līdz 70 gadiem, izmantojot datus no nacionālās veselības un pārtikas pārbaudes pētījuma, kā arī reģistrējot informāciju par cilvēka masu, ķermeņa masas indeksu (ĶMI), vidukļa apkārtmēru un uzturu.

"Mūsu pētījums norāda uz ļoti svarīgu fizisko aktivitāšu ietekmi uz svaru pieaugušo cilvēku vidū. It īpaši tas norāda uz fizisko aktivitāšu samazināšanos vecumdienās un uz pieaugošajām liekā svara un aptaukošanās problēmām, kas saistītas ar cilvēku novecošanos”, uzsvēra pētījuma autors Rasels Peits (Russell Pate). “Mūsu atklājumi liecina, ka ASV pieaugušajiem nevar izskaidrot, ka, kļūstot vecākiem, nepietiek tikai ar kvalitatīvu un veselīgu uzturu, lai izvairītos no liekā svara problēmām.

Foto: Shutterstock

Cilvēki, kuri paļaujas tikai uz diētu, nomoka sevi un pēc kāda laika, neredzot rezultātus, padodas vai arī nomet svaru, bet drīz vien iegūst to pašu vai vēl vairāk atpakaļ. Savukārt dažādas aktivitātes un vingrojumi palīdz nostabilizēt un saglabāt normālu svaru ilglaicīgi, kā arī uzlabo vielmaiņu.

“Senioru vecumā jābūt gan atbilstošam uzturam, gan pietiekamai fiziskajai aktivitātei. Sportošana tik tiešām ir ļoti nepieciešama senioriem, jo tā mazina hronisku slimību attīstību, uzlabo garastāvokli un prāta spējas, ka arī palēnina muskuļu samazināšanos, kas kopumā ietekmē dzīvildzi,” uzsver uztura speciāliste Jeļena Pavlova.

Pētījums ir nozīmīgs, jo aptaukošanās joprojām ir milzīga problēma amerikāņu vidū, kas skar gandrīz vienu trešdaļu no kopējā iedzīvotāju skaita. Pārējās divas trešdaļas Amerikas iedzīvotāju cieš vai nu no aptaukošanās, vai liekā svara.

Foto: Shutterstock

Uztura speciāliste atgādina: “Uzturs arī ir viens no cilvēka veselību un dzīvildzi ietekmējošiem faktoriem. Cilvēkam, gadiem ejot, organismā notiek novecošanās procesi, kas veicina slimību attīstību, it īpaši sirds un asinsvadu slimību, kā arī ļaundabīgo audzēju attīstību. Ar uzturu mēs saņemam vielas, kas var vai nu samazināt šo slimību risku, vai tieši otrādi – palielināt.”

Taču šī problēma nav tikai ASV, bet arī citviet pasaulē, kā arī pie mums, Latvijā. J. Pavlova stāsta: “Ja paskatās statistiku Latvijā, tad senioru vidū liekais svars un aptaukošanās ir sastopama biežāk nekā jauniem cilvēkiem. To ietekmē gan fizioloģiskas izmaiņas organismā, gan fizisko aktivitāšu samazināšanās.”

“Aptaukošanās rezultātā cilvēks mirst no dažādām hroniskām slimībām,” piebilst uztura speciāliste. “Poliklīnikā pie uztura speciālista reti griežas pēc palīdzības vecāka gadu gājuma cilvēki finansiālu apsvērumu dēļ, bet galvenais iemesls, kāpēc uztura speciālists tiek apmeklēts, ir palielināts svars, kas ierobežo kustības un pasliktina hronisko slimību ainu.”

Foto: Shutterstock

Uztura speciāliste iesaka neatkarīgi no vecuma vienmēr ievērot mērenību un piedomāt pie tā, ko mēs ēdam. Un tāpat svarīgi ir atcerēties par fiziskajām aktivitātēm, it īpaši vecumdienās, kad cilvēkiem zūd motivācija izkustēties – katru dienu vajadzētu iziet vismaz nelielā pastaigā un veikt atbilstošus vingrinājumus savam veselības stāvoklim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!