Foto: Shutterstock
Cerams, ka drīz vien varēsim atgriezties pie ierastās sportošanas. Iespējams, šis ārkārtējais laiks būs pamudinājis arī citus pievērsties aktīvākam dzīvesveidam. Tādēļ ļoti svarīgi ir pievērst uzmanību pareizai sporta apavu izvēlei — pretējā gadījumā var nākties iedzīvoties dažādās traumās.

Sporta apavu izvēle ir tikpat svarīga kā pats treniņš. Pēdu novietojums treniņa laikā ietekmē katru ķermeņa daļu, muskuli un locītavu. Ir, protams, palīglīdzekļi, kas var palīdzēt stiprināt pēdu muskuļus un atvieglot īslaicīgas sāpes, piemēram, dažādi spilventiņi, taču tie nevar novērst sekas no nepareizu apavu valkāšanas. "Kas attiecas uz pēdu — tie ir vai nu ādas, vai nu nagu traumējumi. Ja apavi ir izvēlēti nepareizi, tad sportists var uzberzt tulznas, kas ir sāpīgi un pēc tam var radīt dziļākas problēmas. Otrais — protams, arī nagu traumas, kas var stimulēt nagu plātnes atdalīšanos vai hematomas veidošanās riskus. Tie ir ļoti sāpīgi procesi. Tam turpinājumā var pievienoties arī ieauguši nagi," iespējamos riskus skaidro Latvijas Podologu biedrības valdes priekšsēdētāja Tatjana Ivanova.

Apaviem vajadzētu būt kā atbalstam vingrinājuma laikā, nevis darboties pretēji. Dažādos treniņos veic dažāda veida kustības, tādēļ labākie treniņu apavi ir īpaši izstrādāti, lai sniegtu tikai pareizo atbalstu pareizajā leņķī. Ja neesi pārliecināts, kādus apavus izvēlēties — konsultējies ar speciālistu sporta veikalā. Ja pēdas un potītes ir stabilas, drošas un spēcīgas, tad arī pašsajūta treniņa laikā ir krietni labāka.

Pats svarīgākais ieteikums — apaviem jābūt atbilstoši pēdas izmēram, teic Ivanova. "Tiem ir jābūt ar platiem purngaliem, diezgan dziļiem savā priekšējā daļā. Protams, jābūt arī veidotiem atbilstoši sporta nodarbībai. Skriešanai ir viens, bet pastaigām atkal cits."

Iedvesmojoties no portāliem "Health" un "Real Simple" esam apkopojuši ieteikumus, izvēloties īstos apavus.

Ja ir iespēja — iegādājies apavus specializētā veikalā. Personāls sniegs vērtīgu informāciju par konkrētajam sportam nepieciešamo apavu veidu, kā arī palīdzēs ar atbilstošā izmēra atrašanu.

Apavus labāk piemērīt pēc treniņa vai skrējiena dienas beigās — tad pēdas ir vislielākās. Tādā gadījumā nebūs jāsatraucas par iespējamu diskomfortu un beršanu treniņu laikā. Mērīšanas laikā izvēlies arī tādas zeķes, kādas parasti velc treniņos. Svarīgi ir pievērst uzmanību tam, kādas ir izjūtas, kad apavi ir kājās. Pareizā gadījumā vajadzētu būt iespējai brīvi "pakratīt" kājas pirkstus. Pārliecinies, ka starp garāko kājas pirkstu un purngalu ir gana daudz brīvas vietas. Apaviem ir jābūt ērtiem, tiklīdz tos uzvelk. Nevajadzētu paļauties, ka tie derēs labāk pēc ievalkāšanas. Tieši tāpēc arī būtiski pamēģināt izkustēties brīdī, kad notiek apavu piemērīšana. Paskrien, palēkā, saproti, kā jūties!

Svarīgi ir sporta apavus mainīt pietiekami bieži. Aptuveni pēc 300 treniņu stundām polsterējums kurpēs parasti nolietojas. Tad ir skaidrs, ka pienācis laiks sūtīt apavus "uz citiem medību laukiem", jo tie vairs nevar sniegt nepieciešamo atbalstu. Pretējā gadījumā var nākties iedzīvoties dažādās traumās. Podoloģe Ivanova iesaka izvēlēties apavus, kuriem ir izņemama zole. "Tad arī veikalā cilvēks var izvēlēties pareizo izmēru, izņemot šo zoli un uzliekot kāju uz tās. Tad var redzēt, vai tie apavi der vai neder. Ja apavus ir jāpielāgo kaut kādām pēdas problēmām, tad arī tehniskajiem ortopēdiem to izdarīt ir daudz vieglāk."

Kam jāpievērš uzmanība?


Apavi staigāšanai

Ja esi pastaigu mīlis, tad jāmeklē viegli apavi, kas absorbē triecienu papēžos un zem pēdas. Tas palīdzēs samazināt sāpes papēdī, kā arī dedzināšanu pēdas apakšā. Apavi, kuriem ir nedaudz noapaļota zole palīdz stimulēt pēdas dabisko liekšanos staigāšanas laikā. Svarīgi ir meklēt apavus ar ērtu un mīkstu augšdaļu un gludu protektoru.

Tenisa kurpes

Tenisa spēlētājiem ir nepieciešami apavi, kas atbalsta pēdu ātru sānu kustību un svara maiņas laikā. Meklē apavus, kas nodrošina stabilitāti pēdas iekšpusē un ārpusē. Zoles elastība zem pēdas ļauj veidot ātras kustības uz priekšu. Mīkstākos tenisa laukumiem ieteicams izvēlēties apavus ar mīkstāku zoli, kas nodrošina labāku saķeri ar zemi. Savukārt cietos laukumus jāizvēlas zole ar lielāku protektoru.

Basketbola apavi

Basketbola cienītājiem ieteicams izvēlēties apavus ar biezu, stīvu zoli. Tā dod papildu stabilitāti, skrienot pa laukumu. Apavi ar lielu augšdaļu var sniegt lielāku atbalstu, taču tā ne vienmēr samazina potītes sastiepuma vai savainošanās risku.

Svarcelšana

Cilājot svarus, ir svarīgi, lai ir stingra, plakana saķere ar zemi. Vajadzētu izvairīties no biezu zoļu skriešanas apavu valkāšanas. Pieturies pie plakanas zoles apaviem, lai svara celšana būtu droša un efektīva.

Nodarbības

Kardio vai spēka treniņos ir nepieciešami atbalstoši apavi. Pastāvīgā lēkāšana un pārvietošanās no vienas puses uz otru nozīmē, ka ir vērts ieguldīt apavu pārī, kas atbalstu, kā arī saķeri. Šajā gadījumā derīgi ir arī apavi, kuriem ir plats purngals, kas palīdz kustēties. Ieteicams izvēlēties apavus, kuri ir pietiekami viegli, lai pēdas nepārkarstu un nekļūtu par smagu.

Skriešana

Ja skrejceliņš ir iecienīts galamērķis sporta zālē, tad ir vērts investēt labos skriešanas apavos, kas ir tieši piemēroti tavam skriešanas veidam. Piemēram, cilvēki, kuriem skriešanas laikā pēdas mēdz vērsties uz iekšpusi, jāizvēlas sevišķi stabili apavi. Pretējā gadījumā var veidoties sāpes un traumas potītēs un apakšstilbos. Jāpievērš uzmanība arī tik šķietami mazam sīkumam kā skriešanas virsmai. Piemēram, ja izvēlies sportot ārpus telpām, tad apaviem jābūt smagākiem, ar lielāku polsterējumu. Savukārt, ja skriešanas taciņas ir nelīdzenas, tad ieteicams izvēlēties apavus ar dziļāku protektoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!